HomeΚΡΗΤΗ«Από άγνοια ή υπόδειξη η κυβέρνηση καταστρέφει την ελληνική οινοπαραγωγή;»

«Από άγνοια ή υπόδειξη η κυβέρνηση καταστρέφει την ελληνική οινοπαραγωγή;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε παρέμβαση για το ζήτημα της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, κάνοντας λόγο για άγνοια της κυβέρνησης που κατέληξε στην απόφαση αυτή, οδηγώντας σε μαρασμό ένα ελληνικό, γεωργικό προϊόν.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δανέλλης στην παρέμβασή του υπογραμμίζει:

«Η ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει τόσους μήνες τώρα, αξιόπιστα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στον πανικό της τελευταίας στιγμής, την οδηγεί από αφέλεια, άγνοια ή ακόμη χειρότερα «καθ’ υπόδειξη», στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, ανοίγοντας την κερκόπορτα που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ελληνική … καινοτομία»

Μόνη η Ελλάδα από τις χώρες παραγωγούς επιβάλει τον φόρο αυτό. Αποτελεί απόλυτο παραλογισμό η επιβολή ΕΦΚ σε ένα ελληνικό τοπικό γεωργικό προϊόν, που κάθε άλλο παρά προϊόν πολυτελείας ή επικίνδυνο για την υγεία είναι.

Ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια που ανοίγει την διεθνή αγορά, παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό, την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, την συνεχή απομείωση της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και την επιβάρυνσή του με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά  συντελεστή ΦΠΑ (23%), πλέον οδηγείται στην καταστροφή από μια άφρονα επιλογή.

«Ο οινοπαραγωγός οδηγείται στο μαρασμό»

Η επιβάρυνση του ελληνικού οίνου με 0,40 ευρώ ανά λίτρο, όταν χύμα Ιταλικό ή Ισπανικό κρασί εισάγεται με 0,40 ευρώ ανά λίτρο είναι βέβαιο ότι θα σημάνει τον απόλυτο μαρασμό του κλάδου.

Επιπλέον η φαεινή ιδέα της μεταφοράς των παθογενειών της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρο/ ρακή/ τσικουδιά) ωθεί και την  οινοπαραγωγή στις χύμα/ παράνομες πωλήσεις, οδηγώντας στην υποβάθμιση του προϊόντος, στην ένταση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην αποδιάρθρωση του κλάδου.

Άραγε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνώριζε και συναίνεσε στην λήψη του εν λόγω μέτρου;»

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση