HomeΚΡΗΤΗΤο Πανεπιστήμιο Πειραιά στην … Κρήτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Οροπεδίου

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά στην … Κρήτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Οροπεδίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης-συνεργασίας με το Εργαστήριο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά με στόχο την κατάρτιση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου.

oropedio

Πυλώνες της στρατηγικής

Βασικοί πυλώνες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής θα είναι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του Οροπεδίου Λασιθίου (σπήλαιο Ψυχρού «Δικταίο Άντρο»), η αξιοποίηση του περιβαλλοντικού του αποθέματος (αναβίωση Αιολικού Πάρκου, τοπική λαογραφία, υφαντική κλπ) και η προώθηση των ιδιαίτερων εκείνων χαρακτηριστικών που μπορούν να συμβάλουν στη συγκρότηση μιας νέας διακριτής ταυτότητας για το Οροπέδιο Λασιθίου όπως είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Την προγραμματική σύμβαση επιστημονικής συνεργασίας των δύο φορέων συνυπέγραψαν ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργόπουλος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Ιωάννης Στεφανάκης, Δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου, ο καθηγητής Άγγελος Κότιος, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και ο καθηγητής Θεμιστοκλής Παναγιωτόπουλος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου.

oropedio3

Παρόντες στην εκδήλωση υπογραφής έδωσαν ο Βουλευτής Λασιθίου και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γιώργος Οικονόμου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία των δυο μερών προβλέπει την από κοινού κατάρτιση μιας Τοπικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, την προετοιμασία ενός Σχεδίου Δράσης για τη χρηματοδότησή της βασιζόμενο στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και άλλων πρωτοβουλιών της ΕΕ όπως «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020», Erasmus+, Life+, Horizon2020 κ.ο.κ, καθώς και τη διαμόρφωση του πλαισίου χρηματοδότησης των δράσεων της τοπικής στρατηγικής μέσω ενός ITI (OXE) ή CLLD (ΤΑΠΤΟΚ) που θα υποβληθεί στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020 ή/και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

oropedio4

Οι συμμαχίες της βιώσιμης ανάπτυξης

Μετά το πέρας της τελετής υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης ακολούθησε στην αίθουσα της Συγκλήτου εργαστήριο διαλόγου (workshop) με θέμα «Συμμαχίες για την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη. Η περίπτωση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου». Στόχος του εργαστηρίου αποτέλεσε η δικτύωση του Δήμου με επιλεγμένους φορείς- υπουργεία σε τομείς κοινωνικής οικονομίας, τοπικής επιχειρηματικότητας, τουρισμού, προγραμματισμού επενδύσεων και δράσεων ανθρωπίνου δυναμικού.

Στο workshop συμμετείχαν ακόμη οι:

  • κ. Δημήτρης Πλευράκης, Αν. Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών,
  • κ. Φώτης Βράχας, σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,
  • στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και Κοινωνική Οικονομία (ΕΥΚΕΚΟ) του Υπουργείου Εργασίας,
  • κ. Δημήτρης Φεγγίτης διευθυντικό στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ),
  • κ. Γ. Αντωνακάκης και η κ. Δ. Παπαδάκη από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-Ι.Ε.Κ.Ε.Θ,
  • η καθηγήτρια Βικτωρία Πέκκα-Οικονόμου, συντονίστρια της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Πειραιά,
  • κ. Θανάσης Κουρεμένος, Καθηγητής Μάρκετινγκ και Διευθυντής του MBA Τουρισμού του Πανεπιστηµίου Πειραιά και
  • κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Ερευνητής-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά και συντονιστής του έργου.

Τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στο διάλογο ο Πρόεδρος του Καμπανείου Ιδρύματος κ. Πέτρος Παπαδάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Λασιθιωτών Αττικής «Ο ΔΙΚΤΑΙΟΣ» κ. Δέσποινα Δαμιανάκη- Ουρανού, οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή και τοποθετήθηκαν με τεκμηριωμένο και ιδιαίτερα παραγωγικό τρόπο επί των θεμάτων της συνεργασίας για την πρόοδο του Οροπεδίου Λασιθίου και την εμπλοκή των φορέων που εκπροσωπούν.

oropedio5

Ρεαλιστικό σχέδιο αναπτυξιακής δράσης

Σε δήλωσή του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και Κοσμήτορας της Σχολής κ. Άγγελος Κότιος επισήμανε:

«Η σημερινή επισφράγιση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιά με το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία βασιζόμενη στην κοινωνική καινοτομία, την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, το όραμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται στο πλαίσιο της νέας Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε για την περίοδο 2014-2020. Με τη θέσπιση ενός κοστολογημένου και ρεαλιστικού σχεδίου αναπτυξιακής δράσης και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων δημοκρατικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, επιδιώκουμε την κοινωνική και οικονομική ανάταση του Οροπεδίου Λασιθίου προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης».

Γ. Στεφανάκης: «Αναζητάμε βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Με τη σημερινή επισημοποίηση της συνεργασίας του Δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά φιλοδοξούμε να ανασχεδιάσουμε με τρόπο στοχευμένο και αποδοτικό ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τον τόπο μας. Ένα μοντέλο που θα φέρει στο προσκήνιο το ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μας απόθεμα, που θα ανοίξει νέους δρόμους εξωστρέφειας και θα δώσει κίνητρα για νέες μορφές απασχόλησης. Ένα μοντέλο που θα είναι δημιουργία και κατάκτηση της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, αφού θα την κάνουμε κοινωνό και συμμέτοχο σε όλα τα στάδια σχεδιασμού της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Δε θα χάσουμε χρόνο. Άμεσα προχωρούμε στο επόμενό μας βήμα. Να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με όλους τους τοπικούς φορείς του Οροπεδίου Λασιθίου και παράθυρα συνεργασίας με φορείς στρατηγικής σημασίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Στο χέρι μας είναι να την κερδίσουμε».

Στο τέλος του workshop συμφωνήθηκε η έναρξη ενός κύκλου διαβουλεύσεων με υπουργεία και θεσμικούς φορείς, συναντήσεων με αρχές της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και λαϊκών συνελεύσεων με τοπικούς δρώντες του Οροπεδίου Λασιθίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση