HomeΚΡΗΤΗΤέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στο… Ηράκλειο

Τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ και στο… Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε σήμερα τέσσερις προδημοσιεύσεις για προγράμματα που εντάσσονται στο ΕΠΑνΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία).

Τι αφορούν τα προγράμματα

Αφορούν σε δράσεις επιχορήγησης υφιστάμενων επιχειρήσεων (που έχουν συσταθεί πριν το 2014), και σε δράσεις επιχορήγησης νέων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η ψήφιση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου έως το τέλος του έτους, ο οποίος θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο 2015.

Οι προδημοσιεύσεις βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο να συλλέξει απόψεις και παρατηρήσεις, με απώτερο στόχο την βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών τους.

Τα τέσσερα προγράμματα

Οι επίσημες προκηρύξεις αναμένονται μετά το Δεκέμβριο του 2015 και είναι οι εξής 4:

Δράσεις ενίσχυσης Υφιστάμενων Επιχειρήσεων, με επιχορήγηση από 40% έως 50% για εκσυγχρονισμό MME. Επιδοτούνται δαπάνες για κτηριακές εργασίες, για αγορά νέου εξοπλισμού, δαπάνες προβολής και προώθησης, εξωστρέφειας, εξοικονόμηση ενέργειας, πιστοποιήσεις, αμοιβές τρίτων κτλ. Οι δράσεις αφορούν στα εξής δύο προγράμματα:

  1. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών Υφιστάμενων Επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις Νέες Αγορές», προϋπολογισμού €130.000.000. Θα ενταχθούν περίπου 1.800 μικρομεσαίες υφιστάμενες επιχειρήσεις (πλην εστίαση, λιανικό εμπόριο και τουρισμό). Τα επενδυτικά έργα θα κυμαίνονται από €15.000 έως €200.000.
  2. «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», συνολικού προϋπολογισμού €50.000.000. Εντάσσονται επενδυτικά έργα από €15.000 έως €150.000, και εκτιμάται να ενταχθούν 700 επιχειρήσεις.

Δράσεις ενίσχυσης Νέων/ Υπό Σύσταση Επιχειρήσεων, με επιχορήγηση 100% για συγκεκριμένα είδη επιχειρήσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις των οποίων θα ανακοινωθούν στην επίσημη προκήρυξη (αναμένεται το Δεκέμβρη). Εντάσσονται νέοι άνεργοι για ίδρυση επιχείρησης σχετικής με το αντικείμενο σπουδών τους, ή άνεργοι/ες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για ίδρυση νέας επιχείρησης. Επιδοτούνται δαπάνες όπως λειτουργικό κόστος (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, πάγιες δαπάνες, ΔΕΚΟ κτλ), παραγωγικός εξοπλισμός, προβολή και προώθηση, πρόσληψη υπαλλήλου, γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά) καθώς και αμοιβές τρίτων. Οι δράσεις αυτές είναι οι εξής:

  1. «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού €50.000.000 αναμένεται να εντάξει 2.200 πτυχιούχους για πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού €5.000 έως €25.000.
  2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού €120.000.000 αφορά σε επενδυτικά έργα ύψους έως €60.000 για 2.500 νέες επιχειρήσεις.

Τονίζεται ότι οι παραπάνω προδημοσιεύσεις δεν αποτελούν δέσμευση του Υπουργείου, και μόνο όταν ανακοινωθεί η επίσημη προκήρυξη θα γνωστοποιηθούν οι τελικοί όροι, οι ακριβείς προϋποθέσεις και διαδικασίες, καθώς και οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρήσεων. Τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι στην παρούσα φάση είναι

-Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.

-Ο χρόνος υποβολής δεν θα προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα (μοριοδότηση) στην αξιολόγηση των αιτήσεων (δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας).

-Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται πριν την υποβολή αιτήσεων θα είναι μη επιλέξιμες.

Κέντρο Επενδύσεων Ηρακλείου

Το Κέντρο Επενδύσεων Ηρακλείου, έχοντας υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, παρέχει δωρεάν ενημέρωση καθώς και ολοκληρωμένη υποστήριξη σε περίπτωση έναρξης υποβολής αιτήσεων. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810823002 και 2811754652 (www.keh.gr).

Διαφήμιση
Διαφήμιση