HomeΚΡΗΤΗΣτο Ηράκλειο ο Ηλ. Κασιδιάρης – Δικάζεται για τις απειλές σε αστυνομικούς στην Χερσόνησο

Στο Ηράκλειο ο Ηλ. Κασιδιάρης – Δικάζεται για τις απειλές σε αστυνομικούς στην Χερσόνησο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο σκαμνί του… Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου θα  καθίσει την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για τις απειλές που είχε εξαπολύσει εναντίον αστυνομικών σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στη Χερσόνησο.

Η εκδήλωση είχε γίνει στις 25 Νοεμβρίου του 2012 σε ξενοδοχείο στην Χερσόνησο όπου είχε μείνει στην… ιστορία επειδή ο Χρίστος Παππάς είχε μία σημαία με τον φοίνικα της Απριλιανής δικτατορίας.

Την ίδια ώρα, έξω από το σημείο της εκδήλωσης ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε απειλήσει τους αξιωματικούς της Αστυνομίας ισχυριζόμενος ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους στην περιφρούρηση της εκδήλωσης ενώ είχε πει στον αξιωματικό – μεταξύ άλλων – «αν θες να έχεις νεκρούς, στο λόγο μου θα έχεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου αναμένεται να είναι… αστακός από τις αστυνομικές δυνάμεις που θα βρίσκονται στον χώρο.

Οι αποκαλυπτικοί διαλόγοι

Στην ογκώδη δικογραφία της Χρυσής Αυγής υπάρχει και το επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις 25 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και των αξιωματικών.

Κατά την κατάθεσή του ο τότε Αστυνομικού Διευθυντή Ηρακλείου, Τηλέμαχου Πανταγάκη ανάφερε τα εξής:

Ερώτηση: Τι γνωρίζετε να µας πείτε σχετικά µε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 25.11.2012 µπροστά από το ξενοδοχείο Belvedere της Χερσονήσου µεταξύ των αστυνοµικών και µελών της Χρυσής Αυγής µε επικεφαλής βουλευτές της.

Απάντηση: Την ηµέρα εκείνη το κόµµα της Χρυσής Αυγής είχε µια προγραµµατισµένη κοµµατική εκδήλωση στο συγκεκριµένο ξενοδοχείο. Την ίδια ώρα είχε προγραµµατιστεί και µια συγκέντρωση ατόµων που αντιδρούσαν στην παρουσία του κόµµατος στην περιοχή µας και είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άτοµα διαδηλωτές, σε απόσταση 300 µέτρων από την είσοδο του ξενοδοχείου. Εµείς µε δεδοµένο ότι υπήρχε µια εκδήλωση και µια συγκέντρωση, είχαµε λάβει αστυνοµικά µέτρα µε ισχυρές αστυνοµικές δυνάµεις, που είχαν παραταχθεί µεταξύ του ξενοδοχείου και των διαδηλωτών προκειµένου να αποτραπεί η µεταξύ τους επαφή και οι συνέπειες αυτής. Στο σηµείο εκείνο περί τις 12.30 περίπου, έφτασαν στο σηµείο που ήµασταν εµείς, οι βουλευτές της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης, Μίχος και Μπαρµπαρούσης και περίπου 60-70 άτοµα – µέλη της ΧΑ. Ο βουλευτής Κασιδιάρης απαιτούσε από την αρχή να αποµακρύνουµε τους διαδηλωτές ακόµα πιο µακριά από εκεί που ήταν, ενώ ήταν σε µεγάλη απόσταση από το ξενοδοχείο. Εµείς είχαµε λάβει τα µέτρα µε τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε ικανή απόσταση για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων µεταξύ τους. Επισηµαίνω ότι οι διαδηλωτές ήταν σταµατηµένοι, φώναζαν συνθήµατα, δεν επιχείρησαν να κινηθούν προς τη µεριά του ξενοδοχείου και των µελών της ΧΑ ενώ µπροστά τους είχαν παραταχθεί αστυνοµικές δυνάµεις. Εξάλλου οι διαδηλωτές δεν είχαν ούτε οπτική επαφή µε την είσοδο του ξενοδοχείου, από την οποία εισέρχονταν ή εξέρχονταν τα µέλη της Χρυσής Αυγής. Εµείς δεν δεχτήκαµε την απαίτηση του κ. Κασιδιάρη διότι είχαµε σχεδιάσει µε τέτοιο τρόπο τα µέτρα ώστε να είναι αποτελεσµατικά.

Ερώτηση: Είχατε παρατηρήσει τη χρονική στιγµή που εκδήλωσε την απαίτηση αυτή ο κ. Κασιδιάρης να λαµβάνουν χώρα εκδηλώσεις ή ακόµα και έκτροπα εξ αιτίας των διαδηλωτών;

Απάντηση: Επαναλαµβάνω ότι οι διαδηλωτές ήταν σταµατηµένοι και φώναζαν απλά συνθήµατα.

Ερώτηση: Εκτός από την παραπάνω απαίτηση που υπέβαλε ο κ. Κασιδιάρης σε εσάς, είπε κάτι άλλο;

Απάντηση: Η απαίτησή του ήταν να φύγουν οι διαδηλωτές και µάλιστα είπε «θα τους γαµήσω όλους, έχεις τον λόγο µου, θα έχεις νεκρούς µέχρι το βράδυ». Τη φράση αυτή απηύθυνε προς εµένα και προς τον κ. Φραγκοµιχελάκη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής των µέτρων Α’ Υποδιευθυντής και ήδη συνταξιούχος, αλλά δεν ξέρω αν το άκουσε. Προφανώς εννοούσε νεκρούς αν τους επιτρέπαµε να έρθουν σε επαφή µε τους διαδηλωτές.

Ερώτηση: Υπό την ιδιότητά σας ως αστυνοµικού διευθυντή, µαζί µε τον κ. Φραγκοµιχελάκη που ήταν ο επικεφαλής των µέτρων, πώς εισπράξατε και εκτιµήσατε τα παραπάνω λόγια του συγκεκριµένου βουλευτή;

Απάντηση: Εγώ τα εισέπραξα ως εξής: Αν αφήναµε τους οπαδούς της ΧΑ να έρθουν σε αντιπαράθεση ή επαφή µε τους διαδηλωτές θα ήταν απρόβλεπτα τα πράγµατα. Σηµειωτέον ότι στο σηµείο που ήταν οι διαδηλωτές, η περιοχή είναι κατοικηµένη, υπάρχουν σπίτια. Από τη µια µεριά κρατούσαν κοντάρια και από την άλλη πλευρά κρατούσαν σηµαίες, δεν θυµάµαι αν κρατούσαν κοντάρια. Εγώ τη στάση και τα λόγια του συγκεκριµένου βουλευτή τα εξέλαβα ως σοβαρά, επειδή προέρχονται από έναν βουλευτή και µε δεδοµένο ότι οι διαδηλωτές είχαν φοβερή αντιπαλότητα µε τη Χρυσή Αυγή. Είχα την αίσθηση ότι, ό,τι έλεγε ο βουλευτής τα ασπαζόντουσαν τα µέλη της ΧΑ και ότι τους καθοδηγούσε. Επισηµαίνω ότι υπό την ως άνω ιδιότητά µου έχω λάβει µέρος σε πολλές παρόµοιες επιχειρήσεις και δεν µου έχει συµβεί άλλη φορά επικεφαλής οµάδας, κόµµατος, συνδικαλιστικής ένωσης να συµπεριφερθεί µε αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.

Ερώτηση: Το εκλάβανε ή όχι ως προσπάθεια, εκτός των άλλων, παρέµβασης στο έργο σας;

Απάντηση: Βεβαίως διότι είχε ξεκάθαρη απαίτηση να κάνουµε αυτό που έλεγε ο ίδιος.

Ερώτηση: Εάν το συγκεκριµένο άτοµο δεν ήταν βουλευτής, εν όψει των ανωτέρω τι ακριβώς θα κάνατε;

Απάντηση: Επειδή εκείνη τη στιγµή υπήρχε οµάδα οπαδών του θα προσπαθούσαµε να ηρεµήσουµε τα πράγµατα που ήταν και το µοναδικό µας µέληµα και να αποφύγουµε οποιοδήποτε έκτροπο. Εκ των υστέρων, αν δεν ήταν βουλευτής, θα τον συλλαµβάναµε εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες και σε κάθε περίπτωση θα σχηµατιζόταν δικογραφία. Επισηµαίνω ότι έχει σχηµατιστεί σχετική δικογραφία, προανακριτική, στην οποία και κατέθεσα.

Ερώτηση: Είχε κάποιο λόγο που ο συγκεκριµένος βουλευτής εξεµάνη;

Απάντηση: Πιθανόν να ήξερε το περιστατικό που σπάσανε ένα αυτοκίνητο λιµενικού, το οποίο ήταν στην είσοδο της Χερσονήσου και ερχόταν προς το ξενοδοχείο. Γεγονός το οποίο εγώ έµαθα εκ των υστέρων και αφού είχαν τελειώσει οι διαδηλώσεις. Φθορά σε βάρος αυτοκινήτου των µελών της ΧΑ ή ενδεχοµένως και επίθεση σε βάρος µέλους της ΧΑ ή άλλου ατόµου, σε εµάς δεν καταγγέλθηκε. Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι δεν ήθελε εν όψει της εκδήλωσης του κόµµατος να υπάρχει µια αντισυγκέντρωση.

Ερώτηση: Ποια η στάση των άλλων βουλευτών;

Απάντηση: Ήταν παρόντες και οι υπόλοιποι βουλευτές. ∆ιαµαρτύρονταν και αυτοί για την αντισυγκέντρωση, χωρίς όµως να συµπεριφερθούν υβριστικά και προσβλητικά προς το πρόσωπό µου. ∆εν προσπαθούσαν να κατευνάσουν τον κ. Κασιδιάρη, αντίθετα φαινόταν ότι συνηγορούσαν υπέρ των λεγοµένων του. Τελικά παρά την απαράδεκτη συµπεριφορά του, κατάλαβε ότι τα µέτρα ήταν αυστηρά, δεν µπορούσε να κάνει αυτό που ήθελε και αποχώρησε µε οπαδούς του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση