HomeΚΡΗΤΗΒαθιά η θλίψη στην Κρήτη για την Κοίμηση του Μακαριστού Νεκταρίου

Βαθιά η θλίψη στην Κρήτη για την Κοίμηση του Μακαριστού Νεκταρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βαρύ το πένθος σε ολόκληρη την Κρήτη με αφορμή την Κοίμηση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Κυρού Νεκταρίου. Εκπρόσωποι των δήμων και των τοπικών φορέων εκφράζουν με ανακοινώσεις και συλλυπητήρια τηλεγραφήματα τη θλίψη τους για το γεγονός.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με βαθύτατη θλίψη αναγγέλλει την εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, Μέλους της Ιεράς Συνόδου.

Κατά την 7η απογευματινή ώρα τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου θα συνέλθουν σε έκτακτη Συνεδρία, κατά την οποία θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες της εξοδίας Ακολουθίας και του ενταφιασμού του σεπτού Ιεράρχου, ο οποίος κοιμήθηκε, στην έδρα της Επαρχίας αυτού.

Η Ιερά Σύνοδος με την έκδοση νεώτερου Ανακοινωθέντος θα ενημερώσει τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό.

Β. Λαμπρινός: «Υπήρξε πεφωτισμένος ιεράρχης»

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρει:

«Η κοίμηση του Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου προκαλεί σε όλη την Κρήτη αισθήματα θλίψης και συγκίνησης. Η ζωή του και η πολυσχιδής δράση του σφραγίστηκαν από το πνεύμα της προσφοράς προς στην Εκκλησία. Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για τα μνημεία της Μητροπόλεώς του, θα αποτελεί πάντα ένα παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό».

Γ. Μαστοράκης: «Μεγάλη η απώλεια»

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Σήμερα η Κρήτη θρηνεί τη μεγάλη απώλεια ενός σεβαστού της ιεράρχη, του μακαριστού μας Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Κυρού Νεκταρίου. Το έργο του υπήρξε πολύπλευρο και πολυδιάστατο και ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε πρότυπο ιεράρχη. Σεμνός και φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη προσωπικότητα, πάνω από όλα κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Με συγκίνηση φιλούμε τα χέρια που τόσα χρόνια μας ευλογούσαν. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Π. Μπαριτάκης: «Εργάστηκε ακούραστα»

Στο δικό του μήνυμα ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης σημειώνει:

«Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και εκφράζω την θλίψη και την οδύνη μου για την κοίμηση του αγαπημένου   μας Μητροπολίτη Πέτρας και Χεροννήσου κυρού Νεκταρίου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νεκτάριος υπηρέτησε από το 1990 έως το 2001 ως Ποιμενάρχης της Ανατολικής Εκκλησιαστικής Περιφέρειας του Δήμου Βιάννου και έχαιρε της βαθύτατης εκτίμησης όλων των Δημοτών μας. Εργάστηκε ακούραστα στη τοπική εκκλησία και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Πνευματικό έργο.

Υπήρξε ένας Άγιος άνθρωπος, ένας ταπεινός εργάτης της Εκκλησίας, ένας Φιλάνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την αγάπη του για τον Θεό, την Ιεροσύνη και τον Συνάνθρωπό του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη»

Σπ. Δανέλλης: «Εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο τη ζώσα Εκκλησία»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, στη συλλυπητήρια δήλωσή του αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθειά μου οδύνη για την μεγάλη απώλεια. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Κυρός Νεκτάριος ήταν μια μορφή της Εκκλησίας της Κρήτης. Φωτισμένος και εμπνευσμένος, εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο τη ζώσα Εκκλησία. Διακρινόταν για τους ευρείς ορίζοντες, τη γνώση, τις ευαισθησίες και την τόλμη του. Θα τον θυμόμαστε πάντα για το έργο, τον φωτισμένο λόγο και την ουσιαστική παρουσία του δίπλα στην κοινωνία και τις Αρχές του τόπου. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και στους οικείους του. Η ψυχή του ας αναπαυθεί εν ειρήνη».

Γ. Κουράκης: «Τεράστια η προσφορά του στην κοινωνία»

Ο τέως δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης σε γραπτό του μήνυμα υπογραμμίζει:

«Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης και συγκινήσεως πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Κυρού Νεκταρίου. Η Εκκλησία της Κρήτης, η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, αλλά και η κοινωνία ολόκληρης της Κρήτης, έχασαν ένα από τα πιο λαμπρά τέκνα τους. Έναν προικισμένο και ακούραστο ιεράρχη με σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό έργο και τεράστια προσφορά στην Εκκλησία και την κοινωνία της Κρήτης.

Εκφράζουμε τις πιο θερμές συλλυπητήριες ευχές μας στην Εκκλησία της Κρήτης και στους οικείους του για τη μεγάλη απώλεια».

Σ.Τσόκας: Σφράγισε την τοπική εκκλησία

Στη δήλωση του ο Τσόκας  για στην κοίμηση του μητροπολίτη Νεκτάριου αναφέρει:

«Με ειλικρινή θλίψη πληροφορήθηκα την εις Κύριο εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριου, μιας εξέχουσας μορφής της Ορθοδοξίας και της Κρήτης .

Η ποιμαντορία του το πολύπλευρο έργο Του και η πολυσχιδής δράση Του σφράγισαν την Τοπική Εκκλησία καθώς ο κυρός Νεκτάριος ήταν ο ποιμενάρχης της και ο πατέρας , ο συμπαραστάτης και ο ιερωμένος που ενέπνεε σεβασμό αποτελώντας για το ποίμνιο του τον ουσιαστικό κρίκο της γήινης αλυσίδας με τα Θεία .

Είχα την χαρά και την τιμή όχι μόνο να τον γνωρίσω αλλά και συνεργασθώ μαζί του και ενθυμούμαι ότι προτεραιότητα του ήταν ο άνθρωπος και η προσφορά ενώ η αποφασιστικότητα Του ,η διορατικότητα και το σθένος Του αποτελούν αδιάλειπτη παρακαταθήκη προς όλους μας .

Στο σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και τους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την εκδημία του «.

Νικόλαος Κοκολάκης Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

«Εκφράζω την απόλυτη θλίψη μου για την πρόωρη κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου.

Έφυγε για την αιωνιότητα αφήνοντας μας μνήμη αγαθή. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την γόνιμη Διακονία του, την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και την προσήλωση του στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης πίστης μας.

Θερμά συλλυπητήρια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ,στην Ιερά Σύνοδο της Εκκληςιας Κρητηςστους οικείους του εκλιπόντος Ιεράρχου, στονΕφημεριακο Κλήρο και πιστό λαό της Μητροπόλεως Πέτρας.»

Κ. Μαμουλάκης: «Υπήρξε βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος»

Στη γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης υπογραμμίζει:

«Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα τον χαμό ενός υποδειγματικού Ιεράρχη της εκκλησίας της Κρήτης, του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου.

Ο Σεβαστός Ποιμενάρχης, υπήρξε ένας βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες και προσωπικός μου φίλος, μπορεί να έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αλλά με το πλούσιο έργο που αφήνει πίσω του, θα βρίσκεται διαρκώς μέσα στις καρδιές όλων των Κρητικών.

Ο λόγος του δεν θα σταματήσει να ηχεί στα αυτιά όλων μας και η μνήμη του θα είναι αιωνία.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει».

Α. Τριχοπούλου: «Εξέχουσα μορφή της Ορθοδοξίας και της Κρήτης»

Τα θερμά της συλλυπητήριά για την εκδημία του Μητροπολίτη Νεκτάριου εκφράζει, εκ μέρους της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία Κρήτης, την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και τους οικείους του η Υποδιοικήτρια Άννα Τριχοπούλου, η οποία προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με ειλικρινή θλίψη πληροφορήθηκα την εις Κύριο εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριου, μιας εξέχουσας μορφής της Ορθοδοξίας και της Κρήτης.

Ο μακαριστός Νεκτάριος υπήρξε ένας λαμπρός Ιεράρχης. Μία εξέχουσα προσωπικότητα της εκκλησιαστικής ζωής της Κρήτης, αλλά ταυτόχρονα μία πολυσχιδής προσωπικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού.

Η συμβολή του στα της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και της κοινωνίας υπήρξε εξαιρετικά συμπαντική Βρισκόμενος πάντα κοντά στο Λαό και στα προβλήματά του. με έργο και προσφορά σε κάθε δραστηριότητα του νησιού, υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του με απαράμιλλη και θεόπνευστη αγάπη.

Αιωνία σου η μνήμη Σεβαστέ, αγαπητέ Νεκτάριε!».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση