HomeΚΡΗΤΗΛογοτεχνική βραδιά για τον Γιάννη Μότσιο

Λογοτεχνική βραδιά για τον Γιάννη Μότσιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκδήλωση προς τιμή του ομότιμου καθηγητή νεοελληνικής λογοτεχνίας Γιάννη Μότσιου διοργανώνει  «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ».

Η εκδήλωση, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, πραγματοποιείται προς τιμήν ενός  από τους τελευταίους Καθολικούς Ανθρώπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τον ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή,  συγγραφέα και καταγραφέα των Ελληνικών μοιρολογιών, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης με θυελλώδη, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή κ.λ.π .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Γιάννης Μότσιος θα αναπτύξει το θέμα «Η απήχηση της Ελληνικής Λογοτεχνίας στη Ρωσία», ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο δημοσιογράφος και ποιητής Παναγιώτης Γεωργουδής .

Χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους. θα απευθύνουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε., Χρήστος  Χατζηιωσήφ.

Τέλος θα απαγγελθούν ποιήματα του καθηγητή από τους Θοδωρή Κώττα και Ελένη Γιαμαλάκη, ενώ τη βραδιά θα ντύσει μουσικά με το πιάνο η Λίλη Δάκα.

Ο Γιάννης Μότσιος υπήρξε ο πρώτος μεταφραστής έργων του Νίκου Καζαντζάκη στα Ρώσικα, των Σολωμού, Παλαμά,  Βάρναλη, μετέφρασε Ρίτσο, Θέμο Κορνάρο κ.λ.π., το δικό του έργο είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες του κόσμου.  Κατέγραψε μετά από συστηματική έρευνα τα Ελληνικά μοιρολόγια από την Κύπρο και την Κρήτη έως την Θράκη, τους Ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας, τους Έλληνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.   Αντιστασιακός από 16 ετών κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, στον εμφύλιο υπήρξε ο τελευταίος ασυρματιστής του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμμο, όπου πήρε όλα τα κρίσιμα σήματα. Στην Σοβιετική  Ένωση υπήρξε Αντισταλινικός, γνώρισε όλους τους σημαντικούς Ρώσους διανοητές και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και τον καλλιτέχνη φωτογράφο Ταρκόφσκι, πατέρα του διάσημου σκηνοθέτη και την Ελληνική διανόηση. Κατέγραψε στην Μόσχα τα Απομνημονεύματα του Μάρκου Βαφειάδη  αν και βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ένα ετήσιο Διαβαλκανικό Συνέδριο Φιλολογίας και Ποίησης στην Βάλια Κάλντα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση