HomeΚΡΗΤΗΟ "πλούσιος από κούνια" Σταθάκης και οι δηλώσεις πόθεν έσχες

Ο "πλούσιος από κούνια" Σταθάκης και οι δηλώσεις πόθεν έσχες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναμφίβολα ο Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες, μετά την «θύελλα» που προκάλεσε η δήλωση του πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας το 2012. Το ένα εκατομμύριο ευρώ που δεν δηλώθηκε ήταν η αφορμή για σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση και σημερινό δημοσίευμα φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής και της σταδιοδρομίας του υπουγρού.

«Είναι δυνατόν ένας πολιτικός να ξεχάσει ή να μη θεωρήσει σημαντικό ένα εκατομμύριο ευρώ και να μην το αναφέρει στη δήλωση «πόθεν έσχες»;» αναρωτιέται δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής. Πολύ περισσότερο που ο Γ. Σταθάκης – ο οποίος μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι αυτός ήταν ο υπουργός που «ξέχασε» να το δηλώσει είναι και καθηγητής Οικονομικών.

Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ότι «η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής, ενώ αντίθετα η δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό» δεν είναι ιδιαίτερα πειστική για έναν πολιτικό με τις ικανότητες και τις γνώσεις του κ. Σταθάκη.

«Ολα θα είναι καθαρά»

Της παραδοχής Σταθάκη προηγήθηκαν απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς θα δικαιολογηθεί αυτή η «απόκρυψη» από το «πόθεν έσχες» και όταν βρέθηκε ο τρόπος εμφανίστηκε αιφνιδίως στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, για να προαναγγείλει ότι «όλα θα είναι καθαρά και δεν έχουν σχέση με τηλεδικεία».

Στην επίμαχη δήλωση του 2012 ο κ. Σταθάκης δηλώνει ετήσιο εισόδημα 53.029 ευρώ, καταθέσεις 300.000 ευρώ σε τρεις τράπεζες και επιπλέον 201.329 δολάρια.

Εμφανίζεται επίσης ως ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης 8 κατοικιών από 75 έως 163 τ.μ. και 3 οικοπέδων. Διαθέτει χειρόγραφα ή εμτοχές της Morgan Stanley, της BlackRock, της Alpha Bric και της Sisebric, για τα οποία εμφανίζει αξία κτήσης περίπου 350.000 ευρώ.

STATHAKIS

Ο Γιώργος Σταθάκης προέρχεται πράtiματι από ιδιαίτερα ευκατάστατη οικογένεια. Κατά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που γνωρίζει χρόνια την οικογένεια του υπουργού, «ο Σταθάκης ήταν πλούσιος από κούνια».

Οι πρόγονοι τον υπουργού (παππούς, πατέρας και θείοι) ξεκίνησαν με ένα ψαροκάικο από τη Νεάπολη Λακωνίας και έφτασαν να έχουν ατην κατοχή τους φορτηγά, ψυγεία και επιβατηγά πλοία. Και βεβαίως χρήματα.

STATHAKIS1

Σήμερα, η οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Σταθάκη θεωρείται ως μία από τις αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές επιχειρήσεις Και ένα μέλος της εφοπλιστικής αυτής οικογένειας ε’ιναι υπουργός σε αριστερή κυβέρνηση με αρμοδιότητες τους εφοπλιστές και γενικότερα τη ναυτιλία.

Ο κ. Σταθάκης είναι ακόμη καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, με πυκνό ακαδημαϊκό υπόβαθρο στο αγγλοσαξονικό σύστημα (Νιούκαστλ, Νέα Υόρκη, Χάρβαρντ).

Ακαδημαϊκή καριέρα

Ο υπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με την οικογενειακή επιχείρηση και αφοσιώθηκε στα γράμματα και στην πολιτική.

Έλεγε μάλιστα το 2010 σε φίλους του στα Χανιά ότι είχε χρηματίσει και άτυπος σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ότι δεν ήθελε να γίνει επαγγελματίας πολιτικός και ότι προτιμούσε την ακαδημαϊκή καριέρα.

Όταν ήταν φοιτητής στην Αγγλία έστελνε κάθε μήνα και ένα άρθρο οικονομικής ανάλυσης στο περιοδικό του ΚΚΕ «Επιστημονική Σκέψη» (στο οποίο αρθρογραφούσε και ο Νίκος Κοτζιάς).

Νυμφεύτηκε τη Θέμιδα Γκέκου από την Κυψέλη (μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Θεωρία), προερχόμενη από τη Ριζοσπαστική Αριστερά και απέκτησαν δύο παιδιά. Η σύζυγός του συχνά λέει: «Η Αριστερά μας έφερε πιο κοντά με τον Γιώργο».

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής

Διαφήμιση
Διαφήμιση