HomeΚΡΗΤΗΣε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη για τη θνησιμότητα αιγοπροβάτων

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη για τη θνησιμότητα αιγοπροβάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι σχετικά με την θνησιμότητα των αμνοεριφίων που μαστίζει τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη.

Στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη τα αμνοερίφια που είτε γεννιούνται νεκρά, είτε πεθαίνουν μόλις γεννηθούν, μετρούνται πλέον σε χιλιάδες. Το φαινόμενο έχει ανησυχήσει τους κτηνοτρόφους που βλέπουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους να χάνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, οφείλεται σε μολυσματικές και παρασιτικές ασθένειες και είναι σαφές πως απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας προκειμένου να βοηθηθούν και να προστατέψουν την παραγωγή τους οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Οξύτερο το πρόβλημα στα Ανώγεια

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Δανέλλης το φαινόμενο παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του πάνω Μυλοποτάμου του Δήμου Ανωγείων, που είναι μία αμιγώς κτηνοτροφική περιοχή. Τα ζώα της περιοχής, από διαπιστώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών μαστίζονται από παρασιτικές και μολύσματικές ασθένειες, όπως προϊούσες πνευμονίες, εντεροτοξιναιμίες, διαρροϊκό σύνδρομο νεογέννητων, προφυματίωση, μολυσματική αγαλαξία και τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της θνησιμότητας των νεογέννητων που φέτος έφτασε σe ανησυχητικά, υψηλά  ποσοστό στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του και με δεδομένο ότι ήδη οι απώλειες των κτηνοτρόφων φθάνουν τα 4000 ζώα, ο ηρακλειώτης βουλευτής ερωτά το αρμόδιο υπουργείο αν θα κινηθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση