HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος δορυφόρος επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας με λέιζερ

Έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος δορυφόρος επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας με λέιζερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον τομέα της πραγματικότητας, ξεφεύγοντας από την επιστημονική φαντασία, δείχνουν να εισέρχονται οι επικοινωνίες με λέιζερ μέσω διαστήματος, καθώς είναι έτοιμος για εκτόξευση ο πρώτος δορυφόρος του European Data Relay System (EDRS), ή αλλιώς, SpaceDataHighway.

Η εκτόξευση προορίζεται να λάβει χώρα στα τέλη του Ιανουαρίου. Το εν λόγω σύστημα, το οποίο έχει παρομοιαστεί με καλώδιο οπτικής ίνας στο Διάστημα, παρέχει ταχύτητες της τάξης των 1,8 Gigabit ανά δευτερόλεπτο, και αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της Airbus Defence and Space και της ESA, λειτουργώντας ως σύστημα αναμετάδοσης μεταξύ επίγειων σταθμών, δορυφόρων και αεροσκαφών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Airbus, το SpaceDataHighway θα είναι σε θέση να μεταδίδει πληροφορίες (εικόνες, βίντεο , δεδομένα που έχουν συλλεγεί από αισθητήρες) από δορυφόρους παρατήρησης της Γης, UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ή ακόμη και από έναν διαστημικό σταθμό, όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Χάρη στις υψηλές ταχύτητες και τη γεωστατική τροχιά των δορυφόρων – αναμεταδοτών, μεγάλοι όγκοι «Big Data» (μέχρι 50 terabytes την ημέρα) θα λαμβάνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στη Γη.

Το European Data Relay System θα παρέχει κρυπτογραφημένες μεταδόσεις δεδομένων σε broadband ποιότητα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Αυτό το καθιστά ιδανικό για χρήση σε τομείς όπως η ασφάλεια, η αντιμετώπιση κρίσων κλπ, με τους χρήστες να αποκτούν κατά πολύ ταχύτερη πρόσβαση σε δορυφορικά δεδομένα.

Οι τομείς στους οποίους θεωρείται ότι θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο είναι το ISR (Intelligence Surveillance and Reconnaissance), η θαλάσσια παρακολούθηση, η παρατήρηση περιβάλλοντος και γεωργικής δραστηριότητας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η μετεωρολογία κ.α.

Η Airbus σκοπεύει σε διεθνή χρήση, αποσκοπώντας ιδιαίτερα στον χώρο του Ειρηνικού. «Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες και την κάλυψη του συστήματος ως το 2020, με έναν τρίτο δορυφόρο πάνω από την Ασία- Ειρηνικό» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Gizmag, ο EDRS-A είναι ένας δορυφόρος τύπου Eurostar E3000 τον οποίο χειρίζεται η Eutelsat. Η εκτόξευσή του θα γίνει στις 28 Ιανουαρίου από το Μπαϊκονούρ με πύραυλο Proton.

Με το που τεθεί σε τροχιά, θα στήσει links επικοινωνίας με λέιζερ με τους δορυφόρους Sentinel 1 και 2 του προγράμματος Copernicus, UAVs και επίγειους σταθμούς σε Ευρώπη, Αφρική, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και την βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση