HomeΚΡΗΤΗΑντίστροφη μέτρηση -Σε λίγη ώρα η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα

Αντίστροφη μέτρηση -Σε λίγη ώρα η πρώτη εκτίμηση για το δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις κάλπες κλήθηκαν σήμερα οι Ελληνες, για το δημοψήφισμα, μετά από μία εβδομάδα- κόλαση, με κλειστές τράπεζες, ελέγχους κεφαλαίων, ατελείωτες ουρές μπροστά από ΑΤΜ και εικόνες ντροπής με συνταξιούχους που στριμώχνονταν για ώρες μπροστά από τα υποκαταστήματα για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.

Φωτογραφία του Sean Smith για τον Guardian -Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί ξένοι και Ελληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν δείξει τόσο ενδιαφέρον για κάλπες στην Ελλάδα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 μ.μ., με τους ψηφοφόρους να καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο «Ναι» και το «Οχι» στην πρόταση των δανειστών. Μία πρόταση που πλέον δεν είναι πάνω στο «τραπέζι», ενώ από το αποτέλεσμα θα καθοριστεί και το πώς θα συνεχιστούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αλλά και το τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες.

249620

Στις 21.00 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος

Οσο για το πότε θα μπορούμε να έχουμε μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση του αποτελέσματος, ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις:

να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας,

αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και

η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Βασική προϋπόθεση για ασφαλές αποτέλεσμα στις 21:00 είναι να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο.

Ωστόσο, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα παράτασης της εκλογικής διαδικασίας έως και κατά δύο ώρες, σε εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν ακόμη ουρές εκλογέων. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η μετάδοση αποτελεσμάτων πριν κλείσουν οι κάλπες και στο τελευταίο εκλογικό τμήμα.

Η ασφαλής εκτίμηση θα είναι δυνατή τόσο γρήγορα χάρη στο σύστημα SRT, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006. Αποτελείται από ειδικά κινητά τηλέφωνα που μοιράζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.800 εκλογικών τμημάτων, οι οποίοι ενημερώνουν γρήγορα την εταιρεία για το αποτέλεσμα.

Exit poll δεν θα υπάρξουν αυτή τη φορά, αλλά θα μεταδοθούν στις 19:00 οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

249617

Ποια ψηφοδέλτια θα είναι έγκυρα

Στο δημοψήφισμα, για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση «Ναι (εγκρίνεται)» ή «Οχι (δεν εγκρίνεται)».

Κάθε άλλο σύμβολο καθιστά το ψηφοδέλτιο άκυρο. Εγκυρα είναι και τα ψηφοδέλτια στα οποία ο σταυρός έχει σημειωθεί εκατέρωθεν της προτιμώμενης απάντησης.

Ομαλά διεξάγεται η διαδικασία και στην Κρήτη

Ομαλά διεξέγαεται το δημοψήφισμα και στην Κρήτη καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ή ελλείψεις (δείτε εδώ).

Σε όλη την Κρήτη οι βασικοί εκλογείς ανέρχονται σε 531.201 εκ των οποίων οι 251.272 στο Ηράκλειο , 68.169 στο Λασίθι , 140.906 στα Χανιά και στο Ρέθυμνο 70.854.

Συνολικά 1.149 εκλογικά τμήματα έχουν οριστεί σε όλο το νησί για την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο 494 , στα Χανιά 298, στο Ρέθυμνο 195 και στο Λασίθι 162. Επίσης σε 12 εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες , οι στρατιωτικοί αλλά και οι κρατούμενοι στις φυλακές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης «και στα 298 εκλογικά τμήματα έχουν παρουσιαστεί οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ενώ, όπως και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες, παρατηρείται το φαινόμενο της μη προσέλευσης μελών εφορευτικών επιτροπών».

Cretapost.gr/ iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση