HomeΚΡΗΤΗΚατά της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμάτων το ΠΑΜΕ

Κατά της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμάτων το ΠΑΜΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανακοίνωση της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ εκφράζει την αντίθεση της για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο Χερσονήσου:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου χαιρετίζουν τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην στάση εργασίας που προκηρύχτηκε στο Νομό Ηρακλείου ενάντια στην παραχώρηση σε ιδιώτη της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων στο δήμο Χερσονήσου.

Η διάθεση των συναδέλφων να μπλοκάρουν τη διαδικασία του διαγωνισμού βρήκε εμπόδια στο κρυφτούλι των αντιδημάρχων για το χώρο και την ώρα της αποσφράγισης των προσφορών, γεγονός που δείχνει τη θέληση της δημοτικής αρχής να περάσει πάση θυσία το φιλέτο των απορριμμάτων ξανά στους ιδιώτες.

Ο Δήμος Χερσονήσου «πρωτοπόρησε» ήδη από το 2005, αφού την έχει παραχωρήσει με πρόσχημα την «έλλειψη προσωπικού», «τα παράπονα των δημοτών», την «ελλιπή χρηματοδότηση», την τουριστική εικόνα του Δήμου.

Όλα αυτά τα χρόνια είναι αρκετά για να δούμε ότι ούτε οι δημότες ωφελήθηκαν αφού πληρώνουν με δυσβάστακτα τέλη τις υπηρεσίες αυτές αλλά ούτε και οι εργαζόμενοι στον εργολάβο οι οποίοι αντικατέστησαν δημοτικούς υπαλλήλους που είχαν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και δουλεύουν οι ίδιοι με άθλιες εργασιακές σχέσεις, δηλαδή με 400 και 500 ευρώ, απλήρωτοι για μήνες ενώ όποιος από αυτούς διαμαρτύρεται απολύεται.

Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να έχει παραδομένο τον τομέα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες δεν είναι κάτι καινούργιο. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση αλλά και άλλες που έχουν γίνει ή ετοιμάζονται σε πολλούς δήμους αποτελεί μια σχεδιασμένη προσπάθεια χρόνων για πλήρη ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τομέων που μέσα σε αυτούς είναι και το χρυσοφόρο φιλέτο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Όλα αυτά ξεκίνησαν σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του «Καποδίστρια», συνεχίζονται με τον «Καλλικράτη», υλοποιούνται δε από όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες, την συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες αυτές οι κυβερνήσεις, παρόλο που καταληστεύουν το λαό με τους φόρους και τα χαράτσια που του επιβάλλουν, δεν έχουν αποδώσει τα παρακρατηθέντα 10 δισ. ευρώ από το κράτος για λογαριασμό της Τοπικής Διοίκησης, ούτε αποδίδουν στους Δήμους επαρκή χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του, όπως χρειάζεται και πρέπει, για να δώσουν στο λαό όσα δικαιούται και του ανήκουν. Φυσικά όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του «Καλλικράτη», που θέλει τους δήμους να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες, με τη λογική της πρόσθετης ανταποδοτικότητας και την παράδοση των υπηρεσιών τους στους επιχειρηματίες.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της σημερινής συγκυβέρνησης για τα αποθεματικά των δήμων, η απαγόρευση προσλήψεων απαραίτητων για τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών και η ελλιπής χρηματοδότηση αποτελεί το «φύλο συκής» για τους δημάρχους για να τις παραχωρήσουν τελικά σε ιδιώτες.

Ακόμα και το «νέο» σχέδιο της συγκυβέρνησης που εισάγει ο ΕΣΔΑ κινείται στα χνάρια των προηγούμενων και περιλαμβάνει αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο και προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Βάζει δηλαδή το κράτος να παίξει ρόλο τροχονόμου των μεγάλων επιχειρήσεων και δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ΣΔΙΤ και συμπράξεις με κριτήριο το κέρδος στις πλάτες των δημοτών.

Ευθύνη όμως έχουν και οι δύο παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζομένων Ν. Ηρακλείου που, μαζί νέος και παλιός κυβερνητικός συνδικαλισμός, κλείνουν το μάτι στο νέο ΕΣΔΑ τη κυβέρνησης, σάμπως τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων δεν θα είναι εναρμονισμένα με τη συνολική λογική της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που επιτάσσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ή σάμπως το θέμα είναι η ‘αυστηροποίηση των ελέγχων παραλαβής υπηρεσιών από ιδιώτες’ και όχι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Φτάνουν μέχρι το σημείο να προτείνουν παραχώρηση σε ιδιώτη για ένα χρόνο μέχρι να συνταχθεί το Τοπικό Σχέδιο. Ακόμα και για την επιτυχία της σημερινής στάσης εργασίας αρκέστηκαν στην ηλεκτρονική ενημέρωση… Πιο κυβερνητικοί δεν γίνεται!

Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης του περνάει μέσα από το τρίπτυχο Χωροθέτηση, μεθοδολογία, φορέας διαχείρισης. Αν δηλαδή αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο γι’ αυτούς πεδίο.

Το ΠΑΜΕ ΟΤΑ Ηρακλείου είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Χερσονήσου να παραχωρήσει εκ νέου τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στους ιδιώτες. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους ανέργους, τους μαγαζάτορες, κάθε λαϊκή οικογένεια, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές μέσα από την οργάνωση της πάλης στα σωματεία για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία.
Διεκδικούμε:

Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα. Καμία επιχειρηματική δράση.

Αυτός ο φορέας να κάνει τις μελέτες, τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με επιστημονικά κριτήρια. Θα επιλέγει τη μέθοδο διαχείρισης με προτεραιότητα στη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ταφή του μικρού υπολείμματος σε χώρους που θα χωροθετεί το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Καμία σκέψη για την περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της.

Περιορισμό των αντισταθμιστικών τελών στο αρχικό τους ύψος, του 1,5% των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ, και κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό με παράλληλη κατάργηση ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία.

Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Πραγματικά ΒΑΕ στους ΟΤΑ, χωρίς επασφάλιστρο. Σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες.

Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κ.λπ.).

Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στον εργολάβο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση