HomeΚΡΗΤΗΟι προτάσεις του δήμου Βιάννου για το χωροταξικό

Οι προτάσεις του δήμου Βιάννου για το χωροταξικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις προτάσεις του για την τροποποίηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης ανακοινώνει το δημοτικό συμβούλιο της Βιάννου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι προτάσεις και παρατηρήσεις αποτελούν Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου που ελήφθη κατά την συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου 2015.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός έχει ουσιαστική σημασία στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας, διότι ρυθμίζει το χώρο με βάση τις κατευθύνσεις που επιλέγονται και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Για τις κατευθύνσεις αυτές δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι επιστημονικές απόψεις αλλά να εισακούεται η άποψη της κοινωνίας (όπως ελπίζουμε να εκφραστεί στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γνωμοδοτήσει σχετικά). Ειδικότερα πρέπει να αξιολογηθούν οι διάφορες προτάσεις της μελέτης στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο και στο μέτρο που ο χωροταξικός σχεδιασμός μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμά της.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

  1. Να προβλεφθεί η δημιουργία του νότιου του νοτίου παραλιακού άξονα, σύμφωνα με την μελέτη Θεοδωρόπουλου που προβλέπει την κατασκευή περιφερειακού οδικού δικτύου Άνω Καστελιανά- Φιλίποι- Ποταμός Μύντρι– Τσούτσουρας –Δέρματος – Κερατόκαμπος Άρβη – Ψαρή Φοράδα – Τέρτσα – Μύρτος   με παράκαμψη των υφιστάμενων οικισμών, αλλά και της σύνδεση του με τον υπό μελέτη ΝΟΑΚ. Στην μελέτη αυτή  τα τμήματα της οδού που αφορούν την παράκαμψη Καστρίου Κερατόκαμπου, και Άρβης Νέας Άρβης, έχουν ολοκληρωθεί και έχει συνταχθεί ο κτηματολογικός πίνακας από τον μελετητή.  Αυτό το οδικό δίκτυο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή αφού εξυπηρετεί  τόσο τον πρωτογενή τομέα για την μεταφορά των νωπών κηπευτικών και προϊόντων,  όσο και την τουριστική ανάπτυξης της περιοχής. Εξάλλου δεν μπορεί να αγνοηθεί η  σύνταξη της μελέτης για την όποια έχουν δαπανηθεί  χιλιάδες ευρώ μέχρι σήμερα .
  2. Να προβλεφθεί χώρος για την διαχείριση των γεωργικών απόβλητων και υπολειμμάτων  τόσο των θερμοκηπιακων εγκαταστάσεων, όσο και των λοιπών υπαίθριων καλλιεργειών. Προτείνουμε την χωροθέτηση της μονάδος ανάμεσα στους οικισμούς Άρβης και Ψαρής φοράδος , που υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση των δυναμικών καλλιεργειών σε θερμοκήπια κλπ. Εναλλακτικά μπορεί να χωροθετειθεί και ανάμεσα στου οικισμούς Άρβης και Κερατόκαμπου.
  3. Να οριστεί το μνημείο στην θέση Σελί Αμιρων  που ανεγέρθηκε προς τιμήν των πεσόντων του ολοκαυτώματος της Βιάννου ως χώρος Τοπόσημο  εθνικής σημασίας.
  4. Να προβλεφθεί η κατασκευή των φραγμάτων Αμιρών Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου του Δήμου Βιάννου, για τα όποια έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και επικαιροποιούνται συνεχώς. Για το φράγμα Αμιρών Αγίου Βασιλείου ήδη προχωρούν οι εκ νέου διαδικασίες επικαιροποιήσης της μελέτης και  των τευχών δημοπράτησης του. Τα εν λόγω φράγματα λειτουργούν και αποτρεπτικά ως αναχώματα για τους οικισμού Άρβης και Ψαρής Φοράδος  σε περιπτώσεις πλημυρών που έχουν συμβεί και στο παρελθόν.
  5. Να καταγράφει η σωστά η τοποθεσία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Βιάννου στην θέση Μεσοδόκι Άνω Βιάννου που έχει χωροτεθεί αντί της εσφαλμένης θέσης που παρουσιάζεται στον προτεινόμενο  χάρτη.
  6. Βιολογικοί καθαρισμοί. Ήδη έχουν περατωθεί και αναμένεται η λειτουργία τριών νέων βιολογικών καθαρισμών του Συκολόγου, του Αφρατίου και της Αρβης  Νέας Άρβης , ενώ εμφανίζεται μόνο ο βιολογικός της Άνω Βιάννου. Να οριστούν λοιπόν και να απεικονιστούν οι νέοι βιολογικοί καθαρισμοί στους παραπάνω οικισμούς.
  7. Να εξαιρεθεί η λατομική ζώνη Βαχου και να αποχαρακτηρισθεί η περιοχή που δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς λειτούργει όντος περιοχής NATURA. Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των κατοίκων της περιοχής που υποβαθμίζεται καθημερινά από την λειτουργία λατομείου στην περιοχή.
  8. Να προβλεφθεί η ολοκλήρωση του οδικού τμήματος  Καραβάδω – Ανω Βιάννος που αποτελεί συνέχεια του υφιστάμενου διευρωπαϊκού οδικού δικτύου Ηράκλειο Βιάννος Ιεράπετρα, με ταυτόχρονη πρόβλεψη την διασύνδεση των οικισμών Μέσης , Χόνδρου, Κάτω Βιάννου και την δημιουργία των σχετικών παρακάμψεων τους.
  9. Να προβλεφθεί η διασύνδεση των οικισμών του λεκανοπεδίου της Εμπάρου στο διευρωπαϊκό δίκτυο Ηράκλειο Βιάννος Ιεράπετρα με την χωροθέτηση και κατασκευή περιφερειακού οδικού δικτύου μέσω του οικισμού Μάρθας .
  10. Προτείνουμε την τροποποίηση περιοχών Τοπίων Ιδιαίτερης Σημασίας, συμπεριλαμβάνοντας και τις ορεινές περιοχές του δήμου Βιάννου μαζί με τις περιοχές προστασίας οικοσυστημάτων, περιοχές προστασίας περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ιστορικών τόπων κλπ. Να γίνει  σαφής στην περιοχή μας η οριοθέτηση των περιοχών αυτών καθώς και των  των επιχειρούμενων επιπέδων προστασίας αυτών των τοπίων. Αναφέρουμε τον  υδροβιότοπο του Αναποδάρη στην θέση Δέρματος τον οροπέδιο του Ομαλού το Πευκοδάσος της Σύμης, και τα φαράγγια που βρίσκονται στον Δήμο. Επίσης να γίνει η καταγραφή και αναφορά των εκκλησιών της Βυζαντινής περιόδου. Να αναφερθούν οι αρχαιολογικοί χώροι όπως της Κάτω Σύμης του (Ιερό του Ερμή και της Αφροδίτης).και  και επίσης όσοι άλλοι προβλέπονται με βάση το ΣΧΟΟΑΠ Βιάννου.
  11. Να να γίνει αναγραφή των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων Άρβης και Καστρίου και να συσχετισθεί η λειτουργία και αναβάθμιση τους με το νέο Λιμάνι του Νότου.
  12. Ζώνες ΠΕΡΠΟ. Με βάση το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου προβλέπεται η δημιουργία δυο περιοχών ΠΕΡΠΟ στην θέση Καψαλους Άνω Βιάννου και Καμπουλά Χόνδρου.
  13. Να αναγραφεί η τοποθεσία και του δεύτερου ΒΙΠΑ Βιάννου όπως προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ στην θέση σπαστήρας Βαχού νότια της υφιστάμενης επαρχιακής οδού.
  14. Σε κάθε περίπτωση το Χωροταξικό πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την ύπαρξη του ΣΧΟΟΑΠ ΒΙΑΝΝΟΥ που ισχύει ήδη από τον Μάρτιο του 2011 αριθμός  ΦΕΚ 54/30-03-2011 ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΑΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ.
Διαφήμιση
Διαφήμιση