HomeΚΡΗΤΗΣταθάκης: Θα έχουμε συμφωνία σήμερα

Σταθάκης: Θα έχουμε συμφωνία σήμερα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Έχω την εντύπωση ότι έχουμε συμφωνία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που βασίστηκε τη Δευτέρα. Σήμερα θα τελειώσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του στο Mega.

«Νομίζω ότι είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών και δεν αλλάζουν τα δεδομένα» πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης για να τονίσει πως «πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες». Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα «ισορροπημένα» για να υπογραμμίσει πως «οι δανειστές ζητούσαν απευθείας περικοπές συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν έχει κανένα από τα στοιχεία του συμβιβασμού που γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» και αναφορικά με το χρέος είπε πως έχει δύο πλευρές. Πρώτον, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού το 2015-16-17 και 2018 και δεύτερον, την αποπληρωμή του χρέους από το 2022 μέχρι και το 2045.

Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταθάκης είπε πως αν καταργηθεί θα πρέπει να έχουμε ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».

Αναφορικά με τις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ ανέφερε πως δεν θα υπάρχει κανείς σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά και σημείωσε πως «για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

Παράλληλα, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α’ τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά τo πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση