HomeΚΡΗΤΗΜε μπλόκα απειλούν οι αγρότες σε Ημαθία και Κρήτη

Με μπλόκα απειλούν οι αγρότες σε Ημαθία και Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Παρά τη στάση αναμονής που τήρησαν πριν από τις εκλογές, διαμηνύουν πλέον στην νέα κυβέρνηση πως αν δεν βρεθούν τις επόμενες κιόλας ημέρες, ισοδύναμα μέτρα για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, είναι αποφασισμένοι να ανάψουν τις μηχανές των τρακτέρ.

Συνεδρίασαν στην Ημαθία

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης το Δ.Σ. του Α.Σ.Γ.Βέροιας εξετάζοντας τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις στον Αγροτικό τομέα.

«Σε συνέχεια των αποφάσεων της συνδιάσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων της Πρωτοβουλίας των Αγροτών στο Βελβεντό Κοζάνης ο προσανατολισμός και η πορεία μας προς την τελική διαμόρφωση των αποφάσεων των Συλλόγων μας καθορίζονται από πέντε σημαντικούς παράγοντες.

  1. Ο Ορισμός του κατα κύριο επάγγελμα αγρότη ο οποίος επανέρχεται στην ατζέντα της κυβέρνησης.
  2. Το πλαίσιο πάνω στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η νέα κυβέρνηση σε οτι αφορά τιν αναδιάρθρωση του χώρου και την εν γένει παραγωγική ανασυγκρότηση.
  3. Τις νεες φορολογικες ρυθμίσιες για τους αγρότες όπως αυτες καθορίζονται απο το 3ο μνημόνιο.
  4. Τις νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
  5. Τα κόκκινα δάνεια των αγροτών και την ανάγκη στήριξης του εισοδήματος των Ελλήνων Παραγωγών μετα και τις εξαγγελίες της Ε.Ε. σχετικά με τις ζημίες που έχουν υποστεί προϊόντα και παραγωγοί απο το Ρώσσικο Εμπάργκο.

Για όλα αυτά ζητήσαμε άμεση συνάντηση των Συλλόγων της πρωτοβουλίας των αγροτών με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Αποστόλου .

Άμεσα θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές μας διασκέψεις και η πανελλήνια συνδιάσκεψη των αγροτών ώστε να ορισθούν οι τρόποι και οι τόποι των Αγροτικών κινητοποιήσεων εφ όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Α.Σ.Γ.Βέροιας θεωρεί οτι ο αγώνας μας έχει ήδη ξεκινήσει και καλεί τα μέλη του και τους αγρότες της περιοχής σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Οι εξελίξεις ειναι μπροστά.

Θα πρέπει ο καθενας απο μας να αναλογιστεί την κρισιμότητα των ημερών και να συσπειρωθεί στις τάξεις του Συλλόγου της περιοχής.

Συνάδελφοι μόνο συντεταγμένα και συμμετοχικά μπορούμε να επιζητούμε την δικαίωση των αιτημάτων μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στάση αναμονής από Πανελλαδικό Συντονιστικό

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών και κτηνοτρόφων κ. Χρήστος Γκόντιας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ανέφερε: «Τώρα αρχίζει η ανηφόρα. Είμαστε πανέτοιμοι να βγούμε δυναμικά και πάλι στους δρόμους, εάν δεν φροντίσουν οι κυβερνώντες να αμβλύνουν λίγο τα προωθούμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και φορολογικό του κλάδου μας».

Ο κ. Γκόντιας επανέλαβε πως οι αγρότες δεν αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιό τους «για το καλό της χώρας», αλλά σημείωσε πως «αν αυτά που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο εφαρμοστούν δεν θα μείνει ούτε ένας γεωργός και κτηνοτρόφος, τη στιγμή που όλοι φωνάζουν ότι ο πρωτογενής τομέας μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας».

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό νέων κινητοποιήσεων ενώ για τις 7 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Μέσα Οκτωβρίου προγραμματίζει και η ΠΑΣΥ ενημερωτικές συσκέψεις με τους αγροτικούς συλλόγους, για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μπλόκων και ο πρόεδρος του ΑΣ Αιχμέας Γιώργος Ανέστης, που συμμετέχει στην εθνική επιτροπή των συνεταιριστών, η οποία έχει αδρανήσει σε μεγάλο βαθμό.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Ρεθύμνου, σε συνεννόηση με τους συλλόγους της Κρήτης, παραμένουν ανένδοτοι στη στάση τους και υπογραμμίζουν πως τα μέτρα «αφανισμού» του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου δεν πρόκειται να περάσουν.

Ο Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Βενιεράκης μιλώντας στα τοπικά Μέσα υπογράμμισε: «Περιμένουμε αυτές τις μέρες από τη νέα κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα και να βρει ισοδύναμα μέτρα. Αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσαν αρχικά στη φορολογία και το ασφαλιστικό, δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διότι θα αφανίσουν τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι και πλέον στέλνουμε και από τη Κρήτη το μήνυμά μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Κατσανέβας ανέφερε: «Είμαστε σε αναμονή. Έχουμε στείλει το μήνυμά μας και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Περιμένουμε ισοδύναμα μέτρα για τη φορολογία και το ασφαλιστικό και φυσικά αν δεν υπάρξουν εξελίξεις είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις όλοι οι σύλλογοι της Κρήτης».

agronews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση