HomeΚΡΗΤΗΒ. Λαμπρινός : Επαναπατρισμός με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας

Β. Λαμπρινός : Επαναπατρισμός με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ημερίδα ενημέρωσης  σχετικά με το πρόγραμμα «Εθελοντικών  Επιστροφών  και  Επανένταξης μεταναστών» , στην αίθουσα  Καστελλάκη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, μίλησε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης  που υλοποιεί και το Πρόγραμμα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως επισημάνθηκε.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι  «Στο πολυσύνθετο, διεθνές ζήτημα της Μετανάστευσης,  η εθελοντική επιστροφή και επανένταξη ανθρώπων που για ποικίλους λόγους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αποτελεί αναφαίρετο και εξαιρετικά ουσιαστικό τμήμα. Είναι βέβαια προφανές ότι ο επαναπατρισμός αυτός πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας των μεταναστών εκείνων που επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στη χώρα τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση η συμβολή του «Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» είναι καθοριστική.

Για πολλούς λόγους ο επαναπατρισμός, τμήματος τουλάχιστον των μεταναστών (καθώς το σημερινό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον σε πολλές χώρες υποδοχής, δεν είναι ευνοϊκό – και η Ελλάδα της κρίσης είναι μέρος αυτού του ζητήματος) αποτελεί ουσιαστική –και κάποιες φορές, τη μόνη– διέξοδο. Η προσπάθεια αυτή και τα σχετικά προγράμματα απευθύνονται στο σύνολο του μεταναστευτικού πληθυσμού: σε πρόσωπα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε ή αποσύρθηκε, μετανάστες χωρίς  δυνατότητα νόμιμης μετακίνησης, θύματα trafficking, και σε ευάλωτες ομάδες: όπως ασυνόδευτα παιδιά και πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στην Ημερίδα αυτή οι παριστάμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μια Έκθεση Φωτογραφιών, στην οποία παρουσιάζεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να αφήσουν την πατρίδα τους. Είναι οι εικόνες που αντικρίζουν οι διεθνείς αποστολές του Οργανισμού και οι οποίες αποτυπώνουν συνάμα τις βασικές αρχές και αξίες του «Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης» για διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος με ανθρωπιστικούς όρους.

Η Κρήτη, το Ηράκλειο, δεν είναι έξω από τα δυσεπίλυτα μεταναστευτικά θέματα. Η σημερινή εκδήλωση θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση, και τη συνεννόηση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μελών του «Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης», για να αντιμετωπιστεί επαρκώς το ζήτημα της εθελοντικής  επιστροφής  και  επανένταξης μεταναστών.»

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων ακολούθησαν βραβεύσεις τόσο του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, όσο και του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού καθώς επίσης και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης, Υποστράτηγου κ. Μιχάλη Καραμαλάκη αλλά και του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Κρήτης, Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. κ. Γιώργου Σεφεριάδη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση