HomeΚΡΗΤΗΕπιστολή στον Πρωθυπουργό απο τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης

Επιστολή στον Πρωθυπουργό απο τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις καταστροφικές συνέπειες στο εμπόριο, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα στο σύνολό της, από το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, επισημαίνουν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό. κ. Αλέξη Τσίπρα οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης.
Στην κοινή τους επιστολή προτάσσουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και αναφέρονται σε προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλει στην ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό αλλά στην ανάπτυξη της παραγωγικής.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου κ.κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, Γιάννης Μαργαρώνης, Γιώργος Γιακουμάκης και Θωμάς Χαριτάκης αντίστοιχα, ζητούν με την επιστολή τους ν’ αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους.

Την επιστολή των τεσσάρων Επιμελητηρίων προσυπογράφει η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή :
Θέμα: «Κείμενο παρέμβασης των Προέδρων των Επιμελητηρίων Κρήτης σε σχέση με τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις – ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ»
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η χώρα βιώνει τις κρισιμότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της. Η χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας από τον ELA έχει διακοπεί, και με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, οδηγούμαστε σε πιστωτικό γεγονός από τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ. Ήδη διολισθαίνουμε σε μια πορεία που αν δεν ανακοπεί εγκαίρως, οδηγεί σε ανεπίστρεπτη κατάληξη εθνικής χρεοκοπίας. Το κλείσιμο τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων οδηγούν μοιραία σε μηδενική ικανότητα χρηματοδότησης του εμπορίου με πάγωμα πιστώσεων για όλες τις εισαγωγές και ανάγκη για 100% εξόφληση των προμηθευτών σε μετρητά.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει ομολογιακά δάνεια σε ευρώ ή δολάρια με ξένους πιστωτές οδηγούνται σε ανέφικτη εξυπηρέτηση δανείου παράλληλα με συντριπτική απώλεια εσόδων από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στο εσωτερικό και αυτό θα έχει σύντομα συνέπεια απολύσεις, ανεργία, διαρροή στελεχιακού δυναμικού.

Όλα αυτά στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου όπου οι νέες περιοριστικές ταξιδιωτικές οδηγίες έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση από την αβεβαιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας και είναι αυτονόητο ότι θα προκαλέσουν το τελειωτικό πλήγμα στην τουριστική αγορά.

Κατά την εκτίμησή μας, οι υφεσιακές συνέπειες μίας χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα είναι πολύ βαρύτερες από τις συνέπειες ενός δύσκολου συμβιβασμού. Μια άτακτη απομάκρυνση της χώρας μας από τον πυρήνα της Ευρώπης θα έχει καταστροφικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα βυθίζει ξανά την οικονομία σε νέα ύφεση, αύξηση της ανεργίας, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού.

Ως Επιμελητήρια Κρήτης έχουμε προτάσεις και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που μπορούμε να το παρουσιάσουμε στην κυβέρνηση με σκοπό την ύπαρξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό όχι από την υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και πoλιτών αλλά από την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης (αύξηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα, στήριξη και ανάπτυξη των μεταποιητικών μονάδων – βιοτεχνίες, περαιτέρω αύξηση τουρισμού και στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων εμπορίου).

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους μας.
Δεν είναι μονόδρομος οι υφεσιακές προτάσεις που αυξάνουν περαιτέρω την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα, με άμεσους και έμμεσους φόρους. Όχι στην ύφεση, ναι στην ανάπτυξη.

Απέναντι στην απαράδεκτη αδιαλλαξία των πιστωτών και την αδυναμία διαμόρφωσης εναλλακτικής πρότασης, απαντούμε με ανοιχτή πρόσκληση στην κοινωνία για Εθνική Συνεννόηση με μοναδική επιλογή ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΝΑΙ στο Ευρώ.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Μανώλης Αλιφιεράκης

Ο Πρόεδρος
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Γιάννης Μαργαρώνης

Ο Πρόεδρος

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Γιώργος Γιακουμάκης

 

Ο Πρόεδρος

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Θωμάς
Χαριτάκης

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση