HomeΚΡΗΤΗΤι ισχύει για την μεταφορά των μαθητών και σπουδαστών

Τι ισχύει για την μεταφορά των μαθητών και σπουδαστών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ισχύουσα νομοθεσία για την μεταφορά των μαθητών έδωσε στην δημοσιότητα η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για να λυθούν οποιαδήποτε ερωτήματα έχουν γονείς, μαθητές και σπουδαστές.

Αναλυτικά η νομοθεσία όπως την έστειλε η αρμόδια υπηρεσία:

Επειδή κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί στην υπηρεσία μας διάφορα ερωτήματα σχετικά με την διακίνηση των μαθητών κυρίως λόγω αρμοδιότητας, με τα αστικά και υπεραστικά συγκοινωνιακά μέσα σας παραθέτουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους την ισχύουσα νομοθεσία για ενημέρωσή σας.

Σημειώνουμε ότι η διάθεση των μαθητικών δελτίων σύμφωνα με προφορική ενημέρωσή από τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων , θα γίνεται για τους μαθητές της πόλης των Χανίων, από τα γραφεία του ΚΤΕΛ στο μέγαρο Πάνθεον και για τους υπολοίπους από τα γραφεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

«1. Με τις διατάξεις του Ν.Δ. 634/70 και Ν.Δ. 1245/72, όπως κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο με το Β.Δ. 306/73, τους Ν. 722/77, Ν. 771/78 και Ν. 1485/84 καθορίστηκαν ρητά οι κατηγορίες των προσώπων που είχαν δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα ή με μειωμένο εισιτήριο στις αστικές ή υπεραστικές μετακινήσεις τους. Το παραπάνω δικαίωμα καθορίστηκε να ισχύει για τα λεωφορεία των συγκοινωνιακών φορέων ΚΤΕΛ, ΕΚΤΕΛ, ΚΤΕΥΛ και ΣΕΚ (σήμερα ΚΤΕΛ, ΟΑΣΑ και ΟΣΕ) καθώς και για τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ (Ν.Δ. 3721/57).

  1. Με τις υπ’ αριθ. 99/1990 και 112/1990 πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδόθηκαν, εφάπαξ, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 64 του Ν. 1892/90, καταργήθηκαν τα πάσης φύσεως ελευθέρας και μειωμένης τιμής εισιτήρια, πλην εκείνων των κατηγοριών προσώπων που ρητά διατηρήθηκαν με τις ΠΥΣ αυτές (ανάπηροι πολέμου και συνοδοί αυτών, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι συγκοινωνιακών φορέων),

Ειδικά για :

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ – ΜΑΘΗΤΙΚΑ

Οι σχετικές διατάξεις που καθορίζουν τις κατηγορίες των φοιτητών – σπουδαστών και των μαθητών που δικαιούνται να διακινούνται στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με έκπτωση 25 % ή 50 % κατά περίπτωση, είναι η ΠΥΣ 99/1990 σε συνδυασμό με το Β.Δ. 306/73, το Ν.4009/2011 και την ΚΥΑ Φ.5/114196/Β3/2011, καθώς και την αριθ. 156422/69 καν. Υπουργική απόφαση, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.

Αναλυτικότερα οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι οι εξής:

α) Φοιτητές (έκπτωση 25% ή 50% σε ορισμένες γραμμές)

Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες (Ν.4009/2011 και ΚΥΑ Φ.5/114196/Β3/2011). Ειδικά οι φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από τον Πανεπιστημιακό τομέα και τον Τεχνολογικό τομέα (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) κατά το άρθρο 1 παρ.2 του Ν.4009/2011, καταβάλλουν μειωμένο κόμιστρο στις οριζόμενες αστικές ή υπεραστικές γραμμές, το οποίο διαμορφώνεται συγκεκριμένα ως εξής:

ΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

α) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης που εδρεύει η σχολή που φοιτά ο δικαιούχος.

β) Στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες της υπόλοιπης χώρας.

 ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

γ) Στο 50% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την έδρα της σχολής που φοιτά ο δικαιούχος με τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

δ) Στο 75% κατ’ ανώτατο όριο επί της τιμής του κανονικού κομίστρου στις υπόλοιπες οδικές υπεραστικές συγκοινωνίες της χώρας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Για την καταβολή της σχετικής δαπάνης που επιβαρύνει τους συγκοινωνιακούς φορείς, σχετική είναι η παράγραφος 2 του άρθρου 8 της προαναφερόμενης ΚΥΑ, που παρατίθεται στη σελίδα 48.

Στους ανωτέρω φοιτητές θα παρέχονται οι εκπτώσεις ως ανωτέρω περιγράφονται λόγω των συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ της ΠΟΑΥΣ και του Υπουργείου Παιδείας.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΣΟ)

Οι ανωτέρω φοιτητές θα διακινούνται με την επίδειξη του νέου τύπου Ακαδημαϊκών Ταυτοτήτων, που εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εφόσον έχει ενσωματωθεί στις ταυτότητες αυτές η ένδειξη «ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ» και η ισχύς τους κάτω από τη φωτογραφία του δικαιούχου φοιτητή.

β) Σπουδαστές (έκπτωση 25%)

αα) Οι σπουδαστές των Δημοσίων σχολών Ανωτέρας εκπαίδευσης,

ββ) Οι σπουδαστές των Ιδιωτικών Σχολών Ανωτέρας Εκπαίδευσης που είναι αναγνωρισμένες από το κράτος ως ισότιμες προς τις αντίστοιχες δημόσιες.

γγ) Οι σπουδαστές των ανωτέρων σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Ν.1158/1981).

Η παραπάνω έκπτωση ισχύει για όλες τις γραμμές των ΚΤΕΛ της χώρας, με την επίδειξη του Φοιτητικού Δελτίου (ΠΑΣΟ) για όσες σχολές εφοδιάζονται από τον ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον τύπο και το χρωματισμό που καθορίζεται κάθε φορά από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με απόφασή του, που παρατίθεται στη σελίδα 54.

β) Μαθητές (έκπτωση 50%).

αα) Οι μαθητές των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ββ) Οι μαθητές των Δημοσίων και των αναγνωρισμένων από το Κράτος Ιδιωτικών Σχολών Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης (μέσης και κατώτερης).

γγ) Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εφόσον στην πόλη δεν λειτουργούν αντίστοιχα δημόσια.

δδ) Οι ιεροσπουδαστές των εξαταξίων εκκλησιαστικών σχολών και ιεροδιδασκαλείων

εε) Οι μαθητές των σχολών μαθητείας ΟΑΕΔ και των Κ.Ε.Κ. (Κέντρων Εργαζομένου Κοριτσιού) του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

στ) Οι μαθητές των σχολών ειδικής αγωγής.

Όλοι οι μαθητές των σχολών ή σχολείων που υπάγονται στις παραπάνω βαθμίδες εκπαίδευσης ανεξάρτητα από το Υπουργείο στο οποίο ανήκουν, δικαιούνται της προαναφερόμενης έκπτωσης, όπως ειδικότερα καθορίζουν οι προαναφερόμενες διατάξεις, με την επίδειξη του δελτίου μαθητικού εισιτηρίου, ο τύπος και ο χρωματισμός των οποίων καθορίζεται κάθε φορά από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, που παρατίθεται στη σελίδα 54.

Η έκδοση των μαθητικών δελτίων πραγματοποιείται από τους Διευθυντές των οικείων σχολείων ή σχολών. Τα δελτία αυτά ισχύουν χωρίς θεώρηση σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 31114/535/1983 παρ. 3 (Β΄ 664/83).

ΙΣΧΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τα μαθητικά εισιτήρια ισχύουν για όσες αστικές γραμμές συνδέουν τον τόπο της διαμονής του μαθητή με το σχολείο, στο οποίο φοιτά και για μία υπεραστική, που συνδέει τον τόπο της κατοικίας του με την πόλη όπου βρίσκεται η έδρα του σχολείου που φοιτά, χωρίς κανένα άλλο περιορισμό ως προς τον αριθμό των πραγματοποιούμενων κάθε μέρα μετακινήσεων.

Τα μαθητικά εισιτήρια ισχύουν μόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, όπως αυτή καθορίζεται από τα αρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία, πλην Κυριακών και επίσημων εορτών. Τα εκδιδόμενα εισιτήρια για τις υπεραστικές γραμμές ισχύουν και κατά τις ανωτέρω αργίες.

Κατ’ εξαίρεση

α) Οι μαθητές των τεχνικών και επαγγελματικών Σχολών και Λυκείων διακινούνται σε όλες τις αστικές λεωφορειακές γραμμές της περιοχής, όπου η έδρα της Σχολής που φοιτούν, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τις αργίες. Επί των δελτίων των μαθητών αυτών τίθεται σφραγίδα με την ανωτέρω ένδειξη.

β) Οι μαθήτριες του 2ου κύκλου σπουδών (Μαΐου – Οκτωβρίου) της Ταχύρυθμης Εκπαίδευσης της Σχολής Επιμορφώσεως Εμποροϋπαλλήλων διακινούνται και κατά τη θερινή περίοδο.

γ) Οι μαθητές της Σχολής Εργοδηγών – Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων ΣΕΛΕΤΕ και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

δ) Οι μαθήτριες των Κέντρων Εργαζομένου Κοριτσιού όλο το έτος.

ε) Οι μαθητές των Δημοσίων σχολείων Εμπορικού Ναυτικού μέχρι τις 15 Αυγούστου, Τις Κυριακές και λοιπές αργίες.

στ) Οι μαθήτριες σχολών βοηθών νοσοκόμων και οι μαθητές των Δημοσίων Τεχνικών σχολών βοηθών Εργοδηγών όλο το έτος και Κυριακές και λοιπές αργίες.

ζ) Οι μαθητές των εκπαιδευτικών μονάδων μαθητείας του ΟΑΕΔ σε όλες τις αστικές λεωφορειακές γραμμές της περιοχής όπου η έδρα της σχολής που φοιτούν για όλο το έτος συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και αργιών.

η) Οι μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών νυκτερινών σχολείων σε όλες τις αστικές γραμμές της περιοχής όπου η έδρα του σχολείου που φοιτούν.

(Αποφάσεις Υπουργού Συγκοινωνιών Γ.156422/1969 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις υπ’ αριθ. Δ.3897/1972, Γ.30433/1884/1974, Γ.37393/2371/1974, Γ.2500/201/1975, Γ.4852/350/1975 και 36898/1395/1982 όμοιες).

γ) Δεν δικαιούνται μειωμένου φοιτητικού ή μαθητικού εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ οι καταρτιζόμενοι των I.E.Κ., οι σπουδαστές των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών και οι σπουδαστές Σχολών Μουσικής και Ωδείων αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού, οι σπουδαστές των Ανοικτών Πανεπιστημίων και οι σπουδαστές που φοιτούν στο εξωτερικό. Τα πάσο που εκδίδονται για τους σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. και των Ε.Ε.Σ. ισχύουν μόνο για τον ΟΑΣΑ σύμφωνα με την διυπουργική απόφαση 21580/ΕΓΔΕΚΟ2784/ΦΕΚ Β799/29-4-2009, που παρατίθεται στη σελίδα 56.

Ορισμένα ΚΤΕΛ με δική τους πρωτοβουλία (απόφαση ΔΣ) χορηγούν έκπτωση και στους ανωτέρω σπουδαστές, εφόσον το επιτρέπει η οικονομική τους κατάσταση.

δ) Χρωματισμός φοιτητικών και μαθητικών δελτίων Με την υπ’ αριθ. Α-18682/1798/6-5-2010 υπουργική απόφαση καθορίσθηκε όπως το χρώμα των φοιτητικών και μαθητικών εισιτηρίων εναλλάσσεται κάθε χρόνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση