HomeΚΡΗΤΗΑγρότες και κτηνοτρόφοι ξεσηκώνονται για τις… επιδοτήσεις

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεσηκώνονται για τις… επιδοτήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμοι να φτάσουν μέχρι τα άκρα δηλώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης μετά από τα όσα έχουν υποστεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην υπερφορόλογηση όσο και στις «κουτσουρεμένες» επιδοτήσεις που μπήκαν στις 7 Ιανουαρίου.

Χθες στον Προφήτη Ηλία συγκεντρώθηκε όλος ο αγροτικός κόσμος του νομού Ηρακλείου ο οποίος συζήτησε διεξοδικά όλα τα θέματα που τον απασχολούν.

Μάλιστα στη συνάντηση συμμετειχαν και εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ όπου ρωτήθηκαν τι γίνεται με τις επιδοτήσεις αλλά και τη νέα ΚΑΠ.

Όχι μόνο σε εορταστικούς, όπως για όλους εμάς τους υπόλοιπους, αλλά και σε έντονα αγωνιστικούς ρυθμούς θα βρουν τα φετινά Χριστούγεννα τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης… Η «σφαγή» που επήλθε στις επιδοτήσεις, μετά από μπάχαλο μηνών, ήταν η σταγόνα που ήρθε να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής των αγροτών.

Ο αναβρασμός στις τάξεις του αγροτικού κόσμου είναι έντονος. Και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στη χθεσινή γενική ανοιχτή συνέλευση που έγινε στον Προφήτη Ηλία με τη μαζική συμμετοχή αγροτών και αγροτοσυνδικαλιστών από όλο το νησί.

Η χθεσινή γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στον Προφήτη Ηλία από το Παγκρήτιο Αγροτικό Κίνημα και την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, αγρότες και από τους 4 νομούς της Κρήτης εξέφρασαν την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον τους, με κυρίαρχο θέμα το «ψαλίδι» που έπεσε στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Η συζήτηση έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους και δεν έλειψαν τα ξεσπάσματα οργής από συνδικαλιστές και αγρότες. Όπως ειπώθηκε κατά κόρον απ’ όλα τα χείλη, πλέον ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης τραβά κόκκινη γραμμή…

Απαιτεί την άμεση διόρθωση των λαθών στα ποσά των επιδοτήσεων, αλλά συνάμα και πολιτική λύση σε εκείνες τις περιπτώσεις δικαιούχων όπου για τον ένα ή τον άλλο λόγο οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν υποβάλλουν ενστάσεις… Στην πλέον δεινή θέση μάλιστα, όπως επισημάνθηκε εμφατικά, είναι οι νέοι αγρότες, οι οποίοι είδαν ακόμη μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις κοινοτικές ενισχύσεις.

Οι περιπτώσεις αδικιών που ξεδιπλώθηκαν από το βήμα της συνέλευσης πολλές. Για παράδειγμα νέος αγρότης, που λάμβανε 10.500 ευρώ επιδότηση πέρυσι, έλαβε φέτος 1.410 ευρώ, ενώ ο ΕΛΓΑ εισέπραξε εισφορές 3.500 ευρώ. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρθηκε, ο ΕΛΓΑ εισπράττει το 90% των εισφορών αντί το 50%, σε δύο δόσεις.

«Ο ΕΛΓΑ έπρεπε να πάρει το 50%, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές. Αντί να πάρει το 50%, ο ΕΛΓΑ πήρε το 90%!», σημείωσε για το θέμα ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι αγροτοσυνδικαλιστές περιέγραψαν με άκρως μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου και τον κίνδυνο διάλυσης της παραγωγής που αυτή συνεπάγεται. Όπως ειπώθηκε, ούτε να ζήσουν, ούτε χρήματα για να καλλιεργήσουν δεν έχουν αρκετοί αγρότες στην Κρήτη, που είτε είδαν ψαλιδισμένη την επιδότησή τους, είτε δεν είδαν ούτε ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά ούτε για να πάρουν ψωμί στο σπίτι τους, να ταΐσουν την οικογένειά τους. Οι αγρότες δεν παίρνουν μισθό. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η επιδότηση δεν είναι μονάχα για την τροφή τους, αλλά και για τις καλλιέργειές τους. Δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι», ξέσπασε ο κ. Ιερωνυμάκης.

Εκτός τόπου και χρόνου

«Ο κόσμος σε όλη τη χώρα διαπιστώνει μια καταστροφή. Μια σφαγή με όλη τη σημασία της λέξης. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Ο κ. υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες όσα πρέπει να κάνει για να ανακουφιστεί, να δικαιωθεί τόσος κόσμος», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Ο ίδιος κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ανοίξει άμεσα το ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε από σήμερα το πρωί οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενστάσεις και διορθώσεις.

«Βαφτίσια»

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κτηνοτροφικές ζώνες που υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις «βαφτίστηκαν» από το σύστημα ως βοσκότοποι, με αρκετούς αγρότες να χάνουν χιλιάδες ευρώ.

Όπως αποφασίστηκε, συντονιστική επιτροπή απ’ όλη την Κρήτη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, θα καταγράψει όλα τα προβλήματα, ώστε αυτά να τεθούν σε συνάντηση που θα επιδιώξουν άμεσα με αρμόδιο υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στα κάγκελα ετοιμάζονται να βγουν και οι νέοι αγρότες. Οι ίδιοι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους αύριο Τρίτη, οπότε θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλουν μπλόκο στη λειτουργία των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη.

Οι αγρότες του Ηρακλείου έδωσαν νέο ραντεβού την Τρίτη στα γραφεία του ΟΑΣΝΗ προκειμένου ν’ αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά

Ραντεβού στην αντιπεριφέρεια Χανίων δίνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού οι οποίοι ξεσηκώνονται από την μεριά τους για τις επιδοτήσεις.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί ενώ σε κάλεσμά τους οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν:

«Αγανάκτηση μόνο μπορεί να προκαλέσει στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους το γεγονός ότι έλαβαν μικρότερες επιδοτήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ ένας μεγάλος αριθμός δεν έλαβε καθόλου ενίσχυση, σαν συνέπεια της εφαρμογής από φέτος της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που προβλέπει διαφορετικό υπολογισμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα πάνω από 200.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες δεν πληρώθηκαν καθόλου διότι δεν καταβάλλονται επιδοτήσεις για ποσά έως 250 ευρώ ή για καλλιέργειες μικρότερες των 4 στρεμμάτων. Οι υπόλοιποι περίπου 500.000 αγρότες είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μικρότερα ποσά από εκείνα που λάμβαναν διότι η επιδότηση μειώθηκε κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και θα μειωθεί μέχρι και 60% έως το 2016.

Τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη πιστώθηκε η 1η δόση στους λογαριασμούς και αντιστοιχεί -σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- στο 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, η οποία είναι το 60% της συνολικής επιδότησης και το υπόλοιπο 40% της συνολικής είναι η αποκαλούμενη «πράσινη ενίσχυση». Συνεπώς, είδαμε στους λογαριασμούς μας του το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το υπόλοιπο 46% της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί το Φλεβάρη, αλλά είναι πιθανό το σύνολο της επιδότησης να εκκαθαριστεί το καλοκαίρι το οποίο μόνο οικονομική ασφυξία θα προκαλέσει στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ!

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΩΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΗΣ ΣΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ».

Διαφήμιση
Διαφήμιση