HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠωλείται και το υπόλοιπο 10% του ΟΤΕ

Πωλείται και το υπόλοιπο 10% του ΟΤΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Μέγα deal» για την πώληση και του τελευταίου πακέτου 10% του ΟΤΕ, το οποίο υποσχέθηκε με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου κρύβει η νέα αξιολόγηση, όπως αποκαλύπτει το «ραπόρτο» του κλιμακίου της Κομισιόν προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η έκθεση αποκαλύπτει το πώς έκλεισε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο του 2015 με την οποία δόθηκε το 1 δισ. ευρώ και από πού ξεκινά (όταν ξεκινήσει) η καινούργια διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

H δέσμευση της κυβέρνησης

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 7 της Έκθεσης των ελεγκτών «με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου προς τον Π. Μοσκοβισί, ο Ε. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο πακέτο μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ» και, όπως αναφέρεται, οι δανειστές αναμένουν πλέον να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομικές κινήσεις και συνεννοήσεις με την Deutsche Telekom, ώστε η μεταβίβαση του 10% να γίνει … πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης!

Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, αν και πήραμε το 1 δις ευρώ, υπάρχουν ακόμα 9 ανοιχτές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και η πώληση του τελευταίου μετοχικού πακέτου που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται ακόμη:

  1. Η αξιολόγηση του σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητους συμβούλους, μετά από συνεννόηση με τους Θεσμούς. Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση της Κομισιόν, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα ζητηθεί η πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και αυτό θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
  2. Συμπληρωματικά στοιχεία για το Νέο Μισθολόγιο που ήδη ψηφίστηκε.
  3. Η δημιουργία Επιτροπής Πιστώσεων και Πλούτου, ως ανεξάρτητη Αρχή που θα ερευνά και θα εντοπίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοληπτών. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί και Επιτροπή που θα εξετάζει τους μεγάλους οφειλέτες τραπεζών και Δημοσίου, εφαρμόζοντας ειδικά σχέδια για «κόκκινα» δάνεια.
  4. Νέος νομοθετικός σχεδιασμός για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων.
  5. Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων.
  6. Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να εγκατασταθεί το ειδικό λογισμικό για την αντιμετώπιση της απάτης ΦΠΑ μέσω τριγωνικών συναλλαγών (Carousel).
  7. Θα πρέπει να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση για τα όρια των νοσοκομειακών δαπανών (claw back), που να καλύπτει και το 2017.
  8. Οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ως το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους δανειστές τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές (κυρίως νησιά).

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση