HomeΚΡΗΤΗΞεκίνησε ο δολωματικός ψεκασμός στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου

Ξεκίνησε ο δολωματικός ψεκασμός στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσον αφορά την δακοκτονία έτους 2015 και σε συνέχεια προηγούμενων δελτίων τύπου, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Ξεκίνησε ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στη πλειονότητα των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων των  Δήμων Χανίων, Πλατανιά και Κισσάμου. Δεν έχει ξεκινήσει ο ψεκασμός σε ορισμένες Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου (κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην παραλιακή ζώνη ή κοντά σε αυτή) καθότι οι δακοπληθυσμοί στις περιοχές αυτές είναι χαμηλοί. Ο ψεκασμός θα ξεκινήσει άμεσα και σε αυτές τις περιοχές αμέσως μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Δολωματικοί ψεκασμοί οι οποίοι πραγματοποιούνται όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις είναι άκαιροι και δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους. Αντίθετα στερούν την δυνατότητα εφαρμογής ψεκασμών όταν αυτοί είναι απαραίτητοι. Εκτιμάται ότι η μείωση των πληθυσμών στις περιοχές αυτές οφείλεται κυρίως σε ιδιωτικές επεμβάσεις παραγωγών για την αντιμετώπιση του δάκου, ύστερα και από δελτία τύπου της υπηρεσίας μας, λόγω μη ύπαρξης εργολάβων ψεκασμών κατά τον χρόνο στον οποίο έπρεπε να εφαρμοστεί ο πρώτος ψεκασμός. Σε περιοχές οι οποίες είναι γνωστό ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων επεμβάσεων οι πληθυσμοί δεν είναι τόσο χαμηλοί και έχει ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός. Δειγματοληψίες οι οποίες έχουν γίνει δείχνουν παλιές προσβολές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δελτίο τύπου δεν υπήρξαν προσφορές από υποψήφιους εργολάβους για να αναλάβουν το έργο των ψεκασμών στις Τ.Κ. Αφράτων, Ροδωπού, Γλώσσας και Ν. Χωριού του Δήμου Πλατανιά και Τ.Κ. Χορδακίου, Απτέρων και Τσικαλαριών και Δ.Κ. Σούδας και Χανίων του Δήμου Χανίων. Για τις περιοχές αυτές η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχει εισηγηθεί την μη συνέχιση των διαδικασιών καθώς ο διαγωνισμός έχει ήδη προκύψει τρεις φορές άγονος, έχει παρέλθει ο χρόνος του πρώτου ψεκασμού και μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα παρέλθει και ο χρόνος του δεύτερου. Οι παραγωγοί που έχουν τα ελαιοκτήματά τους σε αυτές τις περιοχές καλούνται να εφαρμόσουν ιδιωτικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του εντόμου με όποια μέθοδο ή συνδυασμό μεθόδων επιλέξουν, έπειτα από συμβουλή γεωπόνου ή τεχνολόγου γεωπονίας και πάντα μέσα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δεν θα πληρωθεί εισφορά δακοκτονίας από τους παραγωγούς των περιοχών στις οποίες δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται στους ελαιοπαραγωγούς των οποίων τα ελαιοκτήματα είναι σε περιοχές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα:

1)         Να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες ψεκασμών από τον αρχιεργάτη της περιοχής όπου βρίσκονται τα ελαιοκτήματά τους ή από τους αρμόδιους γεωπόνους της υπηρεσίας μας (επόπτες και τομεάρχες δακοκτονίας).

2)         Να παρακολουθούν, αν αυτό είναι δυνατό, την σωστή εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών στα αγροκτήματά τους και να έχουν ανοικτές τις πόρτες στην περίπτωση που αυτά είναι περιφραγμένα.

3)         Να ελέγχουν τον ελαιόκαρπο και να ενημερώνουν σχετικά τους γεωπόνους της υπηρεσίας μας. Σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία επέμβασης μέσα από το πρόγραμμα της δακοκτονίας, να επεμβαίνουν με δικά τους μέσα. Να επιλέγεται ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του δάκου, έπειτα από τις συμβουλές γεωπόνου ή τεχνολόγου γεωπονίας και πάντα μέσα στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα προϊόντα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Στην περίπτωση ψεκασμών, αυτοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι.

Αν παραστεί ανάγκη η ενημέρωση θα συνεχιστεί με επόμενα δελτία τύπου.

Τηλ. επικοινωνίας 2821346541-43-23, 2822022005

Διαφήμιση
Διαφήμιση