HomeΚΡΗΤΗΠανελλήνιες 2015: Η «γεωγραφία» των βάσεων στις σχολές της Κρήτης

Πανελλήνιες 2015: Η «γεωγραφία» των βάσεων στις σχολές της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αμφίσημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την φετινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ της χώρας. Καταρχήν η πτώση των βάσεων – η οποία άλλωστε ήταν αναμενόμενη – ήταν απόρροια σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές της δυσκολίας των θεμάτων που επελέγησαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου και οι πολύ μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων φοιτητών.

vaseis2

Η πτώση των βάσεων μπορεί να ανοίγει τις πύλες των Πανεπιστημίων ακόμη και για αποφοίτους με πολύ άσχημες επιδόσεις, όπως η περίπτωση υποψηφίου που εισήχθη σε τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας με βαθμό…. 2,2 κάτω από τη βάση του 10, ωστόσο  είναι ευνόητο ότι δημιουργεί πρωτοετείς φοιτητές δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων και μακροπρόθεσμα συμβάλλει στη δημιουργία νέου κύματος αιωνίων φοιτητών, ή φοιτητών που δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εξεταστικών περιόδων.

Η πρόσβαση των επιτυχόντων αυτών μπορεί να θεωρείται «ευπρόσδεκτη» από τους ίδιους και τις οικογένειές τους, είναι όμως φανερό ότι όταν σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα συσσωρεύονται φοιτητές με σοβαρά και δυσαναπλήρωτα κενά στις βασικές γνώσεις τότε ελλοχεύει κίνδυνος για το ίδιο το κύρος του τμήματος. Τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων έχουν καταδείξει πως όταν ένα τμήμα ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ βλέπει τις βάσεις εισαγωγής του να κατρακυλούν στα 5.000 και τα 6.000 μόρια, περίπου δηλαδή σε βαθμό που αντιστοιχεί στο 5 και το 6 κάτω από τη βάση, πολύ δύσκολα ξεπερνά το φράγμα των 10.500 μορίων, ακόμη και σε χρονιές που υπάρχει σημαντική άνοδος των βάσεων.

Από την άποψη αυτή, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης, κινήθηκαν φέτος σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού οι επιδόσεις των εισακτέων τους τοποθετούνται στο μέσο όρο του 12 – 15. Από τα συνολικά 39 τμήματα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ και Ανώτερων Σχολών που λειτουργούν στην Κρήτη, μόνο τα 13 διαμόρφωσαν βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έπεσε κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 6.500 μορίων. Εξάλλου, παραδοσιακά, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχουν δει τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων τους να «πέφτουν» σε επίπεδο ανησυχητικό.

vaseis3

Βεβαίως, πέρα από τις επιδόσεις των υποψηφίων, οι βάσεις διαμορφώνονται και από μία ακόμη σημαντική παράμετρο με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι προτιμήσεις των πρωτοετών πλέον φοιτητών έτσι όπως «διατυπώθηκαν» στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι ευνόητο ότι η αυξημένη ή η μειωμένη κατ’ αντιστοιχία ζήτηση ενός τμήματος μπορεί να προκαλέσει σημαντική άνοδο ή πτώση των βάσεων, σε συνάρτηση φυσικά με τους βαθμούς που συγκέντρωσε κάθε υποψήφιος.

Η οικονομική κρίση και η αδυναμία πολλών οικογενειών να στήσουν ένα δεύτερο νοικοκυριό σε άλλη πόλη της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και οι σημαντικές διακρίσεις που επιτυγχάνουν τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, τα καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή, πρωτίστως στους Κρήτες υποψηφίους, ο αριθμός των οποίων κάθε χρόνο αυξάνεται σημαντικά.

Η άνοδος και η πτώση των βάσεων

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, οι βάσεις στα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και Ανώτερες Σχολές της Κρήτης παρουσίασαν αυξομειώσεις. Στα συνολικά 39 τμήματα οι βάσεις των 19 κατέγραψαν πτώση και των υπόλοιπων 20 άνοδο. Η «γεωγραφία» των ιδρυμάτων της Κρήτης διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λειτουργούν 17 τμήματα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο
  • Στο Πολυτεχνείο Κρήτης λειτουργούν 5
  • Στο ΑΤΕΙ Κρήτης λειτουργούν 14 τμήματα
  • Στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης λειτουργούν 2, και
  • Ως ένα ενιαίο τμήμα λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ).

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι βάσεις 12 τμημάτων κατέγραψαν πτώση και σε 5 τμήματα υπήρξε άνοδος. Η μεγαλύτερη άνοδος σε ποσοστό 12,4% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή, άνοδος στη βάσει εισαγωγής κατά 1.100 μόρια σημειώθηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Η μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό 6,9% και 1.019 μόρια υπήρξε στο τμήμα Φιλολογίας του Ρεθύμνου. Τη μικρότερη άνοδο με 184 μόρια κατέγραψε το Μαθηματικό τμήμα στο Ηράκλειο και τη μικρότερη πτώση η «ναυαρχίδα» του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Φυσικό στο Ηράκλειο που είδε τη βάση του να πέφτει κατά 113 μόρια. Η υψηλότερη βάση εισαγωγής στην Κρήτη υπήρξε στην Ιατρική με 18.259 μόρια που είναι και μία από τις υψηλόβαθμες σχολές όλης της χώρας. Επίσης το τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο έφτασε φέτος τα 17.162 μόρια. Η χαμηλότερη βάση εισαγωγής εντοπίστηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών που διαμορφώθηκε στα 10.051 μόρια. Εδώ πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Τμήμα ασχολείται με ένα ιδιαίτερα σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο, με πολλές δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης και μάλιστα ως προς το επίπεδο δυσκολίας σπουδών θεωρείται ένα από τα πλέον απαιτητικά ανάμεσα στα πανεπιστημιακά τμήματα της Κρήτης.

pinakas 1a vaseis panepistimio kritis

pinakas 1b vaseis panepistimio kritis

pinakas 1c vaseis panepistimio kritis

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, οι βάσεις δύο τμημάτων κινήθηκαν πτωτικά και των άλλων τριών ανοδικά. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με 484 μόρια και σε ποσοστό 3,7% και στον αντίποδα η μεγαλύτερη πτώση υπήρξε με 332 μόρια και ποσοστό 2,2% στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Η μικρότερη άνοδος με 340 μόρια σημειώθηκε στις βάσεις του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και η μικρότερη πτώση με 258 μόρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Το ίδιο τμήμα έχει και την υψηλότερη βάση εισαγωγής στο Πολυτεχνείο που διαμορφώνεται στα 15.414 μόρια, ενώ η χαμηλότερη βάση για φέτος ήταν εκείνη του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων με 11.010 μόρια.

pinakas 2 vaseis polytexneio kritis

Στο ΑΤΕΙ Κρήτης, οι βάσεις συνολικά 11 τμημάτων κατέγραψαν άνοδο και μόνο τριών σημείωσαν πτώση. Η μεγαλύτερη άνοδος στις βάσεις εισαγωγής σημειώθηκε στο τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Ηράκλειο και μάλιστα σε ποσοστό 58,8%, το οποίο «μεταφράζεται» σε 2.943 μόρια. Η μεγαλύτερη πτώση με 204 μόρια καταγράφηκε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ηρακλείου. Η μικρότερη άνοδος με 404 μόρια και ποσοστό 6% υπήρξε στο τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου, και η μικρότερη πτώση στο τμήμα Νοσηλευτικής Ηρακλείου με μόλις 44 μόρια. Η υψηλότερη βάση εισαγωγής ανάμεσα στα 14 τμήματα του ΑΤΕΙ Κρήτης καταγράφηκε στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ηρακλείου με 12.019 μόρια και η χαμηλότερη στο τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου με 7.181 μόρια.

pinakas 3a vaseis tei kritis

 

pinakas 3b vaseis tei kritis

Αξιοσημείωτη άνοδος 2.556 μορίων και σε ποσοστό 58,2% καταγράφηκε στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης όπου η βάση εισαγωγής έφθασε στα 6.951 μόρια. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για τη σχολή με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής σε επίπεδο Κρήτης.

Όσον αφορά τέλος, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης με πτώση κινήθηκαν οι βάσεις και στα δύο τμήματά της. Η βάση του τμήματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής μειώθηκε κατά μόλις 40 μόρια. Πρόκειται, μάλιστα, για το τμήμα με τη μικρότερη πτώση στη βάση εισαγωγής ανάμεσα στα 37 τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού. Σημαντική μείωση της τάξεως των 629 μορίων υπήρξε στη βάση του τμήματος Ιερατικών Σπουδών της Ακαδημίας που διαμορφώθηκε στα 8.595 μόρια.

pinakas 5 vaseis ASTEK

pinakas 4 vaseis ekklhsiastikhs akadimias

Ελίνα Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση