HomeΚΡΗΤΗΔήμος της Κρήτης στις πιο πυρόπληκτες περιοχές της χώρας

Δήμος της Κρήτης στις πιο πυρόπληκτες περιοχές της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O δήμος Αγίου Βασιλείου στο νομό Ρεθύμνου είναι η πιο πυρόπληκτη περιοχή σύμφωνα με την έρευνα «Ο χάρτης των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας (1984-2014) που δημοσιεύει ο αντιστράτηγος-υπαρχηγός Π.Σ. ε.α., νομικός Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Πιο συγκεκριμένα οι πιο πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας με τουλάχιστον τέσσερις και πάνω δασικές πυρκαγιές, που προκλήθηκαν κατά το διάστημα (1984 – 2014) στην ίδια ευρύτερη περιοχή είναι έξι και βρίσκονται στους εξής, κατά φθίνουσα σειρά με βάση τον αριθμό πυρκαγιών, νομούς της επικράτειας:

1ος – Ο νομός Μαγνησίας / δήμος Αλμυρού, με οκτώ (8) συνολικά δασικές πυρκαγιές.

2ος – Ο νομός Ρεθύμνου, δήμος Αγ. Βασιλείου, με έξι (6) συνολικά δασικές πυρκαγιές.

3ος – Ο νομός Κέρκυρας, δήμος Κέρκυρας, με πέντε (5) συνολικά δασικές πυρκαγιές.

4οι – Οι νομοί: Αττικής / δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, Αρκαδίας / διαδημοτική περιοχή δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Κεφαλλονιάς / δήμος Κεφαλλονιάς, με τέσσερις (4) ο καθένας από τους εν λόγω Νομούς δασικές πυρκαγιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την έρευνα στις 31 δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές κατά το διάστημα (1984 – 2014), κάηκαν συνολικά 409.089 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Επίσης οι 12 πυρκαγιές, ποσοστό 38,7%, εκδηλώθηκαν το διάστημα που την ευθύνης της καταστολής των δασικών πυρκαγιών είχε η Δασική Υπηρεσία δηλαδή το διάστημα (1984 -1997).

Ενώ οι 19 πυρκαγιές, ποσοστό 61,3%, εκδηλώθηκαν το διάστημα που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών είχε ανατεθεί στο ΠΣ με τον Ν. 2612/1998 δηλαδή (1998 – 2014).

Σύμφωνα με την έρευνα οι λόγοι που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές εκτιμάται ότι οφείλονται στα εξής αίτια:

1) Οι συγκεκριμένες πυρκαγιές στις προαναφερόμενες περιοχές των νομών Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Ρεθύμνου, Αρκαδίας και Μαγνησίας προκλήθηκαν από τους δράστες αυτών με δόλιο τρόπο και πλέον πιθανό κίνητρο τουλάχιστον, αν όχι για όλες τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές, τη χρήση φωτιάς για κτηνοτροφικές ανάγκες και συγκεκριμένα: α) για τον έλεγχο της ανεπιθύμητης βλάστησης, β) για την παραγωγή επιθυμητής βλάστησης (ποώδη είδη), που αναγεννάται στις καμένες εκτάσεις με τη βροχή από την αθρόα φύτρωση των σπόρων και γ) για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων με την καταστροφή του δάσους και δασικών εκτάσεων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα κίνητρα, αν όχι σε όλες τουλάχιστον στις περισσότερες από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές, όπως για παράδειγμα η απόκρυψη άλλου εγκλήματος κ.α.

2) Επίσης οι συγκεκριμένες πυρκαγιές στην περιοχή του Νομού Αττικής προκλήθηκαν με δόλιο τρόπο και πλέον πιθανό κίνητρο των δραστών τους, τουλάχιστον στις περισσότερες από αυτές, ιδιοκτησιακά οφέλη από την επιχείρηση διείσδυσης του αστικού ιστού μέσα στο δασικό, όπως με την αυθαίρετη ιδιοποίηση (καταπάτηση) ή παράνομη δόμηση σε δασικές εκτάσεις, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλα οικονομικά οφέλη (κέρδος) ή και άλλα κίνητρα των δραστών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση