HomeΚΡΗΤΗΗ «Θεϊκή Κρήτη» στην… μεγάλη οθόνη – Απόψε η πρεμιέρα της ταινίας με τον Ρόμπερτ Πάουελ

Η «Θεϊκή Κρήτη» στην… μεγάλη οθόνη – Απόψε η πρεμιέρα της ταινίας με τον Ρόμπερτ Πάουελ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Μινωικός πολιτισμός, η παράδοση και το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης αναδεικνύονται μέσα από την ταινία – ντοκιματέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη με τίτλο «Θεϊκή Κρήτη» (Creta Divina) που κάνει πρεμιέρα σήμερα στις 8 το βράδυ στο κινηματοθέατρο Αστόρια.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο διεθνώς γνωστός Άγγλος ηθοποιός, Ρόμπερτ Πάουλ το όνομα του οποίου χαράχτηκε στην ιστορία της 7ης τέχνης ενσαρκώνοντας τον Ιησού Χριστό στην ομώνυμη ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι.

Η σημερινή εκδήλωση – προβολή ταινίας θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα μιλήσουν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η ταινία εξελίσσεται μεταξύ άλλων στην Κνωσό, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, τη Φαιστό, τον Κομμό, τη Ζώμινθο, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, την Ελεύθερνα, τους Αρμένους τη Σπλάντζια και το λόφο Καστέλι στα Χανιά.

2

Η ταινία

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη  Φώτη Κωνσταντινίδη  «Το  Creta Divina (Θεϊκή Κρήτη) «αγκαλιάζει» τον πολιτισμό, την αρχαιολογία-μυθολογία, την φυσική ομορφιά της Κρήτης. Ο Πάουελ στο ντοκιμαντέρ υποδύεται έναν Άγγλο, το Χάρολντ, συνταξιούχο καθηγητή ιστορίας κι ερασιτέχνη βοτανολόγο που αναζητά ένα βότανο το οποίο, φύεται αποκλειστικά και μόνο στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης. Η μυθολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία, η παράδοση, η χλωρίδα, ο φυσικός πλούτος και το φυσικό κάλλος της Κρήτης θα μεταδοθούν στη διεθνή κοινότητα, έντεχνα και μ’ ένα προσιτό τρόπο μέσα από τη δραματουργική μετουσίωση του οπτικοακουστικού υλικού, με αποτέλεσμα να διαφανεί η υπερβατική, η θεϊκή της διάσταση. Η τεκμηριωμένη γνώση, που μεταδίδεται από κορυφαίους αρχαιολόγους, όπως την Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, τον Δρ. Γκάρεθ Όουενς και την Δρ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, συνοδεύει τη δραματουργική ροή του έργου, εμπλουτίζοντάς το με πολύτιμη πληροφορία για τον Μινωικό πολιτισμό, έναν σύνθετο και προηγμένο πολιτισμό, που η ιστορία αναγνώρισε ως το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα, η αρχαία Ελεύθερνα, το Ιδαίον Άντρον, η Ζώμινθος, οι Αρχάνες, το Βαθύπετρο, ο λόφος Καστέλι στα Χανιά και άλλοι προβάλλονται από τους αρχαιολόγους μέσα από τον κινηματογραφικό φακό και τη ματιά του Άγγλου επισκέπτη.

3

Συντελεστές

Τα κύρια δρώμενα της μυθοπλαστικής πλευράς του έργου διαδραματίζονται στις Αρχάνες, στα Ανώγεια και στο Κουσέ, στα οποία λαμβάνουν μέρος οι Κρητικοί ηθοποιοί Δημήτρης Καλογεράκης, Ειρήνη Κουρλετάκη, Μανώλης Σαμαριτάκης, ο αυθεντικός παλαίμαχος της Αντίστασης στον 2ο  Παγκόσμιο Πόλεμο Νίκος Σαμαριτάκης, τοπικοί κομπάρσοι, μουσικοί και χορευτές. Το έργο λαμπρύνουν με την ευγενική συμμετοχή τους ο Βασίλης Σκουλάς και ο Αριστείδης Χαιρέτης.

AFISA-CRETA DIVINA

Διαφήμιση
Διαφήμιση