HomeΚΡΗΤΗΟι αριστούχοι της ζωής στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ – Μιλούν για την εμπειρία των πανελληνίων εξετάσεων και την επιτυχία τους

Οι αριστούχοι της ζωής στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ – Μιλούν για την εμπειρία των πανελληνίων εξετάσεων και την επιτυχία τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πριν από αρκετά χρόνια όταν κάποιος δήλωνε σε μία παρέα ή σε έναν κοινωνικό κύκλο ότι πήγαινε στο νυχτερινό σχολείο, σίγουρα δεν θα έκανε εντύπωση. Ίσως να τον αντιμετώπιζαν και με επιφύλαξη. Γιατί στα νυχτερινά σχολεία υποτίθεται ότι πήγαιναν εκείνοι που ήταν «κακοί μαθητές», «δεν έπαιρναν τα γράμματα» ή «ήταν του περιθωρίου». Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει…

esperino4

Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου, το μεγαλύτερο νυχτερινό σχολείο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης, με 650 μαθητές, 34 τμήματα και 10 επαγγελματικές ειδικότητες, έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον «αστικό μύθο». Η πολύχρονη παρουσία του στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου, οι επιτυχίες των μαθητών του και η επαγγελματική αποκατάστασή τους σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, έρχεται να καταδείξει με τον πιο ατράνταχτο τρόπο, ότι σε αυτό το σχολείο γίνεται πραγματικά καλή δουλειά.

Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις το cretapost φιλοξενήθηκε στο σχολικό συγκρότημα της Κηπούπολης, στην έδρα του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ, μιλώντας με τους εκπαιδευτικούς του αλλά κυρίως με τους αθέατους στα μάτια της κοινής γνώμης πρωταγωνιστές του, τους τελειοφοίτους του που δοκιμάστηκαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι αριστούχοι της ζωής, οι μαθητές του μοναδικού εσπερινού ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, ανοίγουν για μας την καρδιά τους και διηγούνται απλές αλλά τόσο συναρπαστικές ιστορίες, καθημερινών γνήσιων μαχητών της επιβίωσης, που δεν δίστασαν ακολουθώντας μία παρόρμηση ή μία σφοδρή επιθυμία να ξανακαθίσουν μετά από χρόνια στα θρανία και να προσπαθήσουν για κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιανόητο: την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ – ΑΤΕΙ.

Όλοι τους ενήλικοι, άλλοι με δικές τους οικογένειες και άλλοι χωρίς, σκληρά εργαζόμενοι, υπάλληλοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, ή ακόμη και χτυπημένοι από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζοντας το φάσμα της ανεργίας, ή τις σκληρές και επώδυνες εμπειρίες της ζωής, πήραν μια μέρα την απόφαση να επιστρέψουν στα θρανία. Άλλοι 19 -20 χρόνων και άλλοι άνω των 40. Σήμερα, σχεδόν δεν μπορούν να πιστέψουν ότι όχι μόνο έδωσαν πανελλήνιες, αλλά διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση στα πανεπιστημιακά έδρανα από το Σεπτέμβρη. Και αφήνουν τον εαυτό τους να ονειρεύεται, σχεδιάζοντας ένα μέλλον εντελώς διαφορετικό από αυτό που πίστευαν ότι τους επιφύλασσε η τύχη.

Όλοι τους, ξεδιπλώνοντας για χάρη μας τις προσωπικές τους ιστορίες, συμφωνούν σε ένα πράγμα. Ερχόμενοι στο εσπερινό ΕΠΑΛ διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά φιλικό και δραστήριο περιβάλλον, με καθηγητές – συνοδοιπόρους που πίστεψαν πραγματικά στις δυνατότητές τους και «περπάτησαν» μαζί τους βήμα – βήμα τη διαδρομή από τα σκαλοπάτια του σχολείου της Κηπούπολης μέχρι τις πύλες ενός ιδρύματος της Τριτοβάθμιας, στηρίζοντας τους, υποκινώντας τους και τονώνοντας τις αντιστάσεις τους όταν δείλιαζαν.

Ανάμεσα στις … ανακρίσεις, οι εξισώσεις και τα ολοκληρώματα

Η 35χρονη Άννα Ρουμπελάκη, έκανε φέτος το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ ιδιαίτερα περήφανο. Ο βαθμός που πέτυχε στα Μαθηματικά, από τις πανελλήνιες εξετάσεις της ομάδας Α των ΕΠΑΛ, ήταν ένα ολοστρόγγυλο 20. Όμως η Άννα το είχε βάλει πείσμα και το πέτυχε, διαβάζοντας όπου και όποτε μπορούσε. Δικαστικός υπάλληλος στα Δικαστήρια Ηρακλείου, σε ένα απαιτητικό και νευραλγικό τμήμα, το ανακριτικό, κάπου ανάμεσα … στις ανακρίσεις έλυνε ολοκληρώματα και εξισώσεις, και φυσικά εκμεταλλευόταν τα Σαββατοκύριακα και κάθε ώρα ελεύθερου χρόνου που είχε στη διάθεσή της.

esperino5
Η κ. Άννα Ρουμπελάκη με τον καθηγητή Πληροφορικής του σχολείου κ. Γιάννη Φαρσάρη

Ιδιαίτερα συνεπής μαθήτρια, δεν έλειψε ούτε μία ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αφού ο στόχος ήταν μεγάλος και απαιτητικός. Η Άννα, τελείωσε το Γενικό Λύκειο το 1997. Τότε, όμως, όπως μας λέει η ίδια δεν επιδίωξε τις σπουδές. «Την περίοδο εκείνη» μας λέει χαρακτηριστικά «είχα ανάγκη τη δουλειά και όχι τις σπουδές, γιατί έπρεπε να μεγαλώσω τις τρεις αδελφές μου».

Η Άννα κατάφερε και αυτόν τον στόχο, και τώρα που οι αδελφές της μεγάλωσαν κι έχουν τις δικές τους δουλειές ούσες αυτάρκεις, έβαλε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι με προορισμό το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης. Πέρα από το πείσμα της και τη βοήθεια των καθηγητών της η Άννα αναγνωρίζει την υποστήριξη που δέχθηκε στην προσπάθειά της αυτή και από τους προϊσταμένους της στο Δικαστικό Μέγαρο.

Ηλεκτρολόγος στο πλευρό του πατέρα, αλλά με .. πτυχίο

Ο μικρότερος της παρέας των τελειοφοίτων του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ που μίλησαν στο cretapost, είναι ο 19χρονος Στάθης Σφυριδάκης. Από πιτσιρικάς είχε μία και μόνη επιθυμία. Να γίνει ηλεκτρολόγος, όπως ο πατέρας και ο αδελφός του. Ήταν από τα παιδιά εκείνα που ακολουθούσαν τα καλοκαίρια τον πατέρα στη δουλειά και η αγάπη του για τη συγκεκριμένη ενασχόληση ήταν εκείνη που τον ώθησε να αφήσει το ημερήσιο ΕΠΑΛ για το εσπερινό, προκειμένου τα πρωινά να απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση. «Η πρωτοβουλία ήταν αποκλειστικά δική μου» λέει «και δεν το μετάνιωσα. Οι γονείς μου αρχικά είχαν επιφυλάξεις, επειδή θα ήμουν στο πόδι όλη τη μέρα, το πρωί δουλειά και το βράδυ σχολείο, όμως τώρα είναι σίγουρα περήφανοι που τα κατάφερα». Έτσι, ο Στάθης πιθανότατα από Σεπτέμβρη θα είναι σπουδαστής στο τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και σε λίγα χρόνια ηλεκτρολόγος και με τίτλο της ανώτατης εκπαίδευσης.

esperino2
Διακρίνονται από αριστερά, ο Γιάννης Δημητροπουλάκης, η Ευαγγελία Ασσαριώτη, ο Αδάμ Νησωτάκης, η Φωτεινή Κολλιοπούλου, ο Χάρης Χαλκιαδάκης, ο Μιχάλης Κατσουλάκης, ο Στάθης Σφυριδάκης και η Άννα Ρουμπελάκη

Το αφεντικό … τρελλάθηκε και πήγε στο ΤΕΙ

Ο Μιχάλης Κατσουλάκης είναι από τις περιπτώσεις εκείνες των νέων ανθρώπων, που έχουν μια στρωμένη δουλειά, η οποία άντεξε στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης και μπόρεσε να επιβιώσει, άσχετα αν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται «χτυπήθηκε» αλύπητα τα τελευταία χρόνια. Όντας εργολάβος οικοδομών εδώ και μία 7ετία, ο 28χρονος Μιχάλης θα ήταν ένας από εκείνους που δεν θα σκεφτόταν το σχολείο ως επιλογή ζωής ειδικά μετά την πολύχρονη αποχή από τα θρανία. Όπως μας λέει ο ίδιος, το σχολείο – όταν ήταν μικρός – δεν του άρεσε. Απόφοιτος του Εσπερινού Γυμνασίου δεν θέλησε να συνεχίσει στο λύκειο, αλλά ρίχτηκε με διάθεση στο μεροκάματο της οικοδομής. Κάποια στιγμή όμως αποφάσισε ότι ήθελε «να έχει ένα χαρτί στα χέρια του» και χωρίς δεύτερη σκέψη γράφτηκε στο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Τώρα πλέον οι βλέψεις του στρέφονται στο τμήμα Ηλεκτρολογίας – Μηχανολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που θα του προσφέρει όχι μόνο το «χαρτί» αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στον τομέα της δουλειάς του.

Πήγε για πανελλήνιες χωρίς να το πολυσκεφτεί

Ο 22χρονος Χάρης Χαλκιαδάκης, μέχρι και τις παραμονές των πανελληνίων, δεν είχε στόχο την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό που επιθυμούσε ήταν το απολυτήριο του Λυκείου και το πτυχίο της ειδικότητας των Δομικών έργων που παρακολουθούσε στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ. «Ακόμη και τις μέρες που δίναμε εξετάσεις, πάλι δεν το σκεφτόμουν το πανεπιστήμιο» μας λέει χαρακτηριστικά, αν και όπως όλα δείχνουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι ένας από τους πρωτοετείς φοιτητές. Ο Χάρης που σήμερα εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής και εφαρμόζει γυψοσανίδες, τέλειωσε την Α΄τάξη του Γενικού Λυκείου, στη συνέχεια φοίτησε για δύο χρόνια στην ΕΠΑΣ του Ηρακλείου, παίρνοντας το πτυχίο του και κατόπιν ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Η απόφασή του να αποκτήσει απολυτήριο λυκείου αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να εργάζεται κανονικά, τον έφερε στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Την επιτυχία του την αποδίδει και στη συνδρομή των καθηγητών του. «Οι ώρες που είχαμε στη διάθεσή μας» λέει «ήταν πολύ λίγες για όλους μας, αφού οι περισσότεροι από μας δουλεύουμε και διαβάζαμε ή πολύ αργά τη νύχτα, ή το μεσημέρι μετά τη δουλειά και λίγο πριν το σχολείο. Οι καθηγητές μας όμως μας βοήθησαν πολύ».

Μετά από 24 χρόνια ξανά στα θρανία, με στόχο τις πανελλήνιες

Ο 46χρονος Αδάμ Νησωτάκης είναι ιδιωτικός υπάλληλος εδώ και πολλά χρόνια. Είχε τελειώσει το 1987 το ημερήσιο ΤΕΛ και με το τότε ισχύον σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η βαθμολογία που είχε συγκεντρώσει δεν του επέτρεπε την πρόσβαση στο ΤΕΙ. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, οι ανησυχίες του τον ώθησαν να οραματίζεται σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όταν έμαθε από έναν φίλο του ότι μπορεί να γραφτεί στο εσπερινό λύκειο, δεν το πολυσκέφτηκε και μετά από 24 χρόνια κάθισε ξανά στα θρανία, με στόχο εξαρχής τις πανελλήνιες. Η εργασιακή του εμπειρία σε ιδιωτική επιχείρηση διαμόρφωσε τις επιλογές του, αφού επιδίωξή του ήταν η διεύρυνση των γνώσεων του. Έτσι, από το Σεπτέμβρη πιθανότατα θα κάθεται στα έδρανα του τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

 

Μία μαμά ονειρεύεται να καλλιεργήσει τις αξίες της

Όταν η 31χρονη Ευαγγελία Ασσαριώτη τέλειωνε την Α΄τάξη του Γενικού Λυκείου Χάρακα και κάποιοι προσωπικοί λόγοι την ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο, ίσως να μην πίστευε ότι μερικά χρόνια αργότερα και έχοντας γίνει μητέρα ενός 7χρονου σήμερα αγοριού, θα επέστρεφε στα θρανία υλοποιώντας ένα μεγάλο της όνειρο. Η Ευαγγελία είναι εργαζόμενη μητέρα και τα βράδια ερχόταν στο σχολείο με πίστη στον εαυτό της και μία σφοδρή επιθυμία να καλλιεργήσει τις προσωπικές της αξίες. «Είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου γι’ αυτό τα κατάφερα» μας λέει. Και με τους ίδιους στόχους εσωτερικής ολοκλήρωσης ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για το Παιδαγωγικό του Ρεθύμνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πώς κατάφερε όμως να συνδυάσει τη μητρότητα με τις άλλες υποχρεώσεις της και τις καλές επιδόσεις στο σχολείο; «Το παιδί μου με στερήθηκε» λέει «αλλά ταυτόχρονα ήταν και σε μία ηλικία που μπορούσε να καταλάβει. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να διαβάζω αργά τη νύχτα και αφού τέλειωνα όλες τις δουλειές μου». Παράλληλα, λέει, ότι ο στόχος της επιτεύχθηκε με τη συνδρομή της οικογένειάς της, των καθηγητών της και των φίλων – συμμαθητών της.

Το σχολείο ψυχολογικό «αντίδοτο» στην ανεργία

Ο 41χρονος Γιάννης Δημητροπουλάκης, βρήκε ψυχικό καταφύγιο στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ για να μπορέσει να «απασχολεί» όπως μας είπε «το μυαλό του» από τις άσχημες σκέψεις που προκαλεί η παρατεταμένη ανεργία. Ο Γιάννης έφτασε μέχρι την Α΄Λυκείου του άλλοτε 3ου ΤΕΛ Ηρακλείου, πριν από το 1990. Τότε, όπως λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια νόμιζε ότι «δεν έπαιρνε τα γράμματα» και έφυγε για την Κέρκυρα όπου φοίτησε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του νησιού παίρνοντας και το αντίστοιχο πτυχίο. Μετά τη θητεία του στο στρατό επέστρεψε στο Ηράκλειο όπου και άρχισε να εργάζεται στον τομέα του τουρισμού, ως ναυαγοσώστης. Η οικονομική κρίση όμως, του στέρησε την εποχιακή δουλειά του και ο Γιάννης βρέθηκε στα μητρώα του ΟΑΕΔ με πολύχρονη ανεργία. Η δύσκολη προσωπική συγκυρία τον κινητοποίησε και χωρίς να διστάσει επέστρεψε μετά από μία 20ετία στα θρανία. Το σχολείο υπήρξε για το Γιάννη στήριγμα όλο αυτό το διάστημα και οι προοπτικές που του ανοίγονται πλέον είναι ευοίωνες. Οι πιθανότητες που έχει να φοιτήσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου είναι πολλές, αρκεί ως άνεργος να έχει το δικαίωμα φιλοξενίας στην εστία του ιδρύματος.

Το κορίτσι με την τραγική προσωπική ιστορία που στόχευσε ψηλά

Το παρελθόν της 30χρονης Φωτεινής Κολλιοπούλου, κρύβει μια τραγική προσωπική ιστορία. Η Φωτεινή, βρέφος ακόμη, εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς της γονείς σε πόλη της δυτικής Κρήτης, όπου και μεγάλωσε σε θετή οικογένεια, χωρίς τα παιδικά της χρόνια να είναι ανέφελα και ευτυχισμένα. Πλέον μετά το θάνατο των θετών γονιών της, η Φωτεινή ζει στο Ηράκλειο προστατευόμενη των προνοιακών ιδρυμάτων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και περιστασιακά εργάζεται είτε φροντίζοντας μικρά παιδιά, είτε ακόμη και ως καθαρίστρια σε σπίτια, αφού η ολιγόμηνη σύμβασή της σε ιδιωτική επιχείρηση όπου και δούλευε δεν ανανεώθηκε. Η φοίτησή της στο σχολείο ήταν ένα όνειρο, όπως μας λέει η ίδια, αφού είχε ολοκληρώσει μόνο το Γυμνάσιο στην πόλη όπου ζούσε με τη θετή της οικογένεια. Παρά τις αντίξοες συνθήκες της ζωής που δεν στάθηκε γενναιόδωρη μέχρι τώρα για τη Φωτεινή, νέοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά της. Οι επιδόσεις της στις πανελλήνιες εξετάσεις πιθανότατα τις ανοίγουν τις πύλες της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης όπου θα ήθελε να σπουδάσει ή θεολογία ή βυζαντινή μουσική. Επειδή όμως αγαπά πολύ τα παιδιά, όπως δηλώνει η ίδια στο cretapost, δεν θα δίσταζε να επιστρέψει και του χρόνου στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ αυτή τη φορά για να ακολουθήσει τον τομέα της Βρεφο-νηπιοκομίας.

Αδ. Σκορδούλης: «Το σχολείο μας δεν απευθύνεται στους τυχερούς της ημέρας αλλά στους πραγματικούς αγωνιστές της ζωής»

Ο διευθυντής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Αδαμάντιος Σκορδούλης, όπως και ο σύλλογος των καθηγητών του σχολείου, δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους για τις καλές επιδόσεις των μαθητών τους. Άλλωστε το σχολείο συνεχίζει μία καλή παράδοση χρόνων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα κάθε φορά.

«Το σχολείο μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδούλης, «δεν απευθύνεται στους τυχερούς της ημέρας, αλλά στους πραγματικούς αγωνιστές της ζωής, στους ανθρώπους εκείνους που λόγω διαφόρων συνθηκών δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν τις εγκύκλιες σπουδές τους. Οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο, είτε από μεράκι είτε επειδή τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή και πάλι οι συνθήκες της ζωής».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ, ένα από τα πλέον δραστήρια και επιτυχημένα σχολεία του Ηρακλείου, κατορθώνει να προετοιμάσει μαθητές υποψηφίους της πιο απαιτητικής ομάδας Β για τις πανελλήνιες και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας που παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια στο 50%. Όσον αφορά στο ποσοστό της επιτυχίας των υποψηφίων της ομάδας Α κινείται περίπου στο 30-35% και σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις επιδόσεις των υποψηφίων, η επιτυχία του σχολείου θα κινηθεί και φέτος στα ίδια επίπεδα.

Πολυποίκιλες δραστηριότητες

Το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ που έχει συμπληρώσει ήδη 34 χρόνια λειτουργίας στην Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση του Ηρακλείου, αναπτύσσει πολύ πλούσιες δραστηριότητες. Λειτουργεί μεταξύ άλλων Τράπεζα εθελοντικής αιμοδοσίας που απευθύνεται στους μαθητές και τους αποφοίτους του, κοινωνικό παντοπωλείο για τους μαθητές ενώ έχει οργανώσει λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας, δανειστική βιβλιοθήκη καθώς επίσης θεατρική και μουσική ομάδα. Μία από τις εθελοντικές του δραστηριότητες είναι και το κοινωνικό φροντιστήριο.

skordoulis esperino 3
Ο διευθυντής του 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ κ. Αδαμάντιος Σκορδούλης

 

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σκορδούλης η προσφορά αυτή των καθηγητών του σχολείου προς τους μαθητές του είναι πολύχρονη και έχει στόχο να βοηθήσει καταλυτικά τους εργαζόμενους μαθητές που επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ξεκινά τη λειτουργία του λίγο πριν από το Πάσχα και οι καθηγητές προσφέρουν δωρεάν συνδρομή στους μαθητές τους για δύο ώρες, καθημερινά, πριν από την έναρξη του κανονικού ωραρίου. Μάλιστα το μάθημα στο κοινωνικό φροντιστήριο γίνεται ακόμη και με ελάχιστη συμμετοχή μαθητών. Έτσι, το 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ μπορεί να επαίρεται ότι κανείς από τους μαθητές του δεν χρειάστηκε φροντιστηριακά μαθήματα προετοιμασίας για τις πανελλήνιες, εκτός σχολείου.

Καταλήγοντας ο κ. Σκορδούλης επισήμανε ότι το πλεονέκτημα να φοιτά κανείς στα ΕΠΑΛ, ημερήσια και εσπερινά είναι τα εφόδια που μπορεί να αποκτήσει. Αφενός οι απόφοιτοι είναι εφοδιασμένοι με το τυπικό απολυτήριο λυκείου, ισότιμο με όλα τα λύκεια της χώρας, αλλά παράλληλα αποκτούν και επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας ανάλογα με τον τομέα τον οποίο παρακολουθούν. Πέρα όμως από τις δυνατότητες αυτές, οι τελειόφοιτοι μπορούν να δοκιμάσουν τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις και να εισαχθούν με ευνοϊκούς όρους στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Φαρσάρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση