HomeΚΡΗΤΗΛουκέτο στο… Πανεπιστήμιο Κρήτης για τρίτη εβδομάδα-Συνεχίζουν την κατάληψη οι φοιτητές

Λουκέτο στο… Πανεπιστήμιο Κρήτης για τρίτη εβδομάδα-Συνεχίζουν την κατάληψη οι φοιτητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς για τρίτη εβδομάδα το πανεπιστήμιο παραμένει κλειστό.

Οι φοιτητές μετά από ομόφωνη απόφαση στηρίζουν την πρόταση του Συντονιστικού Κατάληψης, υπερψηφίζοντας την μάλιστα με 395 ψήφου.

Την ίδια ώρα φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πρόκειται να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν τα εξής:«Διανύουμε την 3η εβδομάδα κατάληψης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο! Ακόμα και μετά την σύμπραξη όλων των καθεστωτικών παρατάξεων που προσπάθησαν να κάμψουν την αντίστασή μας ,οι φοιτητές δεν υπέκυψαν. Έπειτα και  από τρεις εβδομάδες με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, δεν κάνουμε βήμα πίσω και συνεχίζουμε με τους ίδιους όρους διεκδίκησης.Μετά την  ψήφιση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και με προτεραιότητα την αποπληρωμή ενός χρέους που ποτέ δεν δημιουργήσαμε, οι συνθήκες της διαβίωσής μας γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.

Σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, που δημιουργούν πολέμους στη Μέση Ανατολή και μετατρέπουν τη μεσόγειο σε  ένα υδάτινο νεκροταφείο, καταργούνται παράλληλα βασικά δικαιώματα και κεκτημένα αγώνων εδώ και χρόνια.Η ίδια επίθεση συντελείται στο χώρο της παιδείας αναδεικνύοντας ως κύριο πρόβλημα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα ,η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία του ως δημόσιο ίδρυμα. Από την αρχή του εξαμήνου τεράστια μερίδα φοιτητών (700 άτομα),βρέθηκε χωρίς δωρεάν σίτιση (μόλις 1 στους 8 δικαιούται δωρεάν σίτιση) και στέγαση, ενώ αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για την μεταφορά μας στο πανεπιστήμιο. Μετά τις δυναμικές μας κινητοποιήσεις και με όρους επιβολής καταφέραμε και κερδίσαμε 150 κάρτες για δωρεάν σίτιση και συνεχίζουμε να παλεύουμε όχι μόνο για τις υπόλοιπες 550 κάρτες αλλά για δημόσια δωρεάν σίτιση για όλους.

Στόχος της κατάληψης και των κινητοποιήσεων μας ήταν από την πρώτη στιγμή η κάλυψη των άμεσων αναγκών μας για σίτιση-στέγαση-μεταφορά,τις οποίες με τους πιο βίαιους τρόπους οι πολιτικές της ΕΕ ,του ελληνικού κράτους και του κεφαλαίου μας στερούν .Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας και κόντρα στις λογικές της ανάθεσης και του ατομικού δρόμου απαντάμε συλλογικά και συντονιζόμαστε με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας .

Κλιμακώνουμε με τις κινητοποιήσεις μας και στο Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 4/11, έχοντας ως παρακαταθήκη τους αγώνες του παρελθόντος και ξέρουμε ότι θα νικήσουμε. Οι μάχες που δίνουμε στο Ρέθυμνο μπορούν να δώσουν αυτή τη στιγμή πνοή ελπίδας σε όλη την αγωνιζόμενη νεολαία!» Ο υπουργός Παιδείας μιλάει για νέα περικοπή 20% των προϋπολογισμών των σχολών μας και νέο σχέδιο Αθηνά που θα κλείσει τμήματα.

Ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσουμε είναι να απλώσουμε τις καταλήψεις σε όλες τις σχολές πανελλαδικά και να συντονιστούμε με το εργατικό κίνημα.Καλούμε σε συντονισμό, οι φοιτητικοί σύλλογοι να συνεδριάσουν και να κινητοποιηθούν, για έναν αγώνα διαρκείας. Ως φοιτητικοί σύλλογοι Παν. Κρήτης στο Ρέθυμνο αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη απλώματος και σύνδεσης των κινητοποιήσεων γι’ αυτό κι επιλέγουμε τη συμμετοχή μας στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια 4 & 5 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Ενόψει και της πανεργατικής απεργίας 12 Νοέμβρη και της 17 Νοέμβρη καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις για καταλήψεις 12-17 Νοέμβρη. Να βρεθούν στο πλάι των εργαζομένων στις απεργιακές διαδηλώσεις.Οι φοιτητές και οι μαθητές μαζί με τους εργαζόμενους με απεργίες και καταλήψεις μπορούμε να σταματήσουμε τους εκβιασμούς ΕΕ-ΔΝΤ. Λεφτά υπάρχουν αλλά πάνε στις τράπεζες για να πληρωθεί ένα χρέος που δε δημιουργήσαμε και δε δεχόμαστε, πάνε στη FRONTEX για να συνεχίσουν να πνίγονται αθώοι στη θάλασσα της Μεσογείου.Ζητάμε τη συμπαράστασή σας για ένα κοινό αγώνα, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση