HomeΚΡΗΤΗΤα έργα του «Ελ Γκρέκο» έφυγαν από το… Ηράκλειο

Τα έργα του «Ελ Γκρέκο» έφυγαν από το… Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφυγαν από το… Ηράκλειο τα έργα του «Ελ Γκρέκο» που κοσμούσαν μέχρι πρόσφατα την ομώνυμη έκθεση στην Πύλη Βηθλεέμ και πλέον θα φιλοξενούνται στις αίθουσες της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων.

Πρόκειται για τα 11 έργα που είχαν αναδημιουργηθεί από τρεις σπουδαίους ζωγράφους – Σάββα Γεωργιάδη, Νίκο Μόσχο, Στέλιο Πετρουλάκη – και είχαν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της βιογραφικής ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο».

Ο σκηνοθέτης, Γιάννης Σμαραγδής και η σύζυγός του Ελένη, μετά το πέρας της ταινίας είχαν δωρίσει τα συγκεκριμένα έργα στον δήμο Ηρακλείου με τον τότε δήμαρχο, Γιάννη Κουράκη και το επιτελείο του, να δημιουργήσουν μία μόνιμη έκθεση με τίτλο «El Greco: Επιστροφή στην πατρίδα», όπως και έγινε.

Ωστόσο, πριν λίγους μήνες ξεκίνησε ένας «πόλεμος ανακοινώσεων» ανάμεσα στον Γιάννη Σμαραγδή και την σημερινή δημοτική αρχή του Ηρακλείου με θέμα την απαξίωση της έκθεσης.

Το αποτέλεσμα ήταν ο γνωστός σκηνοθέτης να πάρει… πίσω την δωρεά που έκανε πριν χρόνια στο δήμο.

Τότε ξεκίνησε ένας γύρος διεκδικήσεων ανάμεσα σε άλλους δήμους της Κρήτης προκειμένου να «κερδίσουν» αυτά τα 11 έργα. Νικητής βγήκε η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης που την περασμένη Τρίτη – σε μία απλή και λιτή τελετή – έγινε η παραλαβή των αναδημιουργημένων έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

 

Μαζί με αυτά τα έργα, η ΟΑΚ, παρέλαβε και τρία πρωτότυπα έργα των σπουδαίων ζωγράφων.

Σμαραγδής1

Τιμητική εκδήλωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με τον Γιάννη και την Ελένη Σμαραγδή θα διοργανώσουν μία τιμητική εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, καθώς και για τους τρείς προαναφερόμενους ζωγράφους, οι οποίοι διακρίνονται για το έργο τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ιστορικούς της Τέχνης και μελετητές της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας σε σχέση με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

20151028_101859

 

«Μελετώντας τον δικό μας El Greco»

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς παραλαμβάνοντας τα έργα ευχαρίστησε εκ μέρους του Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου του ΔΣ της ΟΑΚ, τους χορηγούς των έργων, καθώς και το Δήμο Ηρακλείου, σημειώνοντας, ότι εκτός από το γεγονός ότι τα έργα θα τα βλέπουν πάνω από 4.000 άτομα που έρχονται στην ΟΑΚ ως σύνεδροι ή επισκέπτες κατ’ έτος, θα επιτελέσουν και το σημαντικό εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Έτσι, ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΑΚ θα λάβει χώρα με τίτλο «Μελετώντας τον δικό μας El Greco».

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και να σχολιάζουν με ειδικούς εκπαιδευτικούς, τόσο το κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη, όσο και το καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση