HomeΚΡΗΤΗΤο ΤΕΕ/ΤΑΚ για το θέμα της ATTICA BANK

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ για το θέμα της ATTICA BANK

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακοίνωση για το θέμα της Attica Bank εξέδωσε το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Αναλυτικά γράφει η ανακοίνωση:

Το ζήτημα της Τράπεζας Αττικής έχει απασχολήσει το ΤΕΕ/ΤΑΚ πολλάκις στο παρελθόν και όπως φαίνεται η επενδυτική αυτή αποτυχία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Από το 1997 που ξεκίνησε η εμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ  με την τράπεζα Αττικής, διαφαινόταν η προοπτική της μετατροπής του Ταμείου από ένα φορέα κοινωνικής πρόνοιας σε κερδοσκοπικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας. Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων (εντός του διακομματικού μηχανισμού που διαχρονικά διοίκησε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ) είναι αυτή που επέτρεψε τη συμμετοχή του Ταμείου σε Τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια.

Η παταγώδης αποτυχία της συγκεκριμένης επενδυτικής κίνησης επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα των αριθμών: Από το 1997 μέχρι το 2013, το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής περί τα 218 εκ €, ποσό που με την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2013, ανήλθε περίπου στα 440 εκ. ευρώ. Η αξία της μετοχής (1/07/2014) ήταν 0,14 €/τεμ., ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ανέρχεται σε 146.860.100 €. Με μια πρώτη προσέγγιση, το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει πλέον το 51% των μετοχών, ενώ η θέση της αξίας του στην τράπεζα είναι : 0,51*146.860.100 = 74.898.651 €.

Επί του παρόντος, και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει προθεσμία έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2015 για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank, η οποία θα  χρειαστεί 748 εκατ εκ των οποίων 584 εκατ στο βασικό σενάριο. Το ΤΣΜΕΔΕ παρ΄ ότι έχασε 440 εκατ θα επενδύσει εκ νέου 374 εκατ νέα κεφάλαια και ουσιαστικά αναζητούνται 210 εκατ ευρώ από ιδιώτες για να καλυφθεί το βασικό σενάριο.

Για το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο ρόλος ενός ταμείου δεν είναι να παριστάνει τον τραπεζίτη, αλλά να προασπίζει τα χρήματα των ασφαλισμένων του, εξασφαλίζοντας τους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις. Την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να εξοφλήσει τις εισφορές (αυξημένες ή μη), μην μπορώντας ουσιαστικά να ασκήσουν το επάγγελμα (ενώ παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), βλέποντας  τις τεράστιες απώλειες του ταμείου από την εμπλοκή του στην τράπεζα, είναι πραγματικά εξοργιστικό να συζητάμε για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.

Κατά την άποψη μας που έχουμε εκφράσει και παλαιότερα, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι απαγκίστρωσης του ταμείου από τη συγκεκριμένη επένδυση, με ταυτόχρονη αποζημίωση του Ταμείου προκειμένου να προστατευτούν τα χρήματα των ασφαλισμένων, αντιμετωπίζοντας το ως πολιτικό ζήτημα  και όχι τεχνικό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση