HomeΚΡΗΤΗΚάλπες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο πρύτανη – Ποια ονόματα ακούγονται

Κάλπες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου για το νέο πρύτανη – Ποια ονόματα ακούγονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε προεκλογική περίοδο έχει εισέλθει στην ουσία το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς η Σύγκλητος του ιδρύματος στην τελευταία συνεδρίασή της στις 13 Νοεμβρίου, προχώρησε στην προκήρυξη της εκλογικής διαδικασίας για τη νέα πρυτανική αρχή στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της Κρήτης.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν ένα στο Ρέθυμνο και ένα στο Ηράκλειο, ενώ η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα.

Η διαδικασία

Οι υποψήφιοι πρυτάνεις οφείλουν μέχρι την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 2:00 το μεσημέρι να υποβάλουν το φάκελο της υποψηφιότητάς τους, ενώ σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να είναι καθηγητές της α΄ βαθμίδας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την 1η Δεκεμβρίου η Σύγκλητος θα ορίσει τα τρία μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής καθώς και τους τρεις αναπληρωτές τους. Η Εφορευτική Επιτροπή θα έχει την ευθύνη του ελέγχου των υποψηφιοτήτων, της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών και φυσικά της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, της εξέτασης των ενστάσεων αν υπάρξουν και της ανακήρυξης των αποτελεσμάτων.

Πρώτο μέλη της εφορευτικής επιτροπής, αμέσως μετά τον ορισμό της, όπως προβλέπεται από τη σχετική προκήρυξη της 13ης Νοεμβρίου, θα είναι ο έλεγχος των φακέλων με τις υποψηφιότητες. Στη συνέχεια, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του κάθε διεκδικητή του πρυτανικού θώκου.

Η εκλογή

Ο πρύτανης εκλέγεται από τους καθηγητές του ιδρύματος, δηλαδή τα μέλη ΔΕΠ και τους λέκτορες που υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο την περίοδο διεξαγωγής των εκλογών. Η εκλογή γίνεται με καθολική μυστική ψηφοφορία. Στην περίπτωση που στις 15 Δεκεμβρίου δεν προκύψει η απόλυτη πλειοψηφία ανάμεσα στα έγκυρα ψηφοδέλτια που θα καταμετρηθούν, τότε οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 16 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψηφίων πρυτάνεων. Εάν και πάλι η εκλογική διαδικασία αποδειχθεί άγονη, τότε ενεργοποιείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου.

Τα ονόματα που ακούγονται

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί ονόματα πανεπιστημιακών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρυτανική αρχή του ιδρύματος. Μέχρι στιγμής, οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα, ωστόσο είναι ευνόητο ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων. Συνεπώς, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει ο Αντώνης Χουρδάκης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Ρεθύμνου καθώς και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολή στο Ηράκλειο Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος και στο παρελθόν είχε κατέλθει υποψήφιος. Ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει επιδείξει και η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια πρύτανη Ελένη Παπαδάκη. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και αρχικά είχε ακουστεί στους πανεπιστημιακούς κύκλους ότι ενδιαφέρον για την πρυτανική αρχή είχε εκδηλώσει ο υπηρεσιακός πρύτανης Μιχάλης Ταρουδάκης, τέως Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος στο Ηράκλειο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Συγκλήτου άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα.

Διαβάστε την ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση