HomeΚΡΗΤΗΕκδηλώσεις για την 72η επέτειος του Ολοκαυτώματος Βιάννου

Εκδηλώσεις για την 72η επέτειος του Ολοκαυτώματος Βιάννου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με εξαιρετική επιτυχία ξεκίνησαν από τη λεκάνη της Εμπάρου, περιοχή με σημαντική συνεισφορά στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και τη συντριβή του ναζισμού αλλά και έντονη παραγωγική δραστηριότητα, οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, που διοργάνωσαν ο Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπάρου και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

ΦΩΤΟ ΕΜΠΑΡΟΣ 2

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων το πρόγραμμα περιελάμβανε τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του  Νικόλα Κρίγκα, Καθηγητή Αρωματικών Φυτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Έρωντας/Δίκταμος: από το μύθο και την ιστορία στο παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης και τις νέες προοπτικές» και του Δημήτριου Γκούμα, Καθηγητής ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης, με τίτλο: «Το βακτήριο xylella fastidiosa: πιθανές επιπτώσεις στις καλλιέργειες της Κρήτης – μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης». Παρέστησαν εκπρόσωποι του αγροτικού και εμπορικού κόσμου, ο δήμαρχος Βιάννου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος πολιτών,  οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και παρεμβάσεις προς τους εισηγητές, ενώ εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης χαιρέτισε την εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Λεονταράκης.

ΦΩΤΟ ΕΜΠΑΡΟΣ 3

Οι εκδηλώσεις της Εμπάρου κορυφώθηκαν την Κυριακή 30.8.2015 με την πραγματοποίηση εκδήλωσης μνήμης και Διεκδίκησης με τίτλο: «Τα χωριά της Εμπάρου στην Κατοχή και την Αντίσταση -Ναζιστικά εγκλήματα και Γερμανικές Αποζημιώσεις». Παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου οι εισηγητές Γιάννης  Πλαγιωτάκης (Αντιστασιακός), Γιώργος Καλογεράκης (Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου και υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Αριστομένης Συγγελάκης (Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών) παρουσίασαν σημαντικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα από την περίοδο της Κατοχής, που αφορούσαν τις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας: επίταξη ανθρώπων, λεηλασία περιουσιών, φυλακίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις, πείνα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα πορεία, οι στόχοι και τα αναγκαία περαιτέρω βήματα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν βραβεία στις οικογένειες του αντιστασιακού Ραδάμανθυ Κονδυλάκη και του δημιουργού του Ύμνου της Βιάννου Ευρυπίδη Πλαγιωτάκη.

ΦΩΤΟ ΕΜΠΑΡΤΟΣ 4

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Μανώλης Συντιχάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων κ. Αριστομένης Α. Συγγελάκης, η κα Ελένη Σαατσάκη – Πλαγιωτάκη καθώς και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα (λόγω απουσίας του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο).  Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας κ. Μανόλης Φραγκάκης, η φιλόλογος και ερευνήτρια της Εθνικής Αντίστασης κα Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και πλήθος κόσμου.

Η βραδιά έκλεισε, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, με τη σημαντική μουσική θεατρική παράσταση ιστορικής μνήμης από την Ομάδα «Πείρα(γ)μα», που ζωντάνεψε επί σκηνής το μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο Κύκλος των «μάταιων» πράξεων (εκδόσεις Εύμαρος), πάνω στη ζωή του Μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Συντελεστές της εκδήλωσης: Αγγελική Κασόλα (θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία),  : Αλέξης Βάκης (μουσική επιμέλεια), Ευτυχία Ροδοπούλου (σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια). Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Γιάννης Καρούνης και Ειρήνη Μελά, ενώ τη θεατρική παράσταση πλαισίωσαν μουσικά η Νατάσσα Παπαδοπούλου (τραγούδι) και ο λυράρης Γιώργος Γλυκοκόκκαλος.

Οι εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου συνεχίζονται στην Άνω Βιάννο στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου και κορυφώνονται την Κυριακή 13.9.2015 με την επίσημη εκδήλωση μνήμης στο Πανδημοτικό Ηρώο στο Σελί Αμιρά.

Η Βιάννος δεν ξεχνά, τιμά τους νεκρούς της, αντιστέκεται και διεκδικεί!

Διαφήμιση
Διαφήμιση