HomeΚΡΗΤΗΔεκαπενταύγουστος: Κατάνυξη στα Χανιά για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Δεκαπενταύγουστος: Κατάνυξη στα Χανιά για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκαπενταύγουστος. To Πάσχα του καλοκαιριού, όπως το ονομάζει και το βιώνει ο λαός μας, γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και στα Χανιά.

Σε κάθε γωνιά, σε κάθε εκκλησιά οι καμπάνες χτυπούνε χαρμόσυνα και καλούν τους πιστούς να ανάψουν ένα κερί στη χάρη της Παναγιάς.

Η Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου είναι αυτή που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος πιστών. Αποτελεί για τα Χανιά, ίσως, το κύριο σημείο αναφοράς για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής οι πιστοί που συρρέουν στη Μονή είναι χιλιάδες.

Ακόμα μία Μονή που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια των Χανίων αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή της Χρυσοσκαλιτίσσας στην οποία επίσης χτυπά δυνατά η καρδιά της Ορθόδοξης πίστης.

Και αυτός ο ναός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μεγάλη γιορτή.

‘Αλλοι ναοί που πανηγυρίζουν στις 15 Αυγούστου στα Χανιά είναι η Παναγία της Κορυφής στο Βουλγάρω, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας στην Ιμπρο Σφακίων, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Αρώνι Ακρωτηρίου, ο ναός της Θεοτόκου στην Αγιά. η Ιερά Μονή Σαρακήνας στις Μουρνιές Χανίων, ο ναός της Κοιμήσεως στον Κάτω Πλατανιά, ο ναός της Κοιμήσεως στους Αρμένους Αποκορώνου.

Στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη η Ορθόδοξη παράδοση συναντά και τη λαϊκή παράδοση.

Η λύρα και το λαούτο έχουν την τιμητική τους στα εκατοντάδες πανηγύρια που οργανώνονται τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής.

Το σκηνικό στήνεται σε κάθε πλατεία χωριού και στο γλέντι που οργανώνουν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι εκτός από τους ντόπιους συμμετέχουν και πολλοί επισκέπτες που βρίσκονται στα Χανιά για τις διακοπές τους. Είναι ίσως οι πιο ζωντανές ημέρες για τη Χανιώτικη ύπαιθρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση