HomeΚΡΗΤΗΤα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα Χανιά στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια

Τα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στα Χανιά στο επίκεντρο σύσκεψης στην Περιφέρεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα έργα προτεραιότητας όπως υποδομές για αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, υδρευτικά, για το δήμο Χανίων που μπορούν να ενταχθούν προς χρηματοδότηση τη νέα Προγραμματική Περίοδο με έμφαση στα έργα Β.Α.Α. (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) τέθηκαν επί τάπητος στην σημερινή σύσκεψη στη Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή και στελεχών της ΔΕΥΑΧ.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε για τις παρεμβάσεις-έργα των Β.Α.Α. που γίνονται σε πόλεις της Κρήτης με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων (Ηράκλειο και Χανιά) ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 25 εκ. ευρώ και για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο θα γίνει μια τέτοια διαχείριση κονδυλίων, με την συνεργασία δήμων και Περιφέρειας.
Ο κ. Αρναουτάκης σε δηλώσεις μετά την συνάντηση με τον δήμαρχο Χανίων του ανέφερε: «Συζητήσαμε όλα τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στο δήμο Χανίων και που μπορούν να ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Από την πλευρά της Περιφέρειας όπως και σε κάθε δήμο στη Κρήτη είμαστε δίπλα για να μπορούμε να υποστηρίξουμε, να υποβληθούν οι σωστές προτάσεις και να υλοποιηθούν τα έργα που θα προσφέρουν ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων» και πρόσθεσε: «Για το δήμο Χανίων συζητήσαμε τις σημαντικές παρεμβάσεις των Β.Α.Α. και μαζί με το δήμο Ηρακλείου θα συνεργαστούμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί πρώτη φορά σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μια τέτοια διαχείριση. Είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα που το έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει αυτή η κοινή συνεργασία μεταξύ των Δήμων Χανίων, Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης-Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής για να δούμε όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν για να τα αντιμετωπίσουμε πριν βγουν οι προσκλήσεις για να υποβληθούν οι προτάσεις».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη επεσήμανε: «Με τον Περιφερειάρχη Κ έχουμε μια άριστη συνεργασία. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΧ το αντιπλημμυρικό της Κάτω Σούδας περιοχών Μορόνι και Λιβαδίων. Ο Περιφερειάρχης μας ανέφερε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν θα ενταχθούν προς χρηματοδότηση στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ. Επίσης το έργο ύδρευσης-αποχέτευσης η ενοποίηση των δεξαμενών του δικτύου του δήμου Χανίων και άλλα σημαντικά έργα. Τα έργα αυτά ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ και θα διερευνήσουμε ποια μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και ποια θα ενταχθούν στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Συζητήσαμε τα έργα προτεραιότητας για το δήμο Χανίων που πρέπει να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Ως δήμος προσπαθούμε να ωριμάσουμε μελέτες τις οποίες δυστυχώς δεν βρήκαμε έτοιμες, κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα δρόμου και βάζουμε προτεραιότητες».
Ο δήμαρχος αναφερόμενος στα έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης τόνισε: «Μιλήσαμε επίσης για το σημαντικό έργο των Β.Α.Α. (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης). Έργα που δικαιούνται οι πόλεις των Χανίων και του Ηρακλείου καθώς έχουν πληθυσμό άνω των 50 χιλ. κατοίκων. Πρόκειται για ένα πρότυπο έργο και οι δήμοι Χανίων και Ηρακλείου συνεργαζόμαστε και ζητάμε την συνδρομή της Περιφέρειας στο διοικητικό τομέα. Λάβαμε την διαβεβαίωση από τον Περιφερειάρχη ότι θα μεριμνήσει για την υποστήριξη των δήμων για την εκτέλεση των σημαντικών έργων των Β.Α.Α. που ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ».
Στην σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Αντώνης Σχετάκης, ο Διευθυντής ΔΕΥΑΧ Κώστας Στεργιάννης και στελέχη της υπηρεσίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση