HomeΚΡΗΤΗΠαγκόσμια πρωτιά του Πολυτεχνείου Κρήτης στις καινοτόμες μεθόδους χαρτογράφησης

Παγκόσμια πρωτιά του Πολυτεχνείου Κρήτης στις καινοτόμες μεθόδους χαρτογράφησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν και σε περιόδους ύφεσης, το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων της Κρήτης εξακολουθεί να ξεχωρίζει ισχυροποιώντας τη θέση του νησιού στο διεθνές πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.

Η νέα διάκριση αφορά στην παγκόσμια πρωτιά που πέτυχε πρόταση του Πολυτεχνείου στα Χανιά με γενικό τίτλο «Adaptive augmented visualization of spatial, temporal and spectral Earth Observation data upon dynamic mobile device views», καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση διεθνώς, σε διαγωνισμό απεικόνισης χωρο-χρονικών δεδομένων NCMA, Copernicus Masters 2015.

polytexneio1

Χαρτογράφηση και σύνθεση πληροφορίας

Η διάκριση του ιδρύματος αφορά στην ουσία καινοτόμες μεθόδους χαρτογράφησης και σύνθεσης πληροφορίας. Η πρόταση αναφέρεται στο πρωτότυπο σύστημα CybEarth, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης χωρο-χρονικών δορυφορικών εικόνων και δεδομένων από μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα, σε απεικονίσεις  που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο μέσω καμερών κινητών συσκευών (first person views).

Σύστημα χρήσιμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας

Η συγκεκριμένη λειτουργικότητα μπορεί να βοηθήσει πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς στο να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων της καθημερινότητας που εκτείνεται από την υπόδειξη προβλημάτων σε μία περιοχή έως την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, καθώς και την συμμετοχική και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

polytexneio3

Η ομάδα που διακρίθηκε

Τα μέλη της ομάδας του CybEarth που ανήκουν στην ερευνητική ομάδα SenseLab του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών είναι: ο Επ. Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης) και οι Α. Τριπολιτσιώτης, Σ. Κυρίτσης, Α. Πιτσιλαδής, Σ. Μπίκος, Ν. Πρόκας, Σ. Τσατσαρούνος και Δ. Χατζηπαράσχος.

Η ανακοίνωση του νικητή και η επίσημη παράδοση του βραβείου, το οποίο θεσπίστηκε απ΄την «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.» πραγματοποιήθηκε στην τελετή του διαγωνισμού Copernicus Masters 2015, που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα στο Βερολίνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση