HomeΚΡΗΤΗΟ Β. Κεγκέρογλου για τις χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ο Β. Κεγκέρογλου για τις χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα που έχει προκύψει με τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε με επίκαιρη ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Ηρακλείου στην ερώτηση του επεσήμανε τα εξής :

«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται καθημερινά, όμως το κόστος τους σήμερα είναι πολύ μεγάλο. Οι καταναλωτές δεν προστατεύονται.

Οι χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές για τις αγορές για απλό έμβασμα αλλά και για τη χρήση κάρτας πιστωτικής ή χρεωστικής ξεπερνούν κάθε λογικό όριο. Για απλά εμβάσματα, ηλεκτρονική μεταφορά –από λογ/σμό σε λογ/σμό άλλης τράπεζας χρεώσεις από 2 Ευρώ έως και πάνω από 10 Ευρώ, για ποσά που κυμαίνονται από 100 μέχρι 1000 Ευρώ. Για την χρήση καρτών στις αγορές οι προμήθειες κυμαίνονται από 1 Ευρώ έως 1,25 Ευρώ για τις πιστωτικές και από 0,40-0,70 Ευρώ για τις χρεωστικές.

Το κόστος αυτό ανεξάρτητα από πού εισπράττεται επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος, τον καταναλωτή. Επιβαρύνει βεβαίως την επιχείρηση στην περίπτωση που δεν μετακυλίεται στον καταναλωτή. Όμως για τις επιχειρήσεις έχομε και το κόστος που αφορά την εγκατάσταση του POS. Για ενσύρματα συστήματα κυμαίνεται ανάλογα με την τράπεζα από 157 Ευρώ έως και 400 Ευρώ για το ασύρματο.

Η μέση προμήθεια που πληρώνει ένα εμπορικό κατάστημα στην τράπεζα, η οποία ενσωματώνει και τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από το 1% και στις περισσότερες περιπτώσεις περί το 2%-2,5%, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες. Εντείνεται έτσι ο άνισος ανταγωνισμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Για τα πρατήρια καυσίμων το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αν το ποσοστό κέρδους κυμαίνεται στο 3% και το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι περίπου 1% αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα.

Ο κανονισμός 751/2015 έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από 9 Δεκεμβρίου του 2015 και προβλέπει μέγιστη χρέωση 0,30 για τις πιστωτικές και 0,20 για τις χρεωστικές. Γιατί μέχρι σήμερα έχετε αδιαφορήσει και δεν έχετε φροντίσει για την προστασία του καταναλωτή;»

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Υπουργός αναγνώρισε την σημαντικότητα του θέματος και ερμήνευσε την καθυστέρηση με δύο επιπρόσθετες διατάξεις και ενέργειες που χρειάζονται προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Ο κ. Κεγκέρογλου στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν αρκούν οι ενέργειες που έχουν γίνει, παρότι υπάρχει συμφωνία στις διαπιστώσεις και ναι μεν πρέπει να αυξηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές, καθότι αυτές συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να τεθούν όροι στις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών.

Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, προκειμένου να μπουν όροι στις τράπεζες και τα προβλεπόμενα πρόστιμα όταν αυτοί παραβιάζονται, υπενθυμίζοντας την απόφαση που είχε πάρει ο ίδιος, ως αρμόδιος Υφυπουργός το έτος 2011, για την κατάργηση των δέκα καταχρηστικών όρων και χρεώσεων από τις τράπεζες (ΦΕΚ 21,Β΄,18-01-2011).

Διαφήμιση
Διαφήμιση