HomeΚΡΗΤΗSOS για τα σχολεία – Ποια είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο λίγο πριν… χτυπήσει το κουδούνι

SOS για τα σχολεία – Ποια είναι η κατάσταση στο Ηράκλειο λίγο πριν… χτυπήσει το κουδούνι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

SOS εκπέμπει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» για τα κενά που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του νομού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μαρκάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα έκανε λόγο για 1000 συνολικά κενά σε δασκάλους μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τονίζοντας ότι αύριο τα σχολεία θα ανοίξουν με τους μισούς δασκάλους.

«Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τεράστιες. Τα κενά στο νομό Ηρακλείου αγγίζουν τα 1.000 σε όλες τις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μ’ αυτά, λοιπόν, τα κενά τις πρώτες μέρες πολλά σχολεία, δυστυχώς, θα λειτουργήσουν ως παιδοφυλακτήρια. Για παράδειγμα πολλά σχολεία της επαρχίας έχουν μόλις 3,4, και 5 εκπαιδευτικούς, όταν χρειάζονται 8,10 και 12 αντίστοιχα εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, η διοίκηση προχώρησε σε προσωρινές υπηρεσιακές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, ώστε σε περιορισμένο βαθμό να υπάρχει μια σχετική λειτουργία των σχολικών μονάδων», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκάκης.

Τα κενά σε αριθμούς

Παράλληλα ο κ. Μαρκάκης αρίθμησε τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημοτικά του Ηρακλείου ανά ειδικότητα.

«Στα δημοτικά σχολεία τα κενά σε δασκάλους φτάνουν τα 360, των Γυμναστών και Μουσικών από 35, των Αγγλικών 45, της Πληροφορικής 30, των εικαστικών και της Θεατρικής αγωγής από 26 και των Γαλλογερμανικών 17. Είναι αυτονόητο πως με τη δεδομένη κατάσταση τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν το πρώτο χρονικό διάστημα με τις επακόλουθες συνέπειες στο παιδαγωγικό πλαίσιο αλλά και στον οικογενειακό προγραμματισμό», ανέφερε ο κ. Μαρκάκης.

Τι γίνεται στην Προσχολική Εκπαίδευση

205 είναι τα κενά που υπάρχουν στην Προσχολική εκπαίδευση με τον κ. Μαρκάκη να τονίζει ότι «πιθανότατα πολλά νηπιαγωγεία στην επαρχία να μην κάνουν ούτε τον αγιασμό ενώ είναι σαφές πως δε θα λειτουργήσουν αρχικά και πολλά ολοήμερα τμήματα».

Μία παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Ειδική Αγωγή.

«Στην Ειδική Αγωγή που αποτελεί τον ευαίσθητο τομέα της Εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια είναι παραμελημένος, υπολειτουργεί και βασίζεται καθαρά στο μεράκι των Εκπαιδευτικών. Τα κενά σε επίπεδο ν. Ηρακλείου φθάνουν τα 195 στα οποία περιλαμβάνονται τα κενά στα ειδικά σχολεία στην παράλληλη στήριξη σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ζητάμε, λοιπόν, το αυτονόητο Ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά», ανέφερε ο κ. Μαρκάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση