HomeΚΡΗΤΗΠαράδοξα της Αυτοδιοίκησης – Δήμος ζητά δάνειο για να αποδείξει ότι δεν μπορεί να το πάρει!

Παράδοξα της Αυτοδιοίκησης – Δήμος ζητά δάνειο για να αποδείξει ότι δεν μπορεί να το πάρει!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην πρώτη γραμμή μπαίνει ξανά η οικονομική βιωσιμότητα για το Δήμο Γόρτυνας που σχεδόν από τις αρχές του έτους που διανύουμε λειτουργεί στο … κόκκινο, χωρίς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με δυσκολίες που κάνουν Γολγοθά ακόμα και τις πιο απλές διαδικασίες για τις οποίες απαιτείται η δαπάνη χρημάτων. Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που μεσολάβησαν και οι αλλαγές που επήλθαν κατά συνέπεια στο Υπουργείο Οικονομικών πήγαν πίσω όλα όσα προγραμμάτιζε ο Δήμος με αποτέλεσμα για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και κρίσιμη φάση.

Βέβαια όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης το διάστημα που μεσολάβησε καθώς και οι συναντήσεις και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κατέδειξαν το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του ο Δήμος αλλά και τη μεγάλη ευθύνη που έχει γι αυτό το ίδιο το κράτος με την αλλαγή της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών πόρων που αδικεί κατάφωρα τη Γόρτυνα. Επιπλέον όμως όσα έγιναν το διάστημα αυτό έδειξαν και το δρόμο για τις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος , με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει η γνώση αλλά και η ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Έτσι τις αμέσως επόμενες μέρες η Δημοτική Αρχή φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει σήμερα ο Δήμος με στόχο να καταστεί ο ΟΤΑ βιώσιμος.

Θα ζητήσει δάνειο
Στις πρώτες ενέργειες που θα γίνουν, σύμφωνα με τον κ.Σχοιναράκη, είναι να υποβληθεί αίτημα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το «άνοιγμα» που αυτή τη στιγμή έχει ο Δήμος και υπερβαίνει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Τι μεσολάβησε ή τι άλλαξε όμως από την περίοδο που η Δημοτική Αρχή ισχυριζόταν ότι λύση στο πρόβλημα του Δήμου Γόρτυνας δεν είναι η δανειοδότηση αλλά η χρηματοδότηση.

sxoinarakis
Όπως εξηγεί στο cretapost ο Δήμαρχος δεν άλλαξε κάτι και εξακολουθεί να παραμένει αίτημα της Δημοτικής Αρχής η χρηματοδότηση και όχι η δανειοδότηση του Δήμου, αφού όπως εκτιμά στην παρούσα φάση ο Δήμος δεν μπορεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα σε δάνεια από αυτά που ήδη πληρώνει. Όμως ουσιαστικά θα ζητήσει το δάνειο για να λάβει μια θετική ή αρνητική απάντηση για τη δανειοδότηση του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως … όπλο στην επιχειρηματολογία του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση του.
Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που η απάντηση του Ταμείο θα είναι θετική ο Δήμος θα εστιάσει στους όρους, στο επιτόκιο και στη δόση που θα πρέπει να καταβάλλει. Ήδη από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι ο Δήμος δεν μπορεί να καταβάλλει επιπλέον χρήματα από αυτά που ήδη καταβάλλει σήμερα.
Αν η απάντηση του Ταμείου είναι αρνητική, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που θα έχει στα χέρια του, είναι ακόμα πιο απλό για το Υπουργείο να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Δήμου, αφού δε θα υπάρχει καμία άλλη λύση για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση