HomeΚΡΗΤΗΕπίθεση του ΠΑΜΕ στη Διοίκηση του ΕΚΗ

Επίθεση του ΠΑΜΕ στη Διοίκηση του ΕΚΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απάντηση στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου δίνει με ανακοίνωση της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, κατηγορώντας το Δ.Σ. του ΕΚΗ για ψέματα και συκοφαντίες.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΗ όπου η πλειοψηφία (πρώην ΠΑΣΚΕ- νυν ΣΥΡΙΖΑ)  για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε και κέρδισε επάξια τον χαρακτηρισμό των εργοδοτικών- κυβερνητικών συνδικαλιστών.

Την ώρα που η εργατική τάξη της χώρας αλλά και του Νομού μας χτυπιέται ανελέητα από μια κυβέρνηση που υπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας αλλά με «αριστερή» προβιά, την ώρα που την Πέμπτη που πέρασε, ψηφίστηκαν στη Βουλή τα πρώτα προαπαιτούμενα και ετοιμάζεται να έρθει προς ψήφιση το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ (πρώην ΠΑΣΚΕ- νυν ΣΥΡΙΖΑ)  με ψέματα και συκοφαντίες αποφάσισε να τα βάλει με το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα! Μάλιστα, μέσα σε αυτή την τραγική για την εργατική τάξη και το λαό μας συγκυρία, επέλεξαν να διεξάγουν τις αρχαιρεσίες για νέο ΔΣ στο ΕΚΗ σχεδόν 6 μήνες νωρίτερα!

Είναι καθαρό το τι προσπαθούν να κάνουν. Σηκώνουν κουρνιαχτό για να μην φανεί η αλήθεια: η πλειοψηφία του ΕΚΗ (πρώην ΠΑΣΚΕ- νυν ΣΥΡΙΖΑ)  προσπαθεί να  αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη του Ηρακλείου από τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η μεγαλοεργοδοσία και να στηρίξει αντικειμενικά την κυβέρνηση στο αντεργατικό- αντιλαϊκό της έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θέλουν να σταματήσουν κάθε αγωνιστική διάθεση που ξεκίνησε θαρρετά στην απεργία της 12ης Νοέμβρη, θέλουν να υποτάξουν τους εργαζόμενους στους στόχους της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να περνάνε τα μέτρα και να μην αντιδρά κανείς. Θέλουν όμως και να κρύψουν τις «πομπές» τους για τη «βία και τη νοθεία», που εφαρμόζουν στις αρχαιρεσίες πολλών σωματείων της δύναμης του ΕΚΗ, με διπλοψηφίσαντες, με σωματεία- σφραγίδες, με διασπαστικά σωματεία, όπως αυτό στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ξεπερνώντας κατά πολύ τους προηγούμενους «δασκάλους» τους. Σήμερα μάλιστα ξέφυγαν τόσο πολύ που έφτασαν σε σημείο να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό! Τόσο καλά παπαγαλάκια της εργοδοσίας και του κεφαλαίου είναι!

Στον αντίποδα, η ΔΑΣ- ΕΚΗ, αν και δεν κατάφερε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να παραβρεθεί σύσσωμη, ωστόσο επέμεινε να μπει σήμερα σαν θέμα με πρόταση που είχε καταθέσει από χθες, να παρθεί απόφαση για να κηρυχθεί απεργία από το ΕΚΗ ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που έρχεται και να οριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να ελεγχθούν συγκεκριμένες καταγγελίες που έκανε σήμερα (βλπ συνημμένη ολόκληρη η τοποθέτηση της ΔΑΣ- ΕΚΗ) μπροστά στις αρχαιρεσίες στο ΕΚΗ.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Γνωρίζουν το ΠΑΜΕ, τους συνδικαλιστές του μέσα από τους εκατοντάδες αγώνες που δίνουν πανελλαδικά και στο Ηράκλειο. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει! Οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση γιατί όταν εξισώνεται ο κομμουνισμός με το φασισμό, ειδικά από «εκπροσώπους» των εργαζομένων, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα, στις ελευθερίες του λαού μας. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, να μην τα χαρίσουν σε αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση που ασκεί πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και κατά των γνωστών υποζυγίων, των εργαζομένων, των ανέργων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Για μια ακόμα φορά θα πούμε στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ (πρώην ΠΑΣΚΕ- νυν ΣΥΡΙΖΑ): ο δρόμος που ακολουθείτε είναι πολύ ολισθηρός, είναι μεγάλη η κατηφόρα. Είναι προδοσία για τους εργαζόμενους, τους άνεργους σήμερα που χρειάζεται η μέγιστη αντίσταση και οργάνωση για νέους ταξικούς αγώνες, εσείς, υιοθετώντας ψέματα και συκοφαντίες, να αποποιείστε την ευθύνη σας απέναντι στην εργατική τάξη του Νομού μας.

Να σημάνει ξεσηκωμός στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, τη νεολαία: χρειάζεται πραγματικά τιτάνια προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος που θα κοντράρει την μεγαλοεργοδοσία, την ΕΕ,  την κυβέρνηση και τα τσιράκια τους, στα ίσα. Σε αυτήν προσπάθεια, το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρωνόμαστε σε αυτό,  καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Δ.Α.Σ.-ΕΚΗ: «Το προεδρείο του ΕΚΗ επιχειρεί  να μετατρέψει το ΔΣ σε μια «μάχη» στρατοπέδων»

Συνάδελφοι χθες με κείμενο που καταθέσαμε στον Πρόεδρο του ΕΚΗ ζητήσαμε μια μικρή αναβολή για τη σημερινή συνεδρίαση που δεν έγινε δεκτή.  Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τις δουλειές μας- καθώς είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι- για να παραβρεθούμε.

Μάλιστα συμφωνούμε στη σημερινή συνεδρίαση-αν και το μάθαμε από τα ΜΜΕ-  καθώς οι εξελίξεις τρέχουν: η ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι προ των πυλών από τη «δεύτερη φορά» «αριστερή» κυβέρνηση και αφού αποφασίστηκαν από την πλειοψηφία πρόωρες αρχαιρεσίες στις 2 Δεκέμβρη για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο ΕΚΗ, χρειάζεται να οριστούν οι όροι διεξαγωγής τους καθώς και η διαπαραταξιακή επιτροπή που θα εξετάσει την νομιμοποίηση των σωματείων και των αντιπροσώπων που θα λάβουν μέρος.

Βέβαια, αντί αυτών των σημαντικών θεμάτων, το προεδρείο του ΕΚΗ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τα σωματεία, την εργατική τάξη του Ηρακλείου,  από την μάχη που πρέπει να δίνει σήμερα το εργατικό κίνημα στην επίθεση που δέχεται. Αυτό κάνει με τις πρόωρες αρχαιρεσίες και με τον κουρνιαχτό που σήκωσε με ψέματα και συκοφαντίες ενάντια σε μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ και σε πρόεδρο σωματείου της δύναμής του, την ώρα μάλιστα που αυτό το σωματείο δίνει μια τιτάνια μάχη στο πλευρό των εργαζομένων της ανακύκλωσης απέναντι σε μια σκληρή εργοδοσία.  Η στάση του προεδρείου του ΕΚΗ είναι δώρο στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση και επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο ότι πρόκειται για καραμπινάτο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Δεν αρκείται όμως μόνο σε αυτά. Το προεδρείο του ΕΚΗ επιχειρεί σήμερα να μετατρέψει το ΔΣ σε μια «μάχη» στρατοπέδων με εντελώς ψευδείς διαχωριστικές γραμμές   και παραπλανητικά στοιχεία, αξιοποιώντας τον «θεσμό» του ΕΚΗ. Τι κάνει δηλαδή; Βάζει μπροστά το ΕΚΗ και απέναντι το ΠΑΜΕ και τη ΔΑΣ. Κρύβει επιμελώς ότι η πλειοψηφία που διοικεί αυτή τη στιγμή το ΕΚΗ και με την οποία εκλέχτηκε ο νυν αλλά και ο προηγούμενος πρόεδρος του ΕΚΗ Σ. Βαρδάκης – σήμερα βουλευτής της κυβέρνησης-  ανήκει στην παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία»  πρώην ΠΑΣΚΕ – νυν ΣΥΡΙΖΑ. Για όποιον δεν θυμάται να θυμίσουμε ότι δόθηκε «δακτυλίδι» από τον απερχόμενο στον νυν πρόεδρο του ΕΚΗ. Να αφήσει λοιπόν το προεδρείο τα δήθεν ακομμάτιστα και ανεξάρτητα: χόρτασαν οι εργαζόμενοι και ο λαός από δαύτα! Να θυμίσουμε ακόμα ότι η ΔΑΣ έχει ψηφιστεί από συναδέλφους, αποτελεί αναπόσπαστο και το πιο δυναμικό κομμάτι του ΕΚΗ, που αν και μειοψηφία σήμερα, παλεύει σε ταξική κατεύθυνση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων κόντρα σε εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της αλλά και τους εκπροσώπους τους στο εργατικό κίνημα. Η σημερινή «παράσταση» αποτελεί προσπάθεια να αμαυρωθεί το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει!

Ο άλλος λόγος που το προεδρείο του ΕΚΗ επιδίδεται για μια ακόμα φορά σε θεατρινισμούς, ψέματα και συκοφαντίες ενάντια σε σωματεία της δύναμης του ΕΚΗ – μην ξεχνάμε την περίπτωση των Οικοδόμων ή την πίεση που άσκησε ο πρόεδρος του ΕΚΗ σε ΔΣ σωματείων που «τόλμησαν» να πάρουν απόφαση να συμμετέχουν πέρυσι στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη 2014 στην Αθήνα-είναι για να καλύψει τις δικές του «πομπές».

Και εξηγούμαστε: πάει πολύ να μιλάει το Προεδρείο του ΕΚΗ για «τραμπούκους του ΠΑΜΕ»,  όταν η εργατική τάξη γνωρίζει το ήθος του ΠΑΜΕ που έχει κερδίσει στο καμίνι της ταξικής πάλης,  στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του και τους μηχανισμούς τους, στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Πάει πολύ να μιλάνε για δημοκρατία, αυτοί που έχουν ευαγγέλιο τη «βία και νοθεία» με δεκάδες διπλοψηφίσαντες σε σωματεία – όπως στο σωματείο Δικυκλιστών (delivery) και στο νέο «σωματείο» Εμποροϋπαλλήλων ή στα Σωματεία Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Α. Κρήτης και το σωματείο εργαζομένων στην ΕΑΣΗ -που ψηφίσαν οι ίδιοι άνθρωποι! Αυτοί που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν σωματεία σφραγίδες , που έχουν να κάνουν αρχαιρεσίες χρόνια ή είναι εκπρόθεσμα.

Για παράδειγμα το Σωματείο Καθαριστριών, έχει να κάνει αρχαιρεσίες από το 2011 και «εξέλεξε» 7 αντιπροσώπους για τις αρχαιρεσίες του 2013- ποιος ξέρει τώρα πόσους θα εμφανίσει σε αυτές! Παρόμοια κατάσταση επικρατεί για χρόνια και στο σωματείο Σταφυλεργατών!

Πάει πολύ να μιλούν αυτοί που καλούν «όποιον περνάει από το δρόμο» να ψηφίσει σε σωματεία για να αυξήσουν τους ψηφίσαντες και φυσικά τους αντιπροσώπους, όπως στο σωματείο Ετοίμου Σκυροδέματος που ψήφισαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, που πριν μια εβδομάδα είχαν ψηφίσει στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, και άλλοι,  και στο οποίο εκλέχτηκε αντιπρόσωπος που δεν έχει καμία σχέση με τον κλάδο! Εννοείται βέβαια όλα αυτά εν κρυπτώ.

Μάλιστα με πραγματικούς τραμπουκισμούς προσπάθησαν να απωθήσουν μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ που θέλησε να παρακολουθήσει τις αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου σωματείου. Στόχος είναι να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς όπως βολεύει την εργοδοσία και την κυβέρνηση και φυσικά τους εαυτούς τους.

Πάει πολύ να μιλάνε αυτοί που συνεργάζονται ανοιχτά με την εργοδοσία,  όπως στις πρόσφατες εκλογές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δεν έμεινε διευθυντής και προϊστάμενος να μην «κοσμήσει» το ψηφοδέλτιο που στήριξαν όλοι μαζί ΠΑΣΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ- ΔΑΚΕ κλπ, εκτοξεύοντας απειλές σε όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους τόλμησαν να σκεφτούν να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ- Ξενοδοχοϋπαλλήλων . Σωματείο που έχει σαν πρόεδρο έναν συνταξιούχο και γραμματέα τον καφετζή του ΕΚΗ! Αυτοί που έχουν κάνει την απεργοσπασία τέχνη!

Και ερχόμαστε στα γεγονότα: την Πέμπτη 19/11/2015 έγινε μια απλή παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ειρηνικά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΕΙΥΗ) με επικεφαλής τον πρόεδρο της, μέλη του ΔΣ και μέλη του σωματείου. Ο λόγος ήταν η απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ στις 16/11/2015 να εγκρίνει ένα «σωματείο» -σφραγίδα με μέλη τις υπαλλήλους του ΕΚΗ και τις οικογένειες τους, διασπαστικό στο ιστορικό σωματείο,  ιδρυτικό μέλος του ΕΚΗ, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας,  πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ γεγονότα που και ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης θα ζήλευε!

Το «έργο» βέβαια είναι καλά σκηνοθετημένο από παλιά. Η επίθεση ενάντια στην ΕΙΥΗ από το Προεδρείο του ΕΚΗ (Πρόεδρος Σ. Βαρδάκης- ΓΓραμματέας Στ. Βοργιάς)  ξεκίνησε ήδη από το 2012 όταν σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (Καλοφωλιάς, Μουδάτσου) έσυραν την ΕΙΥΗ στα δικαστήρια γιατί δήθεν δεν έγραφε εργαζόμενους σαν μέλη της! Όταν είδαν ότι αυτό δεν πιάνει,  προχώρησαν στην ίδρυση του «σωματείου»- παρωδία το 2014 και πριν λίγες μέρες το έκαναν μέλος του ΕΚΗ. Δεν έδειξαν βέβαια την ίδια προθυμία με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» που έχει δώσει πολλές μάχες και είναι καταξιωμένο εδώ και 3 χρόνια στον κλάδο, κατηγορώντας το ως διασπαστικό και απέρριψαν την αίτηση του να γραφτεί στη δύναμη του ΕΚΗ!

Παραλογισμός; Όχι συνάδελφοι! Συνεπής εργοδοτική – κυβερνητική γραμμή, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αλλοιώσει συσχετισμούς, να εκφυλίσει σωματεία και το εργατικό κίνημα ώστε να το βρει ανέτοιμο και διαλυμένο η εργοδοσία για να κάνει ότι θέλει! Ο ωμός αντικομμουνισμός, η λάσπη, η βια και η νοθεία είναι ολισθηρός δρόμος, ιστορικό ατόπημα για την πλειοψηφία που διοικεί σήμερα το ΕΚΗ. Δρόμος που ανοίγει λεωφόρους για τον φασισμό, την διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, την οποία ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την αλλαγή του 1264/82.

Πού στοχεύει όμως αυτός ο κουρνιαχτός και το σόου που μέχρι και η εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ (αυτής που κρατεί χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους με μειωμένους μισθούς)  και σωματεία – φαντάσματα (όπως των Ελαιοχρωματιστών) συμμετείχαν;

Το προεδρείο του ΕΚΗ θέλει να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη του Ηρακλείου από τον πραγματικό αντίπαλο που είναι η μεγαλοεργοδοσία και να στηρίξει αντικειμενικά την κυβέρνηση στο αντεργατικό- αντιλαϊκό της έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουν όμως και να κρύψουν τις «πομπές» τους για τη «βία και τη νοθεία», ξεπερνώντας τους προηγούμενους «δασκάλους» τους.

Συγχαρητήρια! Και όσκαρ και διδακτορικό σας αξίζει για τα έργα σας!

Δεν θα ακολουθήσουμε. Πάμε κόντρα στον συμβιβασμό, το ξεπούλημα, την υποταγή. Καλούμε το ΔΣ του ΕΚΗ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να πάρει απόφαση σήμερα για κήρυξη απεργίας μπροστά στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για τη διάλυση του ασφαλιστικού, την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΗ, αντί να αναλώνονται σε ανακοινώσεις καταδίκης συναδέλφων που αγωνίζονται έστω κι αν διαφωνούν μαζί τους, να κηρύξουν Γενικές Συνελεύσεις των μελών τους, τα ΔΣ να αναλάβουν δράση μπροστά στη θύελλα που δεν έχει τελειωμό για τους εργαζόμενους. Να πάρουν αποστάσεις και να μην δεχτούν το καπέλωμα τους από μια δράκα βολεμένων εργατοπατέρων.

Να αποφασίσουμε σήμερα τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες και θα εξασφαλίσει ένα συνέδριο και αρχαιρεσίες που θα εκφράσουν τη γνήσια θέληση των εργαζομένων που συμμετέχουν στα σωματεία.

Προς πάσα κατεύθυνση δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια εργοδοσίας-κυβέρνησης και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να διαλύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ώστε η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της να αλωνίζουν,   θα πέσει στο κενό. Καλούμε τους εργαζόμενους αντί να γυρίσουν την πλάτη στα σωματεία, να κάνουν το ακριβώς αντίθετο: να οργανωθούν σε αυτά, να μπουν μέσα και με τη δύναμη, την ορμή και την  αγωνιστικότητα της τάξης μας, της εργατικής τάξης, να παραμερίσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, την πέμπτη φάλαγγα της εργοδοσίας ανάμεσα μας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση