HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση Επιμελητηρίου για την εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία

Παρέμβαση Επιμελητηρίου για την εισαγωγή λαδιού από την Τυνησία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με παρέμβασή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Επιμελητήριο Ηρακλείου ζητά να αποτραπεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σε συνεργασία με άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες με αφορμή την αύξηση αδασμολόγητων ποσοστώσεων εισαγωγής ελαιολάδου από την Τυνησία.

Στην επιστολή του το Επιμελητήριο Ηρακλείου κάνει λόγο για το κρητικό ελαιόλαδο και τους παραγωγής δηλώνοντας ότι θα είναι πλήγμα στην τοπική παραγωγή.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως σίγουρα γνωρίζετε ένα από τα στρατηγικής σημασίας προϊόντα στην Κρήτη, εδώ και αιώνες είναι το ελαιόλαδο. Σήμερα το 65% (2.350.000 στρ.) της γεωργικής έκτασης του νησιού είναι ελαιώνες, που περιλαμβάνουν τουλάχιστο 35 εκατομμύρια δένδρα. Στην Κρήτη παράγονται ετησίως 80.000 – 120.000 τόνοι ελαιολάδου, το 1/3 περίπου της εγχώριας παραγωγής, από το οποίο το 90% ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου. Πολλές περιοχές ιδιαίτερα ορεινές εξαρτώνται από την παραγωγή ελαιολάδου ως κύρια πηγή εισοδήματος, ενώ η ελαιοκομική παραγωγή είναι συχνά από μόνη της ικανή να εξασφαλίσει την απασχόληση και τη διατήρηση του φυσικού χώρου. 

Με εύλογη, λοιπόν, ανησυχία πληροφορηθήκαμε από τον τύπο τις προηγούμενες ημέρες για την σχεδιαζόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αύξηση των αδασμολόγητων ποσοστώσεων εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία. Αν και όπως αντιλαμβανόμαστε δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την εφαρμογή αυτών των έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας, εντούτοις πιστεύουμε ό,τι είναι αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη η οποία θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ελαιολάδου ολόκληρης της χώρας. Ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα πλήττεται από την κρίση. Ήδη, ενώ υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη των τιμών το 2015 σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς, μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην ανακοίνωση της εφαρμογής των εν λόγω μέτρων ενίσχυσης οι τιμές παραγωγού υποχωρήσαν.

Για όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο να ληφθεί μέριμνα να αποτραπεί η εφαρμογή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία ίσως και με άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες που πιθανόν να αντιτίθενται κι αυτές στην εφαρμογή των μέτρων αυτών. 

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση