HomeΚΡΗΤΗΤι είδαμε στο ΤΕDxAnogeia; Οι ομιλητές και οι ιδέες που κυριάρχησαν

Τι είδαμε στο ΤΕDxAnogeia; Οι ομιλητές και οι ιδέες που κυριάρχησαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντεκα σπουδαίους ομιλητές και τρία δρώμενα περιελάμβανε το ΤΕDxAnogeia. Όλοι μετέδωσαν στους εκατοντάδες συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις ιδέες τους, φωτίζοντας το δρόμο προς την Κορυφή. Ανέδειξαν σημαντικές έννοιες, στοιχεία και ενέργειες, για την πορεία του καθενός.

Η Μυρτώ Βλαζάκη, αγγελιοφόρος του TEDxAnogeia στη εναρκτήρια ομιλία, μίλησε για τη διαδρομή προς την Κορυφή, τονίζοντας πως θέλει ωριμότητα κι ανθρωπισμό για να μη λατρέψεις την κορυφή, να μην την κυνηγήσεις πάση θυσία. «Ο δρόμος για την προσωπική μας θέωση, είναι η ίδια η επίπονη κι ασκητική άρνηση των εξωτερικών κορυφών» επεσήμανε.

Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, μίλησε για το πώς η ιδέα της ίδρυσης του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, έγινε πραγματικότητα, τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτό και τη λειτουργία του σημαντικού αυτού ιδρύματος. Ανέφερε πως αυτό που θέλει ένα Αστεροσκοπείο, δεν είναι μόνο να το επισκέπτεται κανείς, αλλά να παράγει και ερευνητικό έργο.

Η Ευγενία Μπιτσάνη, καθηγήτρια πολιτιστικής διοίκησης, μίλησε για τις ανθρώπινες διαπολιτισμικές πόλεις, βασισμένες στην διαπολιτισμική ταυτότητα των πόλεων και κύριο άξονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Η σημερινή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Είναι πρωτίστως πολιτισμική», τόνισε.

Ο Θοδωρής Τομαράς, καθηγητής θεωρητικής φυσικής, αναφέρθηκε στη θεωρία των πάντων, τονίζοντας πως επηρεάζει τις ζωές μας γιατί μας ενδιαφέρει να ξέρουμε από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Σύμφωνα με τον κ. Τομαρά,  όταν κοιτάμε τον Ουρανό δια γυμνού οφθαλμού, βλέπουμε το 0.05% της έκτασης του σύμπαντος.  Όσο περισσότερο μελετάμε το Σύμπαν, τόσο το μικρότερο κομμάτι του ανακαλύπτουμε ότι γνωρίζουμε.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος της Action Aid Ελλάς, επεσήμανε την ανάγκη η κοινωνία να καλλιεργήσει την καλή πλευρά του ανθρώπου. «Αν θέλουμε ο κόσμος να γίνει καλύτερος πρέπει ο άνθρωπος να γίνει καλύτερος. Αν θέλουμε ο κόσμος να αλλάξει πρέπει ο άνθρωπος να αλλάξει. Οι δοτικοί άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι ολοκληρωμένοι, επιτυχημένοι και πιο υγιείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μανόλης Σφακιανάκης, υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. & επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος, ανέλυσε τους κινδύνους και τις απάτες του διαδικτύου, τονίζοντας πως η πρώτη απειλή παγκοσμίως είναι το κυβερνοέγκλημα. Έχουμε συνολικά 6.000.000 Facebook προβολές ανά λεπτό. 7.000.000.000 $ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές ανά λεπτό. Είμαστε χώρα ηλεκτρονικά αναλφάβητη, αλλά στο facebook είμαστε πρώτοι.

Ο Kartik Kumar, αστροναύτης από την Αυστριακή Υπηρεσία Διαστήματος, μίλησε μέσω διαδικτύου, από την αποστολή προσομοίωσης του πλανήτη Άρη, AMADEE15, στη χιονισμένη κοιλάδα του Kaunertal. Επεσήμανε πως, όλοι μας μοιραζόμαστε την έμφυτη ανάγκη να ανακαλύψουμε από πού προερχόμαστε, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Κάτι που κάνουμε από την εποχή του Κολόμβου. Η αποστολή στον Άρη, είναι μέρος της ανάγκης μας να εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερα.

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχιάτρος και ακτιβιστής μας μίλησε για την ψυχοπαθολογία της κορυφής και πως προσπαθούμε να συμφιλιώσουμε τους ανθρώπους με την εμπειρία της ανεπάρκειάς τους. Ανέλυσε τις έννοιες του νάρκισσου, της ανεπάρκειας, της αναζήτησης ασφάλειας και της υλιστικής ευτυχίας. «Πολλοί χάνονται μέσα στην ψυχαναγκαστική αναζήτηση της ασφάλειας που υποθέτουν ότι φέρνει η υλιστική επιτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Thomas Hirsch Χιλιανός πολιτικός, ακτιβιστής, προεδρικός υποψήφιος της Χιλής, μίλησε για τον οικουμενικό ανθρωπισμό, ο οποίος τοποθετεί τον Άνθρωπο ως κεντρική αξία του. Επεσήμανε την ανάγκη να ενισχύσουμε την αξία της διαφορετικότητας της φυλής, της θρησκείας & της κουλτούρας. Να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να επιβάλουμε ένα και μόνο οικονομικό μοντέλο, μια και μόνο κουλτούρα.

Ο Ψυχίατρος, Ευάγγελος Κατσιούλης, μίλησε για το «έξυπνο χάπι end». Τα Όρια, τον Άνθρωπο και τη Νοημοσύνη. «Η ζωή είναι δρόμος. Δεν είναι αγώνας δρόμου. Δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν» τόνισε. Χρειάζεται αυτογνωσία, εκτίμηση, πεποίθηση, αναγνώριση και αποδοχή της διαφορετικότητάς, ιδιαιτερότητας και μοναδικότητάς μας. Διερεύνηση, ανακάλυψη, διεκδίκηση της δικής μας ποιότητας ζωής.

Ο Tony Robinson ακτιβιστής, συν-επικεφαλής του Ρressenza, αναφέρθηκε στην 70η επέτειο της βομβιστικής επίθεσης στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο Robinson, προειδοποίησε πως  100 πυρηνικές βόμβες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα πυρηνικό χειμώνα και 2 δισεκατομμύρια θανάτους. Ο κόσμος, βρίσκεται σε κίνδυνο πυρηνικών εκρήξεων από τον κυβερνοπόλεμο και την τρομοκρατία.

Το TEDxAnogeia, πλαισίωσαν μουσικά η εξαιρετική Ρένα Ρασούλη με τους NoExplanation, ο Ψαρογιώργης με τοΓιάννη Πολυχρονάκη, ενώ οι Stand Up Comedians Mikeius, Maliatsis και Jeremy, χάρισαν στους συμμετέχοντες άφθονες στιγμές γέλιου.

Το επόμενο διάστημα, όλες οι ομιλίες του TEDxAnogeia, θα είναι διαθέσιμα μέσα από την ιστοσελίδα και τα κανάλια επικοινωνίας της διοργάνωσης στα social media.

Διαφήμιση
Διαφήμιση