HomeΚΡΗΤΗΟ Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του 50 χρόνια μετά!

Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του 50 χρόνια μετά!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας είναι ένας κινηματογραφικός μύθος, ένα συρτάκι που έγινε το σάουντρακ της χώρας μας διεθνώς σε μια από τις πιο ανθεκτικές διαφημιστικές καμπάνιες, που κρατάει τώρα 5 δεκαετίες.

Πρόκειται λοιπόν για μια ταινία μύθο και για μια μουσική που έχει παγκόσμια απήχηση και έφτασε να συμβολίζει την ίδια την Ελλάδα. Έγινε σταθμός για τον τόπο μας, για την Ελλάδα αλλά και για τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη που έχει δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι χάρη στο soundtrack της ταινίας έγινε γνωστός στα πέρατα του κόσμου.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων διοργανώνουν στο χώρο του ΚΑΜ σημαντική έκθεση αρχειακού υλικού, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε, ότι πρώτη φορά γίνεται αφιέρωμα πάνω σε μια ταινία. Η έκθεση περιλαμβάνει 50 αυθεντικές κινηματογραφικές αφίσες της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, Αλέξης Ζορμπάς, από την προβολή της ανά τον κόσμο. Αφίσες από την Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, το Μεξικό, τη Λατινική Αμερική, τη Γερμανία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, τη Φινλανδία, τη Δανία,  και πολλές άλλες, τις οποίες φιλοτέχνησαν μεγάλοι καλλιτέχνες στην χώρα τους όπως:  Tealdi, Xarrie, Nistri, Ray, Syska, Erul, Jano, Mac, R.K, Chantrell, Vaka, Wengler και άλλοι.

Ξεχωριστή θέση στο χώρο της έκθεσης, έχει η ζωγραφική γιγαντοαφίσα διαστάσεων 1.50 x 3.00 μέτρα, που κοσμούσε την πρόσοψη Γερμανικού κινηματογράφου φιλοτεχνημένη στο  Studio FPV. Αντίστοιχα έργα υπάρχουν σε μεγάλα μουσεία της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.

Παρουσιάζονται επίσης, αδημοσίευτες φωτογραφίες, μακέτες, το φόρεμα της Μαντάμ Ορτάνς, η πρωτότυπη παρτιτούρα του Μίκη Θεοδωράκη, εκδόσεις δίσκων, δημοσιεύματα, διαφημιστικό υλικό και άλλα έντυπα που αφορούν στην ταινία.

Το πολύτιμο αυτό υλικό προέρχεται από την συλλογή του Χανιώτη ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, που επιμελήθηκε και την παρουσίαση των εικαστικών αυτών εφήμερων έργων τέχνης, δίνοντας έτσι την απήχηση που είχε η ταινία στα πέρατα του κόσμου.

Αφορμή για την έκθεση είναι ο εορτασμός των ενενήντα χρονών του μεγάλου Έλληνα – Χανιώτη Μουσικού Μίκη Θεοδωράκη, σε συνδυασμό με τα πενήντα χρόνια από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

Ο σχεδιασμός των παραγωγών της έκθεσης προβλέπει μια μεγάλη διαδρομή της στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η συλλογή και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Χανιώτη ηθοποιό Λευτέρη Λαμπράκη.

Εγκαίνια έκθεσης:                  Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015, ώρα 20:30

Διάρκεια έκθεσης:       από Δευτέρα 27 Ιουλίου έως και Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ώρες λειτουργίας:       10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00

Διαφήμιση
Διαφήμιση