HomeΚΡΗΤΗΣτους δρόμους αύριο οι αγρότες και του Ηρακλείου – Δεκάδες τα αγροτικά μπλόκα στη χώρα

Στους δρόμους αύριο οι αγρότες και του Ηρακλείου – Δεκάδες τα αγροτικά μπλόκα στη χώρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια κίνηση συμπαράστασης στους συναδέλφους τους της υπόλοιπης Ελλάδας που έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς κομβικών σημείων στο εθνικό οδικό δίκτυο, προχωρούν αύριο Σάββατο αγρότες του Ηρακλείου, που διαμαρτύρονται για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα.

Οι αγρότες των Αρχανών με τα τρακτέρ τους θα αποκλείσουν τον κόμβο έξω από τις Αρχάνες, στο τμήμα του δρόμου Ηράκλειο – Βιάννος. Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί.

Σε αναβρασμό ο αγροτικός κόσμος: Πέταξαν αβγά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, κήρυξαν ανεπιθύμητο υπουργό στην Πάτρα

«Στα κάγκελα» είναι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα για το αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Πάνω από 15.000 τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε κεντρικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας με τους χιλιάδες αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους να σκληραίνουν σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο τη στάση τους και να δηλώνουν πως θα κατέβουν στην Αθήνα, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τα σχέδιά της.

agrotes

Έκαψαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός σήμερα στις Σέρρες αγρότες έκαψαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες και πέταξαν αβγά στα γραφεία του κόμματος. Αλλά και στην Πάτρα οι αγρότες έδειξαν την οργή τους απέναντι στην κυβέρνηση, κηρύσσοντας ανεπιθύμητο τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ίδια ώρα στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας αγρότες απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ενώ αποφάσισαν να εκφράσουν δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της κυβέρνησης και με έναν ιδιαίτερο και ίσως ακραίο τρόπο αφού, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, μετέτρεψαν τον πρωθυπουργό σε… τζιχαντιστή.

Έντονες αποδοκιμασίες

Επίσης, με αποδοκιμασίες «υποδέχτηκαν» σήμερα ερίπου 200 αγρότες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο Καστοριάς. Πρόκειται για τους Ολυμπία Τελιγιορίδου (βουλευτή Καστοριάς) και Μίμη Δημητριάδη (βουλευτή Κοζάνης) που βρέθηκαν μπροστά σε αγανακτισμένους από τα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης αγρότες.

«Προδότες, να σηκωθείτε να φύγετε», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Σε όλη την Ελλάδα 49 αγροτικά μπλόκα

Αυτή τη στιγμή τα καταγεγραμμένα μπλόκα είναι 49 στο σύνολο, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να στηθούν και νέα. Το μεγαλύτερο από αυτά με 3.000 τρακτέρ βρίσκεται στη Νίκαια, όπου η Εθνική Οδός έχει ουσιαστικά κλείσει από το μεσημέρι της Πέμπτης, και το μικρότερο με 300 τρακτέρ στο Κιλκίς. Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθούν ανά περιοχές συμβούλια, όπου οι αγρότες αναμένεται να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους με τη σημαντικότερη αυτών να αποτελεί το οριστικό κλείσιμο κομβικών σημείων στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Κεντρικά σημεία των μπλόκων που έχουν στηθεί είναι τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία, τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, ο Προμαχώνας και τα Φάρσαλα. Την ίδια ώρα αγρότες απέκλεισαν, επίσης, τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια. Συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποίησαν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας ενώ για ένα δίωρο έμεινε κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.

agrotes2

 Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι την Αθήνα

Όπως επισημαίνει στο protothema.gr o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής, «ένας νέος αγρότης που μπαίνει τώρα στο επάγγελμα εάν έχει ως απολαβές της ενιαίας ενίσχυσης 1.000-1.500 ευρώ και είναι στην κατώτατη τάξη πρέπει να πληρώσει για ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον τα λεφτά αυτά που θα πάρει». «Στο σύνολο με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα πληρώσουμε για εφορία και ασφαλιστικό το 75% του καθαρού μας εισοδήματος. Όταν ένας αγρότης βγάζει 5.000 ευρώ και δώσει τα 4.000 ευρώ σε εφορία κι ασφαλιστικό τι θα του μείνει για να ζήσει; Εμείς δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, σκληραίνοντας μέσα στις επόμενες ημέρες τη στάση μας», επισημαίνει.

«Εάν δεν καταλάβει η κυβέρνηση και δεν αποσύρει αυτά που σχεδιάζει, μέσα στα επόμενα βήματά μας θα είναι να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα μαζί με τα μηχανήματά μας. Σκληραίνουμε σιγά-σιγά τη στάση μας. Καταρχάς θα προχωρήσουν κάποια μπλοκ σε οριστικό κλείσιμο δρόμων. Η κάθοδός μας στην Αθήνα θα είναι το τελειωτικό μας χτύπημα κι εάν δεν τα αποσύρουν θα γυρίσουμε στα μπλόκα. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας», τονίζει, ακόμη, ο κ. Βογιατζής.

Στις Σέρρες αγρότες εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και έκαψαν τις σημαίες του κόμματος

«Πετάξαμε αβγά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών και τους είπαμε ότι εάν τολμήσουν να περάσουν αυτά τα μέτρα θα τους εξαφανίσουμε από το νομό Σερρών. Εάν το κάνουν θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα έκτροπα που θα ακολουθήσουν. Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ οι τοπικοί μας είπαν ότι είμαστε άδικοι προς την κυβέρνηση. Εκεί τα πράγματα λίγο ξέφυγαν. Κάποιοι αγρότες έβγαλαν τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις αφίσες του Τσίπρα και τα πέταξαν στο δρόμο, βάζοντάς τους φωτιά. Πήγαν και έβαλαν ελληνική σημαία και την έβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είχαν ελληνική σημαία και πέταξαν αβγά προς τις πινακίδες του κόμματο», τονίζει σχετικά στο protothema.gr ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών.

agrotes3

 «Ο Κατρούγκαλος είναι εκτός πραγματικότητας»

Στο μεταξύ, κλειστός παρέμεινε από τις 13:30 έως τις 16:00 ο δρόμος στον Προμαχώνα μέχρι το τελωνείο. «Ακούσαμε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Αυτός ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συναντηθούμε και με άλλα μπλόκα στην Ελλάδα να συντονίσουμε από κοινού τις κινήσεις μας. Περιμένουμε η κυβέρνηση ή να πάρει πίσω τα μέτρα ή εάν δε μπορεί να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να κατεβάσει το νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και φορολογικό. Εάν το κάνει αυτό θα κλείσουν τα σπίτια μας», τονίζει ο κ. Λίτος, επισημαίνοντας πως «θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Εάν κάνουμε πίσω, καταστρεφόμαστε».

«Αυτό που είπε ο υπουργός ότι από το 2008 έχουμε πάρει όλα τα χρήματα είναι ψέματα. Μας χρωστά πολλά χρήματα η κυβέρνηση. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και χρόνια από λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους. Υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες και βγαίνουν και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να βάλουν απέναντί μας τις άλλες κοινωνικές τάξεις. Πετρέλαια μας χρωστάνε από το 2013. Στο νομό Σερρών πρόπερσι είχαμε ένα τεράστιο χαλάζι και πέρυσι μία καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ για αποζημιώσεις. Τα χρήματα που βγάζουμε δε μας φτάνουν για να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας. Όλοι χρωστάμε από εδώ και από εκεί. Δεν θα κάνουμε πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Λίτος.

Οι κινητοποιήσεις στη Λάρισα

«Στη Λάρισα ως νομός οι κινητοποιήσεις μας είναι πολύ δυνατές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία επικοινωνία κοντά στα 35 με 38 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα να γίνει ένας συντονισμός, ώστε από Δευτέρα όλα τα μπλόκα να έχουν μία ενιαία φωνή στο ότι πρέπει να αποσυρθούν τα σχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό και να ανοίξει ο διάλογος για το κόστος παραγωγής με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.  Το Σάββατο στα Τέμπη έχουμε μία συνάντηση με αρκετά μπλόκα κι από Δευτέρα θα εντείνουμε την πίεση», τονίζει στο protothema.gr ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

 «Μας εμπαίζουν»

«Σήμερα οι υπουργοί ήταν τραγικοί. Δεν έπεισαν κανέναν. Ο κόσμος που είναι έξω είναι σαλταρισμένος. Οι αγρότες που ζουν από αυτό το επάγγελμα και μόνο είναι 248.000 και 163.000 είναι οι συνταξιούχοι. Το νούμερο που λέει η κυβέρνηση για 1.250.000 είναι όσοι δηλώνουν αγρότες. Ο γιατρός που δηλώνει και στρέμματα, ο δικηγόρος κι άλλοι δεν έχουν καμία δουλειά με εμάς που έχουμε ένα μικρό εισόδημα μόνο από τα αγροτικά. Τα νούμερα που λένε είναι ψεύτικα. Δουλεύουν τον κόσμο στην κυριολεξία», προσθέτει.

«Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία. Από Δευτέρα θα αλλάξει το σκηνικό σε όλη την Ελλάδα. Δε θα κλείνουμε και θα ανοίγουμε τους δρόμους. Πρέπει ο πρωθυπουργός να μην αμολάει τους υπουργούς του που κάθε ημέρα αλλάζουν και προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο. Δε μπορεί να αποδώσει ο αγροτικός κόσμος, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτά τα νούμερα που θέλουν να εισπράξουν. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», επισημαίνει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση