HomeΚΡΗΤΗΟ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου στηρίζει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου στηρίζει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου δηλώνει την πρόθεσή της να στηρίξει το «ΟΧΙ» στο επικείμενο δημοψήφισμα με κεντρικό σύνθημα «Όλοι στον αγώνα για αξιοπρέπεια και δημοκρατία».

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Από τις 25 Ιανουαρίου η κυβέρνηση έδωσε μια πρωτοφανή μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και του λαού, για την εφαρμογή της λαϊκής εντολής τερματισμού της λιτότητας, για την μεταφορά της διαπραγμάτευσης από τις τεχνικές επιτροπές στο πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα,  προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της να μετασχηματίσει το ελληνικό ζήτημα σε αγώνα των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στον αυταρχισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Όρθωσε για πρώτη φορά ανάστημα μετά από πέντε χρόνια των κυβερνήσεων του «ναι σε όλα».

Το μέτωπο των δανειστών, απορρίπτοντας κάθε ελληνική πρόταση, έκανε σαφέστατο πως το ζήτημα δεν είναι οικονομικής ή τεχνοκρατικής φύσης, αλλά καθαρά πολιτικό: Ο εξευτελισμός της ελληνικής κυβέρνησης και μέσω αυτού η απαξίωση όποιου λαού διανοηθεί να αμφισβητήσει το δόγμα λιτότητας των κυρίαρχων της Ευρώπης. Αντιπαρέβαλαν ένα τελεσίγραφο που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου, ούτε και με την Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Πρόκειται για τελεσίγραφο εξόντωσης του ελληνικού λαού.

Για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης η κυβέρνηση καλεί σε δημοψήφισμα, ζητώντας από το λαό να πάρει στα χέρια του την διαπραγμάτευση. Γιατί τις μεγάλες μάχες δεν τις κερδίζουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν, τις μεγάλες μάχες μπορεί να τις διεξάγει πραγματικά και να τις κερδίσει μόνο ένας αποφασισμένος και οργανωμένος λαός.

Η επιλογή της διαδικασίας του δημοψηφίσματος είναι επιλογή υπεράσπισης της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι η επιλογή που καλεί τον λαό να πάρει θέση απέναντι στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν ο ελληνικός λαός δέχεται ή όχι τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών. Το αντικείμενο του δημοψηφίσματος δεν είναι τα διλήμματα που θέτουν οι ίδιοι οι δανειστές, δεν είναι η παραμονή στην Ευρώπη, ούτε τα σενάρια οικονομικής πολιορκίας και πολιτικής ανωμαλίας που η εσωτερική τρόικα χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει και να διχάσει.

Ως Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, να απορρίψουν τα τελεσίγραφα των δανειστών, να απορρίψουν την εσωτερική προπαγάνδα που στηρίζεται στο φόβο. Τους καλούμε να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ.

ΟΧΙ στον αυταρχισμό της λιτότητας και των μνημονίων.

ΟΧΙ στον επί πέντε χρόνια καθημερινό βομβαρδισμό απειλών χωρίς ούτε καν μια έξοδο κινδύνου.

ΟΧΙ στην καταστροφή της χώρας και των ανθρώπων της.

ΟΧΙ στην προοπτική μιας κοινωνίας που θα συνεχίσει να ζει με τη θηλιά του χρέους στο λαιμό για πολλές γενιές ακόμα.

Το ΟΧΙ θα στείλει το μήνυμα ότι το πείραμα των μνημονίων απέτυχε. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, ο λαός δεν αντέχει άλλο.

Το ΟΧΙ θα απαντήσει στους οπαδούς του μνημονιακού μονόδρομου πως η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, ο λαός της μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον του, να αμφισβητεί τη λιτότητα και να επιλέγει ένα διαφορετικό δρόμο.

Αντιλαμβανόμενοι ότι περνάμε κρίσιμες ώρες, καλούμε όλους να σταθούν απέναντι στις εξελίξεις με ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και αποφασιστικότητα. Το δημοψήφισμα γίνεται όχι για να διχάσει αλλά για να κρατήσει όλο το λαό ενωμένο, αξιοπρεπή και όρθιο. Να παλέψουμε όλοι για μια κυρίαρχη Ελλάδα σε μια δημοκρατική Ευρώπη.

Οι υπερασπιστές της μνημονιακής βαρβαρότητας, διεθνείς και εγχώριοι, θα στηριχθούν στα κόλπα με τις τράπεζες, στη δραπέτευση κεφαλαίων, στην πρόκληση χαοτικής κρίσης, θα στηριχτούν δηλαδή για ακόμα μια φορά στην καλλιέργεια του φόβου.

Δηλώνουμε πως δεν φοβόμαστε, δεν υποκύπτουμε στα τρομοκρατικά διλήμματα. Ο αγώνας του λαού, μέσα από την οργάνωση και τις κινητοποιήσεις του, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση