HomeΚΡΗΤΗΣε εξέλιξη τα εγκαίνια του Μουσείου «Βενιζέλου» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη τα εγκαίνια του Μουσείου «Βενιζέλου» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εγκαινιάζεται αυτήν την ώραα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου η ανακαινισμένη οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα στα Χανιά, η οποία λειτουργεί πλέον ως Μουσείο και μάλιστα με διεθνείς προδιαγραφές.

Παρών στα εγκαίνια  είναι και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το οποίο, μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, χρηματοδότησε το έργο με κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της τελετής των εγκαινίων, θα προηγηθεί σύντομη εκδήλωση στο κτήριο Επιστημονικών και Διοικητικών υπηρεσιών στο Μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη διάρκεια της οποίας θα απευθύνει χαιρετισμό και ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος. Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα μιλήσει για τη συμβολή του ΕΣΠΑ στο έργο μετατροπής της οικίας Βενιζέλου σε σύγχρονο μουσείο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, θα αναφερθεί στη διαχρονική σχέση του Βενιζέλου με την οικία της Χαλέπας και η αρχειονόμος-βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Χαρά Αποστολάκη θα παρουσιάσει τις ιδιαιτερότητες ενός σύγχρονου μουσείου που στεγάζεται σε μία αυθεντική οικία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή των εγκαινίων και θα ακολουθήσει ξενάγηση των επισκεπτών.

Η οικία της Χαλέπας, «στέγη ζωής»

Η οικία της Χαλέπας, η οποία κτίστηκε το 1880 από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, έχει χαρακτηριστεί «στέγη της ζωής» του μεγάλου πολιτικού, καθώς σε αυτή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του ενώ συνδέεται με ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής και της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. Επιπλέον, ο Βενιζέλος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην οικία της Χαλέπας, δεδομένου ότι τη σημερινή της μορφή την απέκτησε μετά την ανακαίνιση του 1927, την οποία είχε επιβλέψει ο ίδιος.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση