HomeΚΡΗΤΗΝ. Μαριάς στην Ευρωβουλή: Το μνημόνιο «στέλνει» τις γυναίκες στην ανεργία!

Ν. Μαριάς στην Ευρωβουλή: Το μνημόνιο «στέλνει» τις γυναίκες στην ανεργία!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα που παρατηρούνται στους χώρους δουλειάς έκανε στις 7 καθώς και στις 8 Οκτωβρίου του 2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Οι γυναίκες τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης

Ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε ότι «στην φτωχοποιημένη από το μνημόνιο, Ελλάδα, οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Έτσι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι 30,6%, έναντι 23.5% των ανδρών»! Το μνημόνιο ενισχύει λοιπόν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

«Να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις»

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταπολεμήσει τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα που παρατηρούνται στους χώρους δουλειάς ενισχύοντας ταυτόχρονα την χειραφέτηση των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να παλέψουν προκειμένου να εξαλειφθούν οι μισθολογικές διαφορές στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και να επιβάλλουν την διαφάνεια στα συνταξιοδοτικά συστήματα όσον αφορά τα δύο φύλα. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με την μητρότητα και να αντιταχθούν στην άδικη απόλυση γυναικών εργαζομένων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους».

Ο Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι επί πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η διάκριση των δύο φύλων σε θέματα αμοιβών και απασχόλησης. Παρά ταύτα βλέπουμε ότι οι μισθολογικές διαφορές εις βάρος των γυναικών συνεχίζουν. Αμείβονται με 16%, τουλάχιστον, χαμηλότερους μισθούς απ’ ό,τι οι άντρες και με συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 39% χαμηλότερες έναντι των ανδρών.

Ο Ανεξάρτητος Έλληνας Ευρωβουλευτής επισήμανε πως ειδικότερα στις χώρες που έχουν πληγεί από τα μνημόνια, όπως είναι η Ελλάδα, οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς τόνισε πως «πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθούν και να σταματήσουν οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση