HomeΚΡΗΤΗΣτα όρια τους οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ – Η κατάσταση στο νοσοκομείο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα

Στα όρια τους οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ – Η κατάσταση στο νοσοκομείο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου ενώ τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, χειροτερεύουν την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή, του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό είναι τραγικές, με τα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας. Παράλληλα κλινικές και τμήματα είτε έχουν συγχωνευτεί,  είτε κινδυνεύουν με κλείσιμο ή συγχώνευση ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήδη μείωσε ένα κρεβάτι λόγω μετακίνησης νοσηλεύτριας σε άλλο τμήμα.

 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή :

Η κατάσταση στο νοσοκομείο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους, συνέπεια της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει δυστυχώς στον ίδιο δρόμο που ακολουθούσαν η συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ. Το τρίτο μνημόνιο θα επιδεινώσει τα πράγματα περισσότερο. Η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη στον τομέα Υγείας – Πρόνοιας, είναι η ιδιωτικοποίηση της, η ενδυνάμωση της εμπορευματοποίησης, η αύξηση του επιχειρηματικού κέρδους και ο ασθενής (όποιος έχει) να βάζει όλο και πιο βαθιά την τσέπη.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η κατάσταση στο ΠαΓΝΗ να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Νοσηλευτικό προσωπικό έχει υπερβεί τα όρια της εξάντλησης. Γιατροί συχνά παραμένουν στις κλινικές τους ως και 36 συνεχόμενες ώρες. Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό προσπαθεί να αντιμετωπίσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την εξυπηρέτηση των ασθενών και τη συντήρηση του κτιριακού, ηλεκτρομηχανολογικού και βιοϊατρικού εξοπλισμού. Ιδιωτικά συνεργεία, εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, σπουδαστές ΟΑΕΔ που αδυνατούν να πληρώσουν τα εισιτήριά τους.
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου τραγικά μειωμένος μόλις στα 48.517.794 ευρώ το 2015 που όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά τους πρώτους 7 μήνες έχει χορηγηθεί το νοσοκομείο μόνο με 7,1 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα η πρόσφατη επιχορήγηση όλων των νοσοκομείων ανέρχεται σε 43 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη μόνο του ΠαΓΝΗ στο τέλος Ιουλίου περνούν τα 45 εκατομμύρια.
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Επτακόσιες κενές οργανικές θέσεις βάσει του τελευταίου μνημονιακού οργανισμού. Όλα τα τμήματα του νοσοκομείου υποστελεχωμένα λειτουργούν σημαντικά κάτω από τα όρια ασφαλείας.
Τα παραπάνω έχουν τραγικές συνέπειες και για τους ασθενείς. Σημαντικά μηχανήματα του νοσοκομείου είτε λόγω παλαιότητας είτε ελλιπούς συντήρησης είναι εκτός λειτουργίας, για παράδειγμα ο γραμμικός επιταχυντής, το μηχάνημα της ενδοκοιλοτικής ακτινοθεραπείας κλπ. Βασικές ελλείψεις παρουσιάζονται στο σύνολο του φαρμακευτικού, υγειονομικού και λοιπών υλικών του νοσοκομείου.
Κλινικές και τμήματα είτε έχουν συγχωνευτεί ήδη, όπως η Νεφρολογική με την Παθολογική, είτε κινδυνεύουν με κλείσιμο ή συγχώνευση όπως η Παιδοχειρουργική, η Παιδοψυχιατρική κλπ. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήδη μείωσε ένα κρεβάτι λόγω μετακίνησης νοσηλεύτριας στο τμήμα Διατροφής ελλείψει διαιτολόγου. Σε δύο μήνες θα κλείσουν άλλα δύο κρεβάτια λόγω ολοκλήρωσης της σύμβασης πέντε νοσηλευτών.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει κατά απαίτηση των δανειστών τα χαράτσια στην Υγεία όπως το 5ευρο στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Στη σημερινή συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με τον Διοικητή της 7ης Υ.Π.Ε. επιδιώκουμε άμεσες απαντήσεις στα παρακάτω βασικά προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου, των εργαζομένων και των ασθενών του. Δημόσια να απαντήσει ως οφείλει στο λαό της Κρήτης και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου για:
1. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους.
2. Άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει πλήρως τις λειτουργικές του ανάγκες του και να μπορεί να παρέχει σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στο λαό της Κρήτης.
3. Άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό.
4. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί, να μη συρρικνωθεί καμία κλινική ή τμήμα του νοσοκομείου.
5. Να αποσυρθούν όλα τα παλιάς τεχνολογίας χαλασμένα μηχανήματα, ασύμφορα είτε να φτιαχτούν είτε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, με νέα σύγχρονα, αποδοτικά και ποιοτικά. Η αγορά τους να γίνει με χρηματοδότηση του κράτους και όχι να ζητείτε η αγορά τους από ιδρύματα τύπου «Νιάρχος».
6. Νέος οργανισμός του νοσοκομείου που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και την αυτοτέλεια του νοσοκομείου και να ενταχθούν σε αυτό τμήματά του όπως η Παιδοψυχιατρική Κλινική, ο Παιδικός Σταθμός κλπ. Να ανασυσταθούν οι οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν από τους εφαρμοστικούς νόμους στην Υγεία.
7. Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία. Να διαγραφούν τα χρέη όλων των ασθενών. Ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων. Αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
8. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.
9. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία. Όχι στην στελέχωση με εθελοντισμό.
10. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, μισθών, υπερωριών, εφημεριών, νυχτερινών κλπ.
11. Να σταματήσουν οι ρουσφετολογικές μετακινήσεις προσωπικού από το νοσοκομείο.
12. Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής. Άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), άνοιγμα νέων κρεβατιών στις εντατικές του νοσοκομείου.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση