HomeΚΡΗΤΗ«Όχι στο ΦΠΑ – Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα»

«Όχι στο ΦΠΑ – Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, διαβιβάζοντας επιστολή των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανιών.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «Η νέα μεταβολή του ΦΠΑ θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις (που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που εφαρμόζεται χαμηλός  συντελεστής), χωρίς μάλιστα να υφίσταται καμιά ελάφρυνση από τις υπόλοιπες κατηγορίες  φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.  Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης  εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις Χώρες της ΕΕ έδειξε ότι:

– Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε

χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.

– H αύξηση του ΦΠΑ χωρίς την ενίσχυση και του φορολογικού μηχανισμού

οδηγεί σε πολλαπλασιασμό της φοροδιαφυγής.

– H αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 0,7 του συντελεστή

συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.»

Στην επιστολή τους οι Ομοσπονδίες ζητούν: «την εφαρμογή ενός δίκαιου, σταθερού φορολογικού συστήματος σε βάθος 15ετίας, το «πάγωμα» και την «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και την πάταξη του παραεμπορίου. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέχει άλλο.  Αίτημα της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας είναι η αντιστροφή της καθοδικής και επικίνδυνης για την οικονομία και κοινωνία υφεσιακής πορείας, η οποία παράγει λουκέτα, δημιουργεί ανεργία και οδηγεί τη Χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση