HomeΚΡΗΤΗΝεαρός γύπας βρέθηκε στην Ιεράπετρα δηλητηριασμένος και υποσιτισμένος

Νεαρός γύπας βρέθηκε στην Ιεράπετρα δηλητηριασμένος και υποσιτισμένος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) βρίσκεται πια ο νεαρός Γύπας/Σκάρα/Όρνιο (Gyps Fulvus) που βρέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 13/7/2015 στην Ιεράπετρα με συμπτώματα δηλητηρίασης, εξάντλησης και αδυναμίας.

gypas2

Η Αστυνομία Ιεράπετρας μετέφερε το πουλί στο κτηνιατρείο της Μαρινέλλας Αγαπουλάκη, η οποία σε άψογη συνεργασία με τους κτηνιάτρους του ΕΚΠΑΖ έδωσε στο πουλί τις Α΄ Βοήθειες που ήταν καθοριστικές για την μετέπειτα καλή πορεία του. Στην συνέχεια το Δασαρχείο Ηρακλείου, – και συγκεκριμένα ο Δασονόμος Γιώργος Μελισσουργάκης-, σε συνεργασία με τους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη, οργάνωσε την όλη επιχείρηση. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας και ο Θηροφύλακας Στέλιος Μανιαδάκης μεταφέρανε το πουλί μέχρι την Χερσόνησσο, από κει το παρέλαβε ο Δασοφύλακας Γιώργος Δανελλάκης από το Δασοφυλακείο Καστελίου και το έφερε στο Ηράκλειο. Αμέσως την ιατρική του φροντίδα ανέλαβε ένας από τους εθελοντές κτηνιάτρους, ο Δημήτρης Λίτινας. Το αγρίμι άρχισε να συνέρχεται με γρήγορους ρυθμούς χάρη στην φαρμακευτική αγωγή και το καλό φαγητό και χθες ταξίδεψε για την Αίγινα και το ΕΚΠΑΖ όπου και έφτασε σήμερα νωρίς το πρωί όπου και το παρέλαβε ο Διαχειριστής του Κέντρου Γιάννης Πουλόπουλος.

gypas5

Θα παρακολουθείται για μερικές μέρες από κοντά και στη συνέχεια εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάστασή του θα μεταφερθεί στον μεγάλο σε διαστάσεις κλωβό (τόσο μεγάλο ώστε τα πουλιά πετάνε μέσα)  όπου βρίσκονται και άλλοι Γύπες για να δυναμώσει κι άλλο και να απελευθερωθεί στην Κρήτη όταν θα είναι έτοιμο.

gypas1

Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑΖ επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Πολλά ευχαριστώ στο Δασαρχείο Ηρακλείου, στην Θηροφυλακή και την Αστυνομία Ιεράπετρας, τις Μινωικές Γραμμές, το Λ.Σ. Πειραιά (1ο και 8ο) που βοήθησαν στην μεταφορά του και όλους τους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη. Για μια ακόμη φορά οι Κρατικές Αρχές συνεργάστηκαν αποτελεσματικά  με ιδιώτες αλλά και Συλλόγους/Σωματεία  και έγιναν πάλι θαύματα».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση