HomeΚΡΗΤΗAntony Beevor: η δίκη Ρίχτερ πλήττει την ελευθερία της έκφρασης

Antony Beevor: η δίκη Ρίχτερ πλήττει την ελευθερία της έκφρασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο διάσημος και πολυδιαβασμένος σε όλο τον κόσμο ιστορικός του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, Άντονυ Μπήβορ, έκανε μια δημόσια δήλωση για τη δίκη του γερμανού συναδέλφου του, του καθηγητή ιστορίας Χάιντς Ρίχτερ, που διεξάγεται στο Ρέθυμνο. Αντικείμενο, ως γνωστό, της δίκης, πολιτική αγωγή της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, και ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, είναι οι επιστημονικές απόψεις του καθηγητή Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης.

Η δίκη του καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ρέθυμνο είναι μια υπόθεση που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η αξιολόγηση της εργασίας του καθηγητή Ρίχτερ πάνω στη Μάχη της Κρήτης είναι μια υπόθεση που αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για παράδειγμα, είναι απολύτως ορθή η απόρριψη εκ μέρους του του μύθου ότι η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (σσ. η κωδική ονομασία της εισβολής της Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ένωσης), θέση την οποία είχα υποστηρίξει σθεναρά και εγώ στο βιβλίο μου του 1991, η οποία βρίσκει σύμφωνο κάθε σοβαρό ιστορικό.

«Βάναυσο πλήγμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας»

Η ποινική δίωξη ενός επαγγελματία ιστορικού για απόψεις που έχει με ειλικρίνεια εκφράσει ως τμήμα της έρευνάς του πλήττει βάναυσα την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ίδια την ουσία της ελευθερίας της έκφρασης. Δεν είναι πράξη μιας αληθινής δημοκρατίας. Είμαι απολύτως αντίθετος σε κάθε προσπάθεια υπαγόρευσης της ιστορίας, εξίσου αντίθετος με τη ρωσική νομοθεσία η οποία διώκει οποιονδήποτε ασκεί κριτική στον Κόκκινο Στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδίως για τους μαζικούς βιασμούς, για την αναφορά στους οποίους είμαι και εγώ υπό διωγμό, έστω και αν οι αναφορές μου στηρίζονται σε αυθεντικά σοβιετικά ντοκουμέντα. Είμαι συγκλονισμένος διότι στην Ελλάδα, ξεχωριστή ανάμεσα στις δημοκρατίες, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι θα ήταν ενδεχόμενο ένα τέτοιο δικτατορικό βήμα, και ελπίζω ότι το Δικαστήριο, κρίνοντας με σοφία, θα απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του καθηγητή Ρίχτερ.

Ποιος είναι ο Antony Beevor

Ιστορικός, έχει ανακηρυχθεί Chevalier  de  l’Ordre  des  Arts  et des Lettres από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Έχει γράψει μυθιστορήματα και τα ιστορικά βιβλία: Κρήτη: H μάχη και η αντίσταση (βραβείο Runciman), Βερολίνο: H πτώση 1945 (βραβείο Longman-HistoryTodayTrustees), Στάλινγκραντ (βραβείο Samuel Johnson, βραβείο Ιστορίας Wolfson και βραβείο Λογοτεχνίας Hawthornden), To μυστήριο της Όλγας Τσέχοβα, Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1936-1939, Ένας συγγραφέας στον πόλεμο: Ο Βασίλι Γκρόσμαν με τον Κόκκινο Στρατό. Πιο πρόσφατο βιβλίο του, D-Day (2009). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα.

booksjournal.gr

ΦΩΤΟ: telegraph.co.uk

Διαφήμιση
Διαφήμιση