HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η 21η Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 21η Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας Τράπεζας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 21ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, στον κινηματογράφο Αστόρια στο Ηράκλειο όπου εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης (δείτε εδώ).

Κατά τη Συνέλευση παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία για το έτος 2014 και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2015.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Λεμπιδάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, επεσήμανε ωστόσο ότι παρότι είχαν διαφανεί τα πρώτα σημάδια υποχώρησης της ύφεσης και σταθεροποίησης της οικονομίας στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, εντούτοις λόγω του κλίματος αβεβαιότητας παρατηρήθηκε άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και αποκλεισμός των εταιρικών χρηματοδοτήσεων από τις αγορές κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στην πορεία της Παγκρήτιας τόνισε ότι η Τράπεζα άντεξε στην πρωτοφανή και μακρόχρονη κρίση καταφέρνοντας να διατηρηθεί υγιής, ενώ συνέχισε να χρηματοδοτεί βιώσιμες κρητικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμες συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η Τράπεζα για τη χρήση 2014 σημείωσε κέρδη προ προβλέψεων, αποσβέσεων και φόρων ύψους 48 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 14,29% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το τελικό αποτέλεσμα για τη χρήση μετά την αφαίρεση των αυξημένων προβλέψεων για πιστωτικό κίνδυνο ύψους 46,2 εκ. ευρώ, και των αποσβέσεων παγίων, διαμορφώθηκε σε κέρδη 183 χιλ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δείκτες των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων και της Κεφαλαιακής Επάρκειας, οι αντιπροσωπευτικοί δείκτες της υγιούς θέσης και βιωσιμότητας ενός πιστωτικού ιδρύματος, διατηρήθηκαν εντός των τιθέμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ορίων και είναι σύμφωνοι με τον υπολογισμό που ορίζει ο νέος Κανονισμός 575 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και την αναγκαιότητα διατήρησης του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας άνω του τιθέμενου από τις εποπτικές αρχές ορίου, η Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος τη χρονιά αυτή.

Ο κος Λεμπιδάκης επεσήμανε ότι στο νέο τραπεζικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, η Παγκρήτια μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου, λειτουργώντας ανταγωνιστικά. Ειδικότερα για την οικονομία της Κρήτης, τόνισε ότι αυτή βρίσκεται σε καλύτερο σημείο απ΄ότι της υπόλοιπης Ελλάδας, κυρίως λόγω του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.

Η Γενική Συνέλευση, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω προοπτικές, ενέκρινε τον προγραμματισμό αύξησης Κεφαλαίου με ελκυστικούς όρους για τους συνεταίρους.
Η κάλυψη του Κεφαλαίου θα επιτρέψει την περαιτέρω θωράκιση της Τράπεζας, την αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε βιώσιμες επιχειρήσεις, την ευκολότερη άντληση κεφαλαίων χαμηλού κόστους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την επίτευξη της κερδοφορίας και την απόδοση και πάλι ικανοποιητικού μερίσματος και υπεραξίας στους συνεταίρους της Τράπεζας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση