HomeΚΡΗΤΗΈκλεισε ο πρώτος όροφος του Μουσείου Ηρακλείου, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Έκλεισε ο πρώτος όροφος του Μουσείου Ηρακλείου, λόγω έλλειψης προσωπικού!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόκειται για το τέταρτο σε επισκεψιμότητα μουσείο που λειτουργεί στον ελληνικό χώρο. Προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και φιλοξενεί στους χώρους του τους απαράμιλλους και μοναδικούς θησαυρούς του μινωικού πολιτισμού. Ο λόγος, φυσικά, για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το οποίο από την 1η Νοεμβρίου, αναγκάστηκε να κλείσει 10 αίθουσες του πρώτου ορόφου, λόγω δραματικής έλλειψης προσωπικού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες του μουσείου στο Ηράκλειο δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιες από τις συλλογές του!

Ο πολιτισμός … υπολειτουργεί

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη χώρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός.

Στα τέλη του Οκτώβρη, έληξαν οι 8μηνες συμβάσεις των εποχικών υπαλλήλων, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα ο αριθμός του προσωπικού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αλλά και σε πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας να μειωθεί δραματικά.

arxaiologiko mouseio

Απέμειναν … 26 να «φυλάττουν Θερμοπύλας»

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο cretapost.gr το μέλος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού και εργαζόμενος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αποστολάκης, τον Οκτώβρη έληξε η σύμβαση συνολικά 68 εποχικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα το προσωπικό του Μουσείου να έχει συρρικνωθεί σε τέτοιο βαθμό που να τίθεται ζήτημα ακόμη και … ασφάλειας, αφού βάσει του κανονισμού λειτουργίας, οι 26 μόνιμοι υπάλληλοι μαζί με το προσωπικό που απέμεινε δεν επαρκούν για την πλήρη λειτουργία του μουσείου.

Έτσι με εξαίρεση τους χώρους που είναι αναρτημένες οι φημισμένες μινωικές τοιχογραφίες, οι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση σε συνολικά 10 αίθουσες του πρώτου ορόφου όπου φιλοξενούνται οι ιδιωτικές συλλογές «Γιαμαλάκη» και «Μεταξά» καθώς και η έκθεση που σχετίζεται με την «απήχηση του μινωικού παρελθόντος της Κρήτης στα αρχαία και σύγχρονα χρόνια».

arxaiologiko mouseio3

Διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό

Έτσι, από την 1η του Νοέμβρη, οι ελάχιστοι υπάλληλοι του Μουσείου Ηρακλείου υποχρεώνονται για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του, να δουλεύουν καθημερινά διπλές βάρδιες, χωρίς ρεπό και χωρίς τη δυνατότητα να πάρουν την άδεια που δικαιούνται. Η κατάσταση φαντάζει δυσοίωνη καθώς λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον ακόμη και κινητοποιήσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση