HomeΚΡΗΤΗΠρωτόγνωρος εφιάλτης για τους αγρότες της Κρήτης

Πρωτόγνωρος εφιάλτης για τους αγρότες της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ώρα μηδέν για τους παραγωγούς των κηπευτικών προϊόντων και της Κρήτης που παρακολουθούν τις εξελίξεις, βυθισμένοι στην απόγνωση όπως λένε, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που λόγω της οικονομικής στενότητας και της έλλειψης ρευστού των εξαγωγέων, πετάνε ήδη σε χωματερές τα προϊόντα τους στην Ιεράπετρα.

Ο εφιάλτης για τους αγρότες είναι πρωτόγνωρος, με ένα μεγάλο μέρος τους ήδη να μετρούν απώλειες, αφού λόγω αδυναμίας ρευστού από πλευράς εξαγωγέων και εμπόρων, τα κηπευτικά προϊόντα τους που είχαν μια σχετική ζήτηση τον τελευταίο καιρό αντί για τις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού καταλήγουν ήδη στις χωματερές.

Από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Μιχάλης Μαλιωτάκης πρόεδρος Aγροτικού Sυλλόγου Ιεράπετρας που βλέποντας την κατάσταση, πέταξε τον κόπο του ξεριζώνοντας το χωράφι του, αφού δεν μπορούσε να διαθέσει τα προϊόντα του.

Οι καλλιέργειες και τα προβλήματα στη διακίνησή τους χτυπάνε ήδη «κόκκινο». Φορτηγά επίσης λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν έρχονται από το εξωτερικό για να φορτώσουν, με την αλυσίδα της μεταφοράς τους, να περιγράφουν πολλοί ότι έχει διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν αποκλείεται να σπάσει, αν οι εξελίξεις με τις τράπεζες εξακολουθήσουν να διαμορφώνουν ένα κλίμα πρωτόγνωρης αστάθειας.

Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του νησιού ο κ. Λάμπρος Περβολαράκης, τις τελευταίες μέρες όπως εξηγεί η αγωνία και η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο. Εκτός από τα κηπευτικά και οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού, εφόσον συνεχιστεί η περίοδος αβεβαιότητας, κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσουν και τι κόστος αυτό θα έχει για την τοπική οικονομία.

Το ίδιο κλίμα ανασφάλειας επικρατεί και στις τάξεις των παραγωγών που ζήτησαν τη μέριμνα της πολιτείας διατυπώνοντας αγωνία για τις περιουσίες τους αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις.

Ράνια Μωραΐτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση